‘De ce se usuca piersicii’ este o intrebare care framanta pomicultorii din Romania in ultimii ani. Mai multe culturi au fost afectate de uscarea acestor pomi fructiferi.
Exista mai multi factori care determina uscarea piersicilor, in special in livezile tinere, iar noi o sa-i enumeram pe cei mai importanti, dar va oferim si cateva solutii. Uscarea piersicului dar si a caisului se produce de cele mai multe ori din cauza incompatibilitatii dintre altoi si portaltoi, dar si din cauza conditiilor de mediu.
De ce se usuca piersicii – Incompatibilitate dintre altoi si portaltoi
Luam primul caz pentru care se usuca piersicii si ajungem la fenomenul cel mai raspandit. Puteti recunoaste aceasta cauza cu ajutorul fazelor care preced uscarea.
In primul rand, pomul creste normal, insa nu are frunze la baza ramurilor de schelet. Ulterior, pomul nu mai creste normal, ramane mic si frunzele se clorozeaza si devin curbate. Urmeaza o etapa in care frunzele si lastarii nu mai cresc si se rasucesc.
In final ofilirea apare chiar la inceputul perioadei de vegetatie, tesuturile lemnoase devin brune si ramurile sunt scurte si subtiri.
De ce se usuca piersicii – Conditiile climatice
Un alt motiv des intalnit pentur care piersicii se usuca rapid este schimbarea temperaturii brusc, in special la sfarsitul iernii. Apar necroze si leziuni la nivelul ramurilor, pigmentare rosie, umflaturi.
Practic in aceasta situatie nu aveti mare lucru de facut, insa puteti sa nu inrautatiti mai mult conditiile. Alti factori care pot sa accentueze problemele cauzate de frig sunt administrarea in exces de azot, irigarea excesiva sau ploile prelungite si folosirea de substante chimice, pesticide.
De ce se usuca piersicii – Paraziti
Exista o multime de virusuri, bacterii, ciuperci si paraziti ce pot afecta piersicul si il pot duce chiar la uscare. Bolile sunt observate in general primavara, cand
pomul afectat se usuca. Dezvoltarea bacteriilor e favorizata de temperaturile scazute de peste iarna. Iata doar cateva dintre virusurile care pot afecta piersicul:
Varsatul prunelor – Sunt pete decolorate ce se formeaza pe frunze sub forma circulara. Acestea dispar in lunile calduroase. Pentru a proteja pomul puteti apela la altoi si portaltoi sanatosi, izolare spatiala intre livezi si specii samburoase, distrugerea buruienilor din jurul arbustilor si aplicarea insecticidelor.
Ciuruirea bacteriana a frunzelor – Boala se manifesta pe lastarii tineri, pe frunze si fructe. Apar pete mici, circulare cu aspect apos. Un atac puternic determina defolierea pomilor. Prevenirea se face prin tratamente chimice la dezmugurit cu Zeama Bordeleza sau Copernico Hi-Bio.
Cancerul bacterian produs de Agrobacterium radiobacter – Pe radacini si tulpini se dezvolta tumori mici si moi care se lemnifica. Aceasta bacterie patrunde in pom prin ranile produse de nematozi, grindina. Boala e favorizata de temperaturi intre 22 si 30 de grade si o umiditate de 80%. Ca masuri de preventie, dezinfectati foarfecele si uneltele la trecerea de la un pom la altul, taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, radacinile puietilor pot fi imbaiate intr-o solutie de Zeama Bordeleza si alte tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru.
Intrebuintari traditionale ale piersicilor. Reteta de inghetata cremoasa cu piersici
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: