Exercitiile fizice in timpul sarcinii sunt destul de importante (daca sanatatea iti permite si daca ai si acordul medicului), pentru pregatirea nasterii, revenirea la greutatea initiala dupa nastere. Astfel, daca esti insarcinata si vrei sa ramai cu un tonus bun pe toata perioada sarcinii, incearca urmatoarele noastre sfaturi utile privind exercitii indicate gravidei.
Sfaturi utile privind exercitii indicate gravidei pe care le poate practica acasa:
- gravida trebuie sa opteze intotdeauna pentru exercitii fizice usoare in timpul sarcinii;
- daca nu sunteti obisnuita cu sportul incepeti cu miscari usoare, crescand pe parcurs complexitatea;
- incepeti de fiecare data cu o “incalzire” usoara a muschilor si apoi treceti la exercitiile mai solicitante;
- beti apa din belsug pentru a evita deshidratarea;
- purtati intotdeauna un sutien bun si comod pentru a evita orice discomfort;
- in timpul activitatilor fizice evitati sariturile, zguduiturile si miscarile violente;
- nu exersati cand este foarte cald afara, mai bine odihniti-va.
Exemple de activitati/exercitii indicate gravidei – Flotari la zid
Flotari la zid – aceste exercitii folosesc muschii pectorali si tricepsii. Asezati-va in picioare in fata unui zid cu mainile asezate pe zid in dreptul umerilor. Aplecati-va inainte ca intr-o flotare prin indoirea coatelor cu pieptul spre perete, tinand genunchii usor departatiaproximativ 10-15 ori tinand mereu spatele drept.
Exercitii indicate gravidei – Ridicari ale picioarelor
Ridicari ale picioarelor – aceste exercitii ajuta la tonifierea muschilor spatelui si ai abdomenului. Incepeti stand in genunchi si pe maini, cu bratele intinse, cu spatele drept si cu privirea in fata. Minile trebuie sa fie pe podea, bratele intinse, la acelasi nivel cu umerii. Ridicati genunchiul drept si indreptati tot piciorul in spate, ducandu-l paralel cu podeaua. Repetati cu stangul. Faceti acest exercitiu de maxim 10 ori pe fiecare parte.
Exemple de activitati – Fandari in fata
Fandari in fata – pentru acest exercitiu aveti nevoie de un sacun de care sa va sprijiniti cu mana. Incepeti prin a sta drept cu mana stanga asezata pe spatarul unui scaun asezat in lateral stanga. Duceti un picior in fata si fandati genunchiul. Sprijiniti-va de scaun pentru a va mentine echilibrul. Reveniti la pozitia initiala si repetati cu celalat picior. Repetati de 10-15 ori.
Alte idei de exercitii:
-pozitia culcat pe spate cu picioarele flectate si talpile lipite de sol. Transfera greutatea din regiunea lombara in regiunea coccisului si inapoi in regiunea lombara.
-din pozitia culcat pe spate se ridica piciorul drept intins in pozitie verticala, apoi se coboara incet la sol. Aceeasi miscare pentru piciorul stang. Se repeta exercitiul de mai multe ori.
-pozitia in genunchi, cu palmele sprijinite pe sol, bratele intinse si spatele drept. Capul se apleaca si spatele se rotunjeste. Se revine la pozitia initiala. Se repeta de mai multe ori.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: