Cercetatorii din medicina vor sa dezvolte un superantibiotic ce ar putea distruge rezistenta microbiana la anumite tipuri de medicamente.
Anuntul vine in contextul semnalului international de alarma tras recent de ofiterul-sef medical al Marii Britanii, prof. Dame Sally Davies, care a avertizat ca lumea se afla in pragul unei „apocalipse post-antibiotice”.
Acest remediu antic – grecii il foloseau in jurul anului 400 d. Hr. – functioneaza in doua feluri:
1) intrerupe metabolismul bacterian, cauzand moartea bacteriilor;
2) face membranele celulare mai permeabile la antibiotic. Cu toate acestea, chiar daca cercetarea pare promitatoare, noul antibiotic va trebui sa treaca testul de siguranta, deoarece ingerarea prea multor ioni de argint poate fi extrem de toxica in organismul uman.
O abordare diferita ne duce in laboratoarele UCL (University College London). Cercetatorii de aici lucreaza la un mecanism de exterminare prin adaugarea unor chimicale intr-un antiobiotic conventional care sa poata determina o agregare in grupuri pe suprafata celulelor bacteriene. Odata formate, aceste grupuri foreaza in bacterie si genereaza forte mecanice de pana la 11.000 de ori mai mari decat cele ale antibioticelor obisnuite, forte atat de puternice, incat pot declansa implozia bacteriei.
„Aceste concepte bazate pe forta bruta eludeaza toate strategiile pe care le-au dezvoltat bacteriile pentru a evita efectul antibioticelor”, a spus Joseph Ndieyira, cercetator la UCL, adaugand: „Acest nou mecanism este atat de letal, incat nu exista aparare microbiana”.
Intr-un scenariu ideal, sustin oamenii de stiinta, superantibioticul rezultat din modificarea vechilor antibiotice ar trebui sa fie compus din atat de multe si de diverse mecanisme de exterminare, incat probabilitatea de mutatie a bacteriilor sa nu poata lua niciodata prin surprindere eficienta vasta a medicamentului.
Expertii din domeniul sanatatii au afirmat in repetate randuri, in ultimii ani, ca rezistenta la medicamente antimicrobiene s-ar putea transforma intr-o provocare la adresa umanitatii mult mai mare decat cea cancerului.
Statisticile oficiale indica o rata anuala de circa 700.000 de persoane din intreaga lume care mor din cauza infectiilor rezistente la tratamentul pe baza de antibiotice, inclusiv tuberculoza, HIV-ul si malaria.
Daca nu se vor lua masuri consistente la nivelul comunitatii internationale, infectiile rezistente la antibiotice vor duce la moartea a aproximativ 10 milioane de persoane pe an pana in 2050.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Sursa: stiripesurse.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: