Strainii, dar si romanii satui de oras au inceput sa cutreiere zona rurala a tarii, deosebit de bogata in ceea ce priveste traditiile si obiceiurile, dar si casele traditionale frumos aranjate. Astfel a luat amploare un nou trend, o noua afacere, a transformarii caselor batranesti in pensiuni.
Cum transformi casa bunicilor in pensiune – renovarea mai rentabila decat constructia
Asadar, mai multi romani si straini au profitat de frumusetea traditiilor din diverse parti ale tarii si au cumparat case vechi, le-au renovat si au pastrat atat constructia caselor, cat si riturile din zona, de la mancaruri la obiecte specifice zonei. Romanii care incurajeaza acest fel de turism nu au fost interesati de dezvoltarea unei afaceri banoase, ci mai degraba de pastrarea valorilor traditionale, de bucuria de a trai ca alta data si de bucuria de a duce mai departe povestea strabunilor nostri.
Astfel de case transformate in pensiuni gasesti in Bucovina, Maramures, Taga Fagasului, Dobrogea. Casele si gradinile lor au fost refacute dupa cum aratau cu sute de ani in urma, camerele au obiecte si motive traditionale, iar mancarea se gateste dupa traditiile zonei. Cei mai multi turisti sunt, evident, straini dornici de a se relaxa intr-un peisaj de vis si de a petrece o vacanta diferita de una normala.
Cum transformi casa bunicilor in pensiune – redescopera traditia romanesca intr-un stil aparte
Pare mult mai rentabil sa renovezi o casa batraneasca decat sa ridici una dupa standardele traditionale. Motivele sunt simple, tehnicile vechi de contructie nu mai sunt considerate atat de facile, multe din ele au disparut odata cu ultimii batrani care cunosteau aceste tehnici. In ceea ce priveste costurile, o casa taraneasca renovata poate fi mai ieftina decat una ridicata dupa tehnici de constructie moarte.
Exista si case unde confortul nu este ceea ce se cauta, ci mai degraba loc tihnit, liniste, mancare buna si sanatoasa, a sta in tesuturi si covoare vechi de sute de ani, a manca din vase de lut facute de stramosii nostri, cu motive specifice zonei rurale. Astfel, unii romani si-au transformat propria gospodarie mostenita in case de primit oaspeti, pentru a trai ca acum sute de ani si a impartasi si altora acest stil de viata rural al bunicilor nostri.
Pentru cei care isi doresc sa pastreze valorile traditionale, poate accesa fonduri europene de investitie in agroturism prin Programul National de Dezvoltare Rurala. Astfel, aceasta institutie finanteaza, printre altele, restaurarea si conservarea mostenirii culturale, incurajeaza agroturismul si intinerirea generatiilor de fermieri.
Surse foto: magazinuldecase.ro, optzile.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Chiar are nevoie locuinta ta de renovare? Gandeste-te bine daca vrei sa te apuci de aceasta treaba destul de complicata. Calculeaza estimativ costurile si vezi daca te incadrezi in buget, gandeste-te cat timp va dura renovarea si daca poti sa te muti din locuinta pana la finisare si vezi cat timp a trecut de la ultima renovare. Vezi si Cum transformi casa bunicilor in pensiune […]