0.7 C
București
marți, noiembrie 26, 2024

Cum sa ai vederea buna pana la o varsta cat mai inaintata – 7 sfaturi

Este un lucru cunoscut ca vederea e cea care slabeste printre primele odata cu inaintarea in varsta. Cu toate astea, nu e o regula ca trebuie sa fie asa pentru toata lumea. Mai mult, exista metode prin cate te poti proteja pentru a-ti pastra vederea intacta cat mai mult.

Sfaturile pentru o vedere sanatoasa sunt foarte usor de urmat, sunt reguli de bun simt ce ar trebui respectate de cat mai multa lume, indiferent de varsta.

1 Consuma alimente bogate in vitamina A

Vitamina A are un rol esential pentru vedere. Poate reduce riscul de cataracta semnificativ. Vitamina A se gaseste usor in morcov, ardei gras, spanac, papadie, cartof dulce, dovleac, ficat, mango. Gasiti si sub forma de suplimente alimentare la orice magazin naturist de calitate.

Alti nutrieni care ajuta la protectia ochilor sunt betacarotenul, dar si luteina, zeaxantina, acestea fiind substante ce se gasesc in legume cu frunze verzi.

La capitolul ‘suplimente alimentare’, cel mai recomandat supliment de acest gen din UK este Macushield care e un extract natural recomandat pentru cei care au deja probleme de tip degenerescenta maculara, glaucom, cataracta, vedere incetosata sau sensibilitate la lumina.

2 Protejarea ochilor de radiatii UV

Ochelarii de soare nu sunt doar un moft sau un capriciu sau un element de estetica. Ochelarii de soare trebuie purtati obligatoriu daca vrem sa ne protejam de radiatiile UV. In timp, expunerea la razele soarelui favorizeaza problemele oftalmologice cum ar fi cataracta, arsurile corneei si chiar si degenerescenta maculara.

3 Renuntarea la fumat

Poate parea ciudat si aparent fara nicio legatura, insa fumatul predispune la aparitia afectiunilor ocupare. Cele mai frecvente afectiuni la persoanele care fumeaza si au grad ridicat de risc sunt cataracta si degenerescenta maculara

4 Consulta medicul atunci cand crezi ca ai probleme

Nu trece cu vederea simptome precum vederea incetosata sau senzatia de nisip in ochi. Mergi la doctor pentru un consult pentru ca manifestarile pot ascunde boli oftalmologice care e bine sa fie descoperite devreme. Ochii nu ar trebui sa prezinte niciodata durere, umflare, sensibilitate la lumina sau mancarimi.

5 Curatarea si utilizarea lentilelor de contact

Atentie la lentilele de contact pentru ca pot provoca probleme daca nu sunt utilizate corespunzator. In primul rand, daca folosesti lentile, igiena mainilor trebuie sa fie impecabila atunci cand iti pui lentilele. Depozitarea lentilelor se face numai in solutia recomandata de catre producator si de medic.

Lentilele nu se poarta decat daca esti apt pentru asa ceva, lucru pe care il poate spune doar medicul. Lentilele nu se poarta niciodata in bazin sau la inot pentru ca pot provoca probleme.

6 Controlul oftalmologic

Pentru preventie, este important sa te informezi daca parintii sau bunicii au avut probleme oftalmologice pentru ca acestea pot fi ereditare. Daca exista o istorie cu asemenea probleme in familia ta, mergi la doctor din timp, fa control oftalmologic regulat.

7 Utilizarea ecranelor si monitorului

Regula ar fi ca la fiecare 20 de minute de stat cu ochii in ecranele laptopului, televizorului sau chiar telefonului sa iei o pauza. Ochii se simt obositi daca ii fortam prea multe minute privind la monitoare.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole