3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Enurezis nocturn la copii. Sfaturi utile pentru a depasi acest moment

Udarea patutului in timpul noptii, numita enurezis nocturn, consta in scaparea involuntara de urina in timpul somnului. Enurezisul este o problema cu care se confrunta milioane de familii in fiecare noapte.
Medicii nu stiu inca care este cauza.

Enurezisul poate fi stresant pentru parinti si se simt neputinciosi, dar acordarea de sprijin emotional pot ajuta copilul sa nu se simta vinovat.

Cat de comun este enurezisul nocturn

Aceasta este o problema comuna in randul copiilor sub 6 ani. Aproximativ 13% dintre copii de pana la 6 ani uda patul. S-a demonstrat ca aceasta problema poate fi si ereditara. Daca unul dintre parinti a suferit in copilarie de acesta problema, este posibila ca si copilul sa pateasca acelasi lucru.

S-a mai sugerat si ca unii copii ar avea o tulburare de somn care face dificila trezirea lor. Totusi, nici un studiu stiintific nu a cercetat aceasta teorie si majoritatea copiilor dorm profund indiferent daca au enurezis sau nu.

Cum depasteste acest moment

Enurezisul, de obicei, dispare de la sine. Dar pana se intampla acest lucru poate fi jenant si incomod pentru copilul dumneavoastra. Deci, continuati sa-i oferiti confortul de care are nevoie pentru a depasi acest proces. Aminteste-i copilului sa mearga la toaleta inainte de culcare sau treziti-l in timpul noptii pentru a merge cu el la toaleta, dati-i cat mai putine lichide inainte de culcare si nu uitati sa-l laudati daca trece peste o noapte fara a uda patul.
Daca aceste optiuni esueaza, medicul poate recomanda un tratament medicamentos, precum doze mici de antidepresive cu efect asupra enurezisului sau o medicatie hormonala, pentru a reduce volumul urinar nocturn.

Tratamentul hormonal poate fi folositor in cazul copiilor ce dorm mai mult, cu prilejul unei excursii sau calatorii.
Rezultatul este bun. 15% dintre copii depasesc spontan problema udarii patului in fiecare an.

Cand trebuie sa contactati medicul

Enurezisul care apare brusc sau este insotit de alte simptome poate fi semn de infectie in organism, asa ca discutati cu medicul pediatru. Medicul va spune daca este o infectie a tractului urinar, constipatie, probleme ale vezicii urinare, diabet zaharat sau stres sever.

Trebuie sa nunati medicul daca apar urmatoarele simptome: copilul incepe brusc sa ude patul, in timp ce pana la varsta de 6 luni nu s-a intamplat asa ceva; incepe sa ude pantalonii in timpul zilei;
-sforaie noaptea; se plange de dureri urinare; merge des la toalteta pe timp de zi; bea sau mananca mai mult decat de obicei; prezinta umflarea picioarelor; copilul uda patul si la varsta de 7 ani.

Tratament enurezis nocturn

  • Cura de polen, miere si drojdie de bere – copiii vor primi dimineata, pe stomacul gol, o lingurita cu granule de polen, iar la amiaza li se va suplimenta pranzul cu o lingurita de drojdie din bere, bogata in vitamine. Seara, inainte de culcare, este recomandata o lingurita cu miere de albine, dupa ce s-a luat o cina usoara cu o felie de paine cu unt, branza sau margarina si un mar, evitand alimentele greu digerabile, condimentele iuti, ciocolata, cacao si lichide in cantitati mari.
  • O alta metoda naturista este cea cu ceaiuri – coada soricelului, sunatoare, coada calului, roinita, patlagina, urzica vie. Se iau 2 lingurite amestec la 250 ml de apa clocotita; se infuzeaza acoperit 10 minute, se strecoara si se beau cate 2 ceaiuri pe zi, dimineata si seara pana la ora 18, intr-o cura de 2-3 saptamani.
  • Produsele naturiste CaliVita sunt foarte eficiente in enurezisul nocturn la copii – Noni (Morinda citrifolia, are efecte excelente in inducerea unei imunitati eficiente in organism si util in diverse afectiuni ale rinichilor si vezicii urinare, inclusiv in enurezis nocturn la copii); Para Protex (are efect antibiotic si este util in prevenirea si tratamentul infectiilor urinare ale copilului cu enurezis).

De retinut!!!

Udarea patului este o problema comuna a copilariei si orice parinte trece la un moment dat prin aceasta problema.

Copiii uneori incep sa ude patul datorita stresului.

Stresul poate fi provocat de o schimbare in viata copilului, cum ar fi de exemplu mutarea sau divortul parintilor.

Majoritatea medicilor considera ca udarea patului este normala.

Daca un parinte a udat patul in copilarie, adesea problema copilului sau se va ameliora cam la aceeasi varsta la care a avut loc si in cazul parintelui sau.

Majoritatea copiilor depasesc de la sine problema.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Sursa: sfatulmedicului.ro  si kidshealth.org

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole