Enibaharul este un condiment obținut din fructul unui arbore tropical vesnic verde, numit „pimenta dioica”, care crește în America Centrală, originar din Jamaica, fiind cel mai cunoscut şi întrebuinţat condiment din aceasta zona.
Acest condiment este de marimea unui bob de piper mare, cu gustul iute si aromat, asemanator nucsoarei, scortisoarei, ghimbirului sau cuisoarelor.
Enibaharul se foloseste la condimentarea mancarurilor grele, precum prajeli, alimente fierte mai mult de 2 ore, soia texturata, linte si este recomandata cu precadere persoanelor predispuse la enterita si colita. De asemenea, datorita proprietatilor sale, enibaharul este folosit si ca un medicament minune, fiind recomandat in tratarea bolilor digestive si celor de metabolism cauzate de o alimentatie dezechilibrata, colita, colici abdominale, intoxicatii alimentare, hipertensiune, etc. Vezi si: Sovarvul, un antibiotic natural cu beneficii nenumarate
Iata mai jos care sunt principalele beneficii si proprietati ale enibaharului:
Enibaharul contine uleiuri esentiale puternice ca eugenol (cu efecte antiseptice si anestezice), substante minerale (fier, mangan, potasiu, cupru, magneziu, seleniu), vitamine (A, C, B6), niacina, riboflavina, rasini si proteine.
Substantele active ale bobitelor de enibahar au puternice proprietati antiinflamatorii, anestezice, antiseptice, antioxidante si carminative.
- Enibaharul ajuta la stimularea digestiei;
- Consumul de enibahar stimuleaza sistemul imunitar, actionand ca si un tonic general si remineralizeaza intreg organismul;
- Acest condiment are efect emolient la nivelul cailor respiratorii, raceala, tuse, gripa, bronsite, traheo-bronsite;
- Consumul de enibahar detoxifica organismul si combate si impiedica inmultirea infectiilor si bacteriilor (salmonella si E-coli);
- Enibaharul este recomandat in combaterea colicilor intestinali;
- Enibaharul scade tensiunea arteriala;
- Enibaharul este eficient in tulburarile circulatorii periferice;
- Enibaharul este un remediu in cazul plagilor/ranilor deschise care se pot infecta cu anumite bacterii;
- Condimentul are efecte de calmare si relaxare a intregului organism si combate insomnia.
Sfat!
Boabele de enibahar, depozita in locuri uscate si intunecoase, isi pot pastra aroma timp de 2-3 ani, insa dupa ce sunt macinate trebuie folosite, pentru ca isi pierd repede aroma.
Atentie!
Enibaharul trebuie consumat cu moderatie deoarece poate cauza reactii alergice sau iritatii gastrointestinale.
10 condimente sanatoase care nu ar trebui sa lipseasca din bucataria ta
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: