-1.9 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Cum aleg cel mai bun generator de curent

Daca pentru cei care locuiesc la bloc pana de curent nu pare o problema serioasa, pentru cei care locuiesc la casa sau au o casa in constructii, aceste situatii sunt deosebit de neplacute. Generatoarele de curent sunt solutia cea mai potrivita pentru aceste cazuri si nu numai. Iata cateva sfaturi utile pentru alegerea celui mai potrivit generator pentru nevoile tale.

In functie de nevoi, generatoarele produc energie monofazata si trifazata. Pentru cazurile de caderi frecvente de curent sau zonele cu caderi persistente de tensiune, ai nevoie de un dispozitiv care sa se potriveasca cu necesitatile tale. Fireste, generatorul de curent nu este o solutie permanenta pentru casa in care locuiesti, ci o alternativa la pana de curent, care sa salveze gospodaria din situatiile neplacute. De asemenea, generatorul poate fi foarte folositor intr-o casa de vacanta situata in zone mai putin accesibile.

Alege un generator pe motorina, care sa aiba 1500-3000 rpm si care sa poata functiona continuu intre 16 si 24 de ore, fiind sursa principala de energie, daca ai o casa de vacanta in care iti place sa iti petreci sfarsiturile de saptamana. Acest tip de generator diesel este special facut pentru ca sa lucreze aproape non-stop, pe o perioada scurta de timp. Avantajele acestui dispozitiv includ o exploatare sigura si o eficienta termodinamica net superioara.

Alege un generator cu motor alimentat de benzina, care sa functioneze intre 8-10 ore pe zi, daca ai nevoie de o alternativa de energie pentru situatiile criza de pene de curent. Acest tip de generator de curent are putere mai mica si este ceva mai ieftin. In aceasta categorie intra si generatoarele portabile, foarte potrivite pentru cei care pleaca in vacante cu rulotele. Sunt usor de transportat in calatorii, dar ofera cele mai reduse valori de putere.

Cum stiu ce tip de generator se potriveste nevoilor mele?

Foarte important inainte de a alege ce generator sa cumperi, este sa faci o lista cu toate dispozitivele ce vor fi conectate la retea, de la becuri la frigider, tv, hidrofor, aspirator, etc. In functie de ce fel de dispozitive folosesti este bine sa cumperi si generatorul.

Daca ai nevoie ca generatorul sa poata sustine dispozitive ca: neoane, frigidere, masini de spalat, pompe de apa, hidrofoare, aer conditionat, aparate de tip bricolaj ( bormasini, flex,etc.) atunci ar trebui sa alegi un generator cu putere de 2,5 ori mai mare decat totalul puterii nominale absorbite de toate dispozitivele pornite simultan. Deoarece aceste dispozitive vor consuma la pornire o cantitate de energie mult mai mare decat atunci cand sunt in functiune, ai nevoie de un generator cu putere intre 7000W si 10kW.

Daca ai nevoie sa conectezi la generator dispozitive ca: plita electrica, radio, tv, cuptoare, becuri incandescente, calorifere electrice, etc., ai nevoie de un generator cu putere intre 3 kW si 5 kW, in functie de suma puterii pe care o au toate dispozitivele la un loc.

In ceea ce priveste tensiunea pe care o ofera generatoarele, acestea se impart in generatoare monofazate si trifazate. Pentru uz casnic si/ sau aparate de bricolaj, se recomanda generatoarele monofazate, iar pentru alimentarea motoarelor trifazate de mare putere si consum industrial, sunt recomandate cele trifazate. Pentru a folosi ambele categorii de dispozitive, tot generatoarele trifazate sunt cele mai potrivite, cu conditia sa se verifice daca acestea pot sustine consumatorii monofazati din circuit.

Bine de stiut: generatoarele cu reglator de turatie electronic ofera curent de calitate superioara si adecvata pentru orice tip de consumator. Cele care au reglator mecanic, trebuie musai sa aiba stabilizator de tensiune, pentru a proteja eficient echipamentul electronic din casa.

Generator pe benzina sau pe motorina?

Si in acest caz, alegerea se face in functie de nevoie. Daca ai nevoie de un dispozitiv mai mic, mai silentios si mult mai mobil, atunci generatorul pe benzina este cel potrivit. Dezavantajul este ca acestea consuma mai mult si dau  mai putina energie, iar avantajul este ca pretul este mai scazut. Totusi, un astfel de generator este util doar in cazuri de urgenta sau ca generatoare de drum in calatorii. Bine de stiut: dupa o perioada de 6 mii de ore de functionare, motorul necesita reparatii majore.

Generatoarele cu motor diesel sunt mai economice, insa sunt si mai scumpe. Aceste aparate pornesc mai usor, au o fiabilitate net superioara si pot include start electric. Desi sunt mult mai rentabile din punctul de vedere al performantei, aceste dispozitive au si dezavantaje, precum faptul ca nu sunt modele silentioase si nu pornesc la fel de bine ca cele pe benzina in cazul temperaturilor extreme. Bine de stiut: la un generator de 1500 rpm, necesitatea reparatiilor se va ivi abia dupa 12 mii de ore de functionare.

Sursa foto: flickr.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole