Mamaliga este un preparat foarte gustos, ce se potriveste cu foarte multe feluri de mancare, de la peste, la tocana si sarmale. In plus, mamaliga este si foarte sanatoasa. Iata cum se face cea mai buna mamaliga si cateva retete sa le pastrezi pentru sarbatori.
Cum se face cea mai buna mamaliga – sfaturi pentru o mamaliga excelenta
Daca cei mici nu vor sa auda de mamaliga sub nicio forma, incercati sa puneti lapte de tara in loc de apa, iar la sfarsit sa puneti un cub de unt proaspat. Mamaliga va avea un gust de prajitura, in plus poate fi servita la orice.
Malaiul din culturi eco este mult mai gustos, dar si mai sanatos este cel crescut in propria curte. Oricum ar fi, pe langa apa, sare, unt sau ulei, este nevoie si de multa rabdare. Mamaliga se fierbe intre 25 si 45 de minute, ca sa iasa asa cum trebuie. Sa se desprinda de pe vas si sa miroasa frumos.
Mamaliga se fierbe la foc mic, dupa ce a fost pusa in ploaie in apa clocotita cu sare si ulei sau unt, in functie de preferinte. Iata si retete de mamaliga din tara.
Cum se face cea mai buna mamaliga – mamaliga in straturi si bulz moldovenesc
Mamaliga in straturi, ingrediente:
- 300 gr de malai
- 300 gr afumatura
- 200 gr cas dulce
- 200 gr branza telemea
- 200 gr smantana
- 4 oua
- 2-3 linguri de ulei
- 1,5 litri lapte
- sare
Se taie afumatura cuburi si se pune la prajit 5-10 minute in ulei. Apoi, se pune laptele la foc mic, cu putina sare. Se adauga si mamaliga si se amesteca continuu pana incepe mamaliga sa se ingroase. Se lasa la foc mic sa se fiarba cum trebuie, apoi se ia de pe foc si se incorporeaza toata smantana.
Separat, se pune trei sferturi din mamaliga intr-o alta tigaie sau oala. Se adauga peste jumatate din branza de telemea, jumatate din cantitatea de cas, o treime de afumatura. Peste se mai adauga un strat de mamaliga, din nou branza, cas si afumatura. Se acopera cu ultimul strat de mamaliga, in care se fac patru adancituri, unde se sparge fiecare ou pentru fiecare adancitura. La final, se presara cateva cuburi ramase de afumatura.
Se lasa la cuptor 30 de minute la foc potrivit, la 180 de grade in cuptor. Dupa ce este scoasa din cuptor, mamaliga se lasa la racit, apoi se serveste.
Bulz moldovenesc cu afumatura, ingrediente:
- 600 gr de malai
- 250 gr carnati afumati
- 100 gr costita afumata
- 250 gr cascaval
- 6 oua
- 100 gr unt
- sare
Apa pentru mamaliga se pune la fiert cu putin sare si ulei. Se toarna faina de malai in ploaie si se lasa la foc mic, amestecand cu facaletul continuu pana se fierbe bine. Mamaliga se taie in patru parti egale, care vor fi umplute.
Se fierb 4 din cele 6 oua, cascavalul se taie cuburi, iar carnatii afumati si afumatura se taie cuburi si se prajesc in putin ulei. Se amesteca ouale zdrobite cu furculita, cu cele doua oua ramase, cascavalul cuburi si carnea afumata. Se umplu bulzurile, se uniformizeaza si se rade mult cascaval deasupra. Se pun in cuptor la foc mic, cu bucati de unt intre bulzuri, se lasa pana se topeste cascavalul si se servesc calduti.
Mamaliga cu tocanita, ingrediente:
- 200 gr malai
- 1 litru apa
- sare
- 3 morcovi
- 4 cepe
- 1 cana lapte de soia
- 2 linguri ulei
- 3 linguri faina
- patrunjel verde
- sare
- frunze de dafin
Se calesc bine morcovii si ceapa fin taiate. Faina se amesteca cu laptele de soia, si se adauga treptat la legumele calite. Se lasa totul la fiert pentru 10 minute, se stinge focul si se adauga patrunjelul. Mamaliga stiti deja cum se face. Se serveste totul cald. O reteta de post excelenta si usoara!
Mamaliga pe gratar, ingrediente:
- ingrediente mamaliga
- ingrediente pentru sos: o ceapa, 3 linguri de pasta de tomate, 1 lingura ulei, piper
Se caleste ceapa taiata fin in uleiul incins, se adauga bulionul diluat cu putina apa, sare si piper. Mamaliga rece se taie cuburi, se incinge gratarul si se lasa pe foc sa se incalzeasca. Se serveste cu sosul de tomate sau cu orice fel de sos doriti.
Frigarui cu mamaliga si ciuperci, ingrediente:
- 500 gr de ciuperci
- 100 gr unt
- sare
- piper
- mamaliga tare
Se face mamaliga tare si se lasa la racit, apoi se taie cuburi. Ciupercile curatate si spalate se ung cu unt, sare si piper si se lasa la cuptorul incins 15 minute. Sosul de la ciuperci se pune deoparte. Se asaza frumos ciupercile si mamaliga pe bete de frigarui si se servesc calde, alaturi de sosul de unt.
Gateau Nantais – Cum se prepara cea mai buna prajitura traditionala din Bretania
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: