19.9 C
București
luni, octombrie 28, 2024

Cum se afuma pestele in mod corect – Metoda traditionala

Am pregatit un scurt ghid despre cum se afuma pestele in mod corect. Acest deliciu culinar este usor de obtinut, e o metoda simpla de conservare a pestelui si foarte sanatoasa in comparatie cu sararea, inghetarea sau conservarea.

Trecem impreuna prin toti pasii de afumare a pestelui cu ajutorul acestui mic ghid. Pestele afumat poate sa fie consumat ca atare sau poate fi gatit dupa o multime de procedee sau retete culinare.

Cum se afuma pestele – Primul pas esential in alegerea pestelui

Pana la afumarea pestelui, daca vrem ca procedura sa iasa bine, trebie sa avem mare grija in alegerea pestelui. Pestele se afuma proaspat, foarte proaspat. Pentru a verifica prospetimea pestelui, exista cateva metode foarte interesante pe care vi le recomandam.

In primul rand, cea mai cunoscuta metoda este verificarea branhiilor pestelui care daca sunt de culoare rosie, atunci pestele este proaspat. Alte metode de verificare a pestelui proaspat sunt: gura pestelui care trebuie sa fie inchisa, ochii sa fie limpezi, clari si iesiti din orbite, burta pestelui sa nu fie umflata in niciun caz. Solzii se desprind ceva mai usor de pe peste atunci cand acesta nu e proaspat, iar mirosul e unul dintre cele mai bune semne de prospetime. Daca pestele are miros ciudat alegeti sa nu-l cumparati.

Cum se afuma pestele – Pregatirea pentru afumatoare

Pestele la fel ca la orice alta reteta, se curata de solzi, se eviscereaza, se spala bine in apa rece. In functie de marimea bucatilor, mai trebuie efectuata si crestarea carnii.

Daca il afumati in bucati mari, trebuie sa-l crestati putin pentru ca fumul sa il patrunda.

Pentru deshidratare, pestele se sareaza bine de tot, atat la suprafata cat si in cavitatea abdominala. Se lasa pestele intr-un vas dupa ce a fost bine sarat, timp de o zi sau chiar doua. Vasul se va umple treptat cu apa pentru ca pestele se deshidrateaza si devine bun pentru afumat.

Dupa procedura, pestele se spala de sare si se lasa la uscat.

Cum se afuma pestele – Afumatoarea propriu zisa

Pestii se agata in carlige de gura si se pun intr-o afumatoare speciala. Si aici vor petrece tot doua zile, poate chiar trei daca este nevoie. Rumegusul folosit la afumatoare este in general de esenta tare pentru ca el confera o altfel de aroma pestelui.

Pestele se afuma in general la temperaturi reduse, deci nu trebuie tinuti aproape de foc. Afumarea se face doar peste zi, iar peste noapte pestele trebuie lasat sa se odihneasca fara fum.

Mai precis, temperatura fumului nu ar trebui sa depaseasca 29 de grade Celsius pentru ca altfel pestele se intareste la exterior.

Este drept ca exista si o alta metoda de afumare, la cald, care necesita cresterea caldurii fumului pana la 82 de grade Celsius, dar fara depasirea cotei de 93 de grade pentru ca pestele s-ar putea deteriora.

Informatii nutritionale caras. Tot ce trebuie sa stii despre ”pestele poporului”

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole