O mancare delicioasa, sanatoasa dar si de post o reprezinta un dovleac cu orez la cuptor. Exista mai multe metode de gatit aceasta mancare, asa ca noi vi le recomandam pe cele mai populare.
Dovleacul la cuptor le aduce aminte celor mai multi oameni de copilarie, eventual de bunicii care gateau asa ceva: natural, sanatos dar si delicios si de post.
Desigur, fiecare gateste in felul lui dovleacul la cuptor, insa noi am gasit 3 retete populare si gustoase de dovleac cu orez la cuptor pe care le impartasim cu voi. Puteti sa le incercati pe toate trei pentru a vedea care are gustul cel mai bun.
Dovleac cu orez la cuptor – Reteta ca la bunica
Prima reteta pe care v-o recomandam de dovleac cu orez la cuptor nu e foarte complicata: se curata dovleacul de coaja, se feliaza si se aseaza in straturi, in tava sau intr-un vas de yena.
Straturile trebuie sa alterneze, dovleac cu orezul care a fost in prealabil spalat si scurs de apa.
Intre timp, ceapa se toaca marunt si se caleste dupa care se imprastie peste dovleacul cu orez. La sfarsit presarati un praf de sare si 5-6 linguri de zahar, in functie de cat de dulce vreti sa iasa.
In vas se adauga apa cat sa acopere si ultimul strat de dovleac. Intreaga combinatie se da la cuptor pana ce orezul absoarbe toata apa din vas, iar deasupra se formeaza o crusta aurie. Mancarea poate fi servita atat calda cat si rece, cu multa scortisoara deasupra.
Dovleac cu orez la cuptor – Orezul copt direct in dovleac
O alta reteta foarte interesanta este cea a orezului copt direct in dovleac. Aveti nevoie de un dovleac placintar, 60gr de orez cu bob lung, o ceapa mare si doi ardei, o radacina de pastarnac, o radacina de patrunjel, supa de legume, piper si sare.
Se spala dovleacul si se taie doar capacul in asa fel incat deschiderea sa nu fie foarte mare pentru ca peretii dovleacului trebuie sa sustina umplutura in timpul coacerii.
Scobiti dovleacul pentru a elimina semintele. Dovleacul se pune pe tava si se adauga in interiorul sau un pahar de apa. Dati 20 de minute la cuptor la foc mediu dovleacul cu putina apaa inel. Dupa cele 20 de minute eliminati apa din dovleac si il mai lasati alte 20 de minute la cuptor tot la foc mediu.
Intre timp trebuie pregatit orezul care se spala in mai mutle ape si se lasa la inmuiat. Cat timp se inmoaie trebuie pregatite si legumele. Acestea se calesc intr-o lingura de ulei de masline, iar cand sunt inmuiate suficient se adauga orezul peste legume in tigaie. Se amesteca bine si se lasa pilaful obtinut timp de trei minute la foc mediu.
Dupa asta se adauga supa de legume peste pilaf. Masura pe care trebuie sa o tineti minte este ca la o masura de orez se pun trei masuri de supa.
Se scoate dovleacul din cuptor si se umple cu amestecul de orez si legume. Peste orez se mai adauga cateva linguri de apa si se da totul la foc domol asezat intr-o tava mare pe hartie de copt unsa cu ulei. Dovleacul trebuie lasat la cuptor pana se rumeneste.
Dovleac cu orez la cuptor – Orez basmati cu dovleac
Ultima reteta pe care v-o recomandam e la fel de delicoasa precum celelalte. Trebuie sa fierbeti pentru inceput conform instructiunilor de pe pachet orez basmati, iar intre timp pregatiti dovleacul placintar pentru copt.
Dovleacul se taie cuburi sau felii, se stropeste cu putin ulei de masline, se sareaza si se presara fulgi de chili si salvie tocata marunt si se da la cuptor pentru 30-40 de minute la temperatura de 180 de grade Celsius.
Intr-o tigaie se topeste ulei de cocos si se adauga boabe de mustar, seminte de chimion si scortisoara si se calesc pana cand incep sa sara boabele de mustar, apoi se adauga orezul basmati fiert si scurs. Desigur, se pune sare dupa gust si apoi se lasa pe foc pentru 10 minute pentru intrepatrunderea aromelor.
La sfarsit, peste orez se adauga dovleacul copt si se amesteca.
5 retete terapeutice cu seminte de dovleac
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: