Ce sunt „E“-urile?
E-urile sunt acei aditivi adaugati in alimente cu rol de indulcitori, coloranti, emulgatori si conservanti. Multi dintre acestia erau folositi si inainte de 1989. Alinierea la normele Uniunii Europene a presupus folosirea codurilor de tip „E“ pentru aditivii alimentari.
Aditivii conservanti, precum cei folositi in scopul imbunatatirii calitatii (gust, culoare, aspect general) omologati de catre Comunitatea Europeana, au numere de cod cuprinse intre 100 si 1450 si sunt listati in 24 de categorii, in functie de efectul lor: edulcoranti (indulcitori ) E950 – E959; coloranti E100 – E180; acidifianti si reglatori de aciditate E327 – E380; emulgatori E400 – E500; antioxidanti E300 – E337 si E384- E391; conservanti E200 -E290; etc.
Conform specialistilor in domeniu, doar 20 de aditivi alimentari, din 315, sunt nepericulosi. Iata de ce:
E100 – curcumina. Aceasta este o substanta care se extrage din radacina de curcuma (inrudita cu ghimbirul), care are culoare galbena si este folosita pe post de colorant. Are efect antiinflamator si poate atenua simptomele psoriazisului si eczemelor si poate reduce numarul polipilor de colon.
E101 – vitamina B2. Aceasta este folosita drept colorant alimentar. Reduce severitatea si frecventa migrenelor, ajuta la functionarea glandei tiroide si a metabolismului, mentine sanatatea parului, regleaza si secretia de sebum.
E160a(ii) – beta-caroten. Este substanta care confera morcovului culoarea portocalie. Aditivul este un colorant natural, galben-portocaliu, care se transforma in vitamina A.
E160d – licopen. Acesta este un colorant rosiatic, extras din tomate si folosit indeosebi in pasta de tomate si alte produse de culoare rosie. Protejeaza pielea impotriva ultravioletelor, ajuta la controlul crizelor de astm si are proprietati anti-cancer.
E161b – luteina. Aceasta este extrasa din petale de galbenele si este folosita ca si colorant alimentar. Protejeaza sanatatea ochilor si poate reduce riscul declansarii cataractei, mentine sanatatea pielii si previne aparitia ridurilor.
E162 – „rosu de sfecla”. Este tot un colorant natural, care se extrage din sfecla rosie. Este inofensiv, dar trebuie administrat cu restrictie la copiii mici.
E163 – antocianinele. Sunt coloranti naturali care se gasesc in compozitia produselor lactate, dulciurilor si bauturilor racoritoare. Ajuta la prevenirea celulitei si ridurilor, protejeaza sanatatea sistemului cardiovascular si amelioreaza artrita reumatoida datorita proprietatilor sale antiinflamatorii.
E300 – vitamina C. Este un aditiv cu proprietati antioxidante, care se gaseste in paine, aluaturi, prajituri, cereale pentru micul dejun, sucuri, suplimente alimentare si chiar vin.
E306 – vitamina E. Este un aditiv considerat inofensiv si este folosit in uleiuri ca sa nu rancezeasca.
E322 – lecitina. Se gaseste in ciocolata, iar studiile arata ca imbunatateste memoria.
Iata si lista cu cele mai periculoase E-uri:
E 102 si E 110 – Tartrazina: Ambii sun coloranti artificiali (dau culoarea galben portocaliu) care nu trebuie consumati frecvent pentru ca pun sanatatea ficatului si a rinichilor in pericol.
E 104 – Galben de chinolina: Acesta trebuie consumat cu moderatie, mai ales de copii, deoarece este responsabil de aparitia ADHD-ului (este des intalnit in sucuri de grapefruit rosu).
E 220 – Dioxidul de sulf: Acest aditiv provoaca dureri de cap, aparitia senzatiei de ameteala si afectiuni intestinale (se intalneste mai ales in bere si vin).
E 327 – lactatul de calciu: Acesta se prezinta printre efecte adverse, stari de hipercalcemie si insuficienta renala.
E 951 – Aspartamul: Este un indulcitor si din pacate este cel mai folosit aditiv deoarece ofera alimentelor un gust aparte, insa poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli canceroase. Nelipsit din guma de mestecat, produsele zaharoase sau bauturi racoritoare, aspartamul duce la scaderea imunitatii, la aparitia bolilor pulmonare, infectii intestinale si urinare.
E 621 – Glutamatul de sodiu: Acest aditiv alimentar nu actioneaza numai la nivelul gustului, ci si al creierului uman deoarece are rolul de a da creierului impresia ca acel aliment este foarte gustos, perturband un mecanism extrem de complex, dar vital pentru om (este nelipsit din preparatele de tip fast-food).
E 476 – Poliricinoleat de pologlicerol: Acesta nu trebuie consumat abuziv, deoarece duce la aparitia alergiilor, la dereglari hormonale, tulburari nervoase si la cresterea nivelului de colesterol (se gaseste foarte des in dulciurile pe baza de cacao sau ciocolata).
E 924 – Bromatul de potasiu: Acesta trebuie consumat cu moderatie, deoarece poate duce la aparitia senzatiei de greata, varsaturi, diaree sau la aparitia diverselor dureri, odata ce este ingerat (este des intalnit in produsele de panificatie).
E 514 – Sulfatul de sodiu: Acesta afecteaza vezica biliara.
E250 si E251 – Nitritul si nitratul de sodiu: Impiedica dezvoltarea bacilului botulinic si dau mezelurilor o culoare rozalie, insa pot duce la formarea nitrozaminelor care sunt cancerigene.
Iata si un tabel cu E-urile periculoase si cele nepericuloase:
Folositi aceasta lista atunci cand mergeti la cumparaturi si incercati sa evitati pe cat posibil produsele care contin aditivi alimentari periculosi.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: