6 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Cum alegi usor dimensiunea capacelor pentru borcane?

Borcanele cu capac reprezinta unele dintre cele mai utile recipiente, atat in gospodarie, cat si in industria alimentara sau cea producatoare de diverse substante si produse ce au nevoie de o inchidere sigura sau etansa.

Pentru uz zilnic, probabil ca si tu reciclezi si refolosesti borcanele cumparate, utilizandu-le pentru alimente preparate de tine: dulceata, gem, muraturi sau zacusca.

Adesea, borcanele isi ratacesc capacele sau acestea din urma se murdaresc sau se deterioreaza iremediabil. Prin urmare, trebuie sa cumperi capace noi.

Alegerea dimensiunii corecte a capacelor pentru borcan poate fi grea initial. Fara indoiala, ai cumparat cel putin un capac de dimensiunea gresita. Iata tot ce trebuie sa stii pentru a face alegerea corecta data viitoare!

1. Tipul de inchidere variaza de la un borcan la altul

Chiar daca toate borcanele par sa aiba acelasi tip de capac, care se infileteaza si se strange ermetic, trebuie sa stii ca exista mai multe feluri de inchidere.

Vei observa ca unele guri de borcan au un sistem de infiletare tip „melc”, cu o linie continua spiralata. Acest sistem poarta numele de CT si necesita capace clasice, cu insurubare de 3-4 ori. Aceste capace sunt, de obicei, mai adanci, pentru a permite infiletarea completa.

Alte borcane au aceeasi linie spiralata, insa aceasta este intrerupta si poarta numele de LUG. Acestea din urma sunt cele mai intalnite, iar capacele corespunzatoare sunt cele twist off, care prind perfect fiecare fragment de spirala si inchid etans recipientul dintr-o singura miscare.

Indiferent de tipul recipientelor pe care le ai, poti gasi cu usurinta online capace de diferite culori si marimi pentru borcane din sticla, ce pot fi folosite cu succes, indiferent de continut.

2. Dimensiunile capacelor se masoara in milimetri

Daca ai cautat deja capace, ai observat, cu siguranta, ca ele au nume diferite si au tot timpul un numar in denumire.

Acest numar desemneaza, de cele mai multe ori, numarul de milimetri al circumferintei capacului. Asadar, pentru a putea alege un capac potrivit, va fi nevoie sa faci cateva masuratori ale borcanului pe care deja il ai acasa.

3. Cum masori borcanul?

Masurarea este extrem de simpla. Foloseste o rigla sau o ruleta – poti masura in centimetri, ca apoi sa convertesti in milimetri. Masoara diagonala gurii borcanului, cuprinzand si filetul acesteia. Distanta iti va oferi raspunsul corect la intrebarea „cat de mare trebuie sa fie capacul?”. Cu numarul de milimetri aflat, cauta capace care sa se potriveasca.

4. Poate exista o diferenta mica, de 1-2 milimetri, intre capac si borcan

Multe persoane incearca sa gaseasca numarul exact de milimetri corespunzatori gurii de borcan, insa de multe ori masuratorile nu se potrivesc cu oferta din magazine.

Masurile clasice de capace sunt 38, 43, 48, 53, 58, 63, 66, 70, respectiv 82 de milimetri pentru cele mai mari borcane.

Ei, bine, trebuie sa stii ca, daca ai un borcan cu o deschidere de 51-52 de milimetri, poti folosi un capac cu diametrul de pana la 53 de milimetri. Chiar daca numerele nu sunt identice, borcanul se va inchide foarte bine.

5. Cum masori capacele?

Poate ca te afli intr-un magazin in care capacele nu sunt clasificate in functie de marime. In acest caz, daca stii dimensiunile borcanelor de acasa, poti masura capacele, pentru a le alege pe cele potrivite.

O greseala des intalnita este masurarea diametrului exterior al capacelor. Masoara in milimetri diametrul interior. Astfel, te vei asigura ca alegi produsul corect.

6. Creeaza-ti coduri de culoare in functie de dimensiuni

Pentru a te asigura ca nu mai ratacesti niciodata capacele de borcanele lor aferente, atunci cand cumperi capace, alege-le strategic. Daca iei mai multe capace de aceeasi dimensiune, alege acelasi model sau aceeasi culoare.

De exemplu, daca vei cumpara trei capace de 38 mm si cinci capace de 43 mm, alege pentru primele culoarea aurie, iar pentru cele din urma, argintiu, alb sau negru. Astfel, le vei deosebi foarte usor atunci cand vrei sa le folosesti.

In final, respectand pasii de mai sus, nu vei mai alege niciodata capacele gresite pentru borcane.

Sursa foto: unsplash.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole