Tiroidita Hashimoto este una dintre cele mai comune boli autoimune, afectand glanda tiroida si producand o serie de simptome care pot influenta calitatea vietii. Insa, prin adoptarea unei diete si a unui stil de viata adecvate, poti gestiona simptomele si imbunatati starea ta de sanatate. In acest articol, vom explora diagnosticul si simptomele tiroiditei Hashimoto, cum poate fi influentata de dieta si stilul de viata, sfaturi dietetice bazate pe dovezi, suplimente utile si modificari ale stilului de viata de incercat.
Cercetarile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat ca modificarile dietei si ale stilului de viata, pe langa medicamentele standard, pot imbunatati drastic simptomele acestei boli. Fiecare persoana cu tiroidita Hashimoto raspunde diferit la tratament, motiv pentru care o abordare individualizata pentru aceasta afectiune este atat de importanta.
Diagnostic si simptome ale Tiroiditei Hashimoto
Tiroidita Hashimoto este o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar ataca glanda tiroida, determinand inflamatie si afectand functia acesteia. Principalele simptome ale tiroiditei Hashimoto pot include oboseala, crestere in greutate, sensibilitate la frig, constipatie, piele uscata, unghii fragile, pierderea parului, depresie si tulburari de concentrare. Diagnosticul se face de obicei prin teste de sange care evalueaza nivelurile hormonilor tiroidieni si prezenta anticorpilor specifici pentru tiroida.
Cum afecteaza dieta si stilul de viata Hashimoto?
Dieta si stilul de viata pot juca un rol semnificativ in gestionarea simptomelor tiroiditei Hashimoto. Desi nu exista o „dieta a Hashimoto” universala, exista anumite abordari alimentare si modificari ale stilului de viata care pot fi benefice pentru persoanele cu aceasta afectiune.
Sfaturi dietetice bazate pe dovezi
- Dietele fara gluten si cereale: Pentru unii pacienti cu Hashimoto, evitarea glutenului si a cerealelor poate ajuta la reducerea inflamatiei si a simptomelor. De exemplu, intr-un studiu de 6 luni pe 34 de femei cu tiroidita Hashimoto, o dieta fara gluten a redus nivelurile de anticorpi tiroidieni, imbunatatind in acelasi timp functia tiroidiana si nivelul de vitamina D, in comparatie cu un grup de control.
- Dieta protocolului autoimun: Aceasta dieta se concentreaza pe alimente antiinflamatoare si eliminarea alimentelor care pot irita sistemul imunitar, cum ar fi glutenul, lactatele si alimentele procesate. De exemplu, intr-un studiu de 10 saptamani pe 16 femei cu tiroidita Hashimoto, dieta AIP a condus la imbunatatiri semnificative ale scorurilor calitatii vietii si la scaderea semnificativa a nivelurilor de proteina C-reactiva a markerului inflamator (CRP).
- Evitarea produselor lactate: Lactatele pot agrava inflamatia si pot fi dificil de digerat pentru unele persoane cu Hashimoto, arata studiile. De exemplu, intr-un studiu efectuat pe 83 de femei cu tiroidita Hashimoto, 75,9% au fost diagnosticate cu intoleranta la lactoza.
- Concentrarea pe alimente antiinflamatoare: Includeti in dieta alimente bogate in antioxidanti si acizi grasi omega-3, precum pestele gras, semintele de in si fructele si legumele colorate, sugereaza studiile.
- Nutrienti – Diete Dense, cu Alimente Integrale: Asigurati-va ca dieta dumneavoastra este bogata in nutrienti esentiali, cum ar fi vitaminele si mineralele, prin consumul de alimente integrale si neprocesate.
Suplimente utile pentru Hashimoto
Suplimentele pot fi, de asemenea, utile pentru sustinerea sanatatii tiroidiene in cazul tiroiditei Hashimoto. Acestea pot include:
- Vitamina D: S-a demonstrat ca persoanele cu tiroidita Hashimoto au niveluri semnificativ mai scazute ale acestei vitamine decat populatia generala. In plus, studiile leaga nivelurile scazute de vitamina D cu severitatea tiroiditei Hashimoto.
- Seleniu: Studiile arata ca administrarea a 200 mcg de seleniu pe zi poate ajuta la reducerea anticorpilor anti-peroxidaza (TPO) si la imbunatatirea starii de bine la persoanele cu tiroidita Hashimoto.
- Iod
- Omega-3
- Probiotice
- Magneziu: Nivelurile scazute ale acestui mineral sunt asociate cu un risc crescut de tiroidite Hashimoto si cu anticorpi tiroidieni mai mari. In plus, corectarea deficientelor de magneziu poate imbunatati simptomele la persoanele cu boala tiroidiana.
- Fier: Persoanele cu tiroidita Hashimoto sunt mai susceptibile de a dezvolta anemie. Pot fi necesare suplimente de fier pentru a corecta o deficienta, arata studiile.
- Zinc: Este esential pentru functionarea tiroidei. Cercetarile sugereaza ca atunci cand este utilizat singur sau alaturi de seleniu, administrarea a 30 mg de zinc pe zi poate imbunatati functia tiroidiana la persoanele cu hipotiroidism.
- Curcumina: Studiile au aratat ca acest puternic compus antiinflamator si antioxidant poate proteja tiroida. In plus, poate ajuta la tratarea bolilor autoimune in general.
- Complex B de vitamine: Persoanele cu tiroidita Hashimoto tind sa aiba un continut scazut de vitamina B12.
*Suplimentarea cu doze mari de iod in absenta unei deficiente de iod poate duce la efecte adverse la cei cu Hashimoto.
Alimente de consumat si de evitat
Alimentele benefice pentru persoanele cu Hashimoto includ fructele si legumele proaspete, proteinele slabe, grasimile sanatoase si cerealele integrale. Alimentele de evitat pot include produsele lactate, glutenul, alimentele procesate, zaharul si alimentele bogate in grasimi trans.
Alte modificari ale stilului de viata de incercat
Pe langa modificarile dietetice, adoptarea unui stil de viata sanatos poate fi benefica pentru gestionarea tiroiditei Hashimoto. Acestea pot include exercitiile regulate, gestionarea stresului, odihna adecvata si evitarea expunerii la toxine si substante chimice nocive.
Retine!!! Tiroidita Hashimoto poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii, dar prin adoptarea unei diete si a unui stil de viata adecvate, poti gestiona simptomele si imbunatati starea ta de sanatate. Este important sa consulti un medic sau un specialist in nutritie pentru a primi sfaturi personalizate si pentru a dezvolta un plan de tratament holistic pentru tiroidita Hashimoto.
Vezi si: Mit sau realitate. Legumele crucifere: ucigase de cancer sau de tiroida?
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: