Lucratorii de la birou sunt printre categoriile sociale cele mai expuse riscului de a suferi de pe urma afectiunilor oculare si a scaderii capacitatii de acomodare a ochiului.
Suprasolicitarea vizuala nu inseamna doar un impact ireversibil si imediat asupra sanatatii ochilor tai, ci si expunerea la un grad crescut de radiatii. Orele petrecute in fata calculatorului te fac, asadar, mult mai vulnerabil in fata radiatiilor nocive care provin de la lumina albastra. Dispozitivele digitale (calculator, tableta, telefon mobil) sunt cele care emit o cantitate crescuta de lumina albastra, extrem de daunatoare ochilor. De aceea, medicii oftalmologi iti vor atrage atentia de a evita, pe cat posibil, expunerea prelungita la lumina albastra provenite de la aceste device-uri si sa folosesti un set de lentile de contact echipate cu filtru UV alaturi de o pereche profesionista de ochelari de protectie speciali pentru calculator.
Ce este lumina albastra?
In zilele noastre, auzim tot mai multe stiri, informatii legate de acest subiect. Dar, totusi, cum poate fi definita aceasta lumina albastra?
Odata cu evolutia societatilor, modul nostru de viata a suferit numeroase transformari. Deci, am plecat de la protejarea noastra de soare pana la expunerea extinsa a corpului la actiunea nociva a radiatiilor solare, unde imbracamintea este mai usoara, iar timpul liber este indreptat spre soare.
In plus, consumul nostru de noi tehnologii s-a schimbat si el datorita aparitiei a doua tehnologii majore: lampi cu LED-uri si ultima generatie de ecrane. Astfel, in zilele noastre am crescut expunerea noastra la această lumina albastra despre care toata lumea vorbeste.
Lumina soarelui este formata din raze rosii, portocalii, verzi si albastre in foarte multe nuante, care depind de energia si de lungimea de unda a radiatiilor electromagnetice. Impreuna, aceste spectru de raze creeaza ceea ce numim „lumina alba” sau „lumina soarelui”.
Razele de lumina albastra, care au cele mai scurte lungimi de unda si cea mai mare energie sunt numite, uneori, raze albastre-violet sau „lumina violeta”. Acesta este si motivul pentru care razele electromagnetice invizibile aflate „mai jos” de razele albastre sunt numite „raze ultravioltele”.
Asadar, pornind de la aceste notiuni pur teoretice, este destul de limpede sa iti seama cat de nocive pentru sanatatea ochilor tai poate deveni aceasta lumina albastra tot mai intens mediatizata.
Cum afecteaza lumina albastra ochii?
In ceea ce priveste impactul luminii albastre asupra sanatatii ochilor tai, aceasta afecteaza sanatatea vizuala intr-o masura mai mare, proportional cu intensitatea si gradul de expunere la calculator sau la alte device-uri.
Desigur, in aceste sens, este o mare diferenta intre a privi spre monitor o ora sau o zi intreaga atunci cand te afli la serviciu. Concret, uitatul la televizor sau activitatea pe dispozitive electronice pentru intervale scurte de timp nu are un impact major asupra vederii.
In plus, un stiu comandat de catre The Nielsen Total Audience Report din 2017 a analizat impactul luminii albastre asupra vederii unui utilizator obisnuit care a petrecit circa 9 ore unui monitor in anul 2017.
Rezultatul? Ochii nu se odihnesc, pur si simplu si sunt constant stresati.
Mai mult, unele locuri de munca necesita activitate zilnica la calculator, iar, in timpul pauzelor, angajatii se uita la ecranele smartphone-ului lor, din nou.
Singurele momente de rexare pentru ochi ar fi, asadar, cele din timpul somnului. Asadar, expunerea prelungita la lumina albastra poate afecta iremediabil sanatatea ochilor tai.
Primele simptome care apar ca afect al luminii albastre sunt:
- sindromul ochilor uscati, care include senzatii de usturime a ochilor, mancarimi si dureri ale ochilor, probleme de clipire, vedere incetosata, dar si lacrimare excesiva;
- probleme cu somnul, cum ar fi stari de insomnie sau lipsa unui somn profund si odihnitor;
- iritatii ale ochilor, precune oculara intensa, senzatie accentuata de usturime si iritare;
- vedere incetosata, si anume ochii au dificultati in a se concentra asupra obiectelor apropiate sau indepartare;
Ca masura de protectie, este esential sa respecti regula celor 20-20-20 si anume sa faci o pauza de secunde de la monitor la fiecare 20 de minute petrecute in fata monitorului si sa privesti de la o distanta de 20 de metri asupra unui obiect. Respectarea acestei reguli simple poate face ca ochii tai sa se simta mai relaxati, la fel ca si creierul, si vor raspunde mai bine solicitarilor intense.
Ca masuri suplimentare de protectie, poti opta pentru un set de ochelari de protectie speciali pentru calculator sau sa alegi, alaturi de acesti ochelari, o pereche de lentile de contact cu filtru UV. Cele doua dispozitive se pot purta concomitent, in special in cazul pacientilor cu defecte de vedere.
Picaturile oculare ca solutie de ingrijire a ochilor
Picaturile oculare pot deveni o solutie perfecta de ingrijire a ochilor, nu doar la locul de munca, ci si acasa. Picaturile de ochi inlatura simptomele asociate problemelor de vedere, cum ar fi iritatia si uscaciunea ochilor.
Picaturile pentru ochi sunt adesea numite „lacrimi artificiale„, deoarece hidrateaza ochii si in acelasi timp, ofera un confort ridicat celui care le foloseste. Picaturile pentru ochi sunt vandute la farmacie fara prescriptie medicala necesara. Din cauza capacitatii lor de a mentine lentilele de contact hidratate, apa si polimerii sunt ingredientele principale ale picaturilor pentru ochi.
Calitatea picaturilor pentru ochi depinde de ingredientele componente, cat si de tipul de polimer. Acidul hialuronat, un element natural al structurii ochiului, este de multe ori un ingredient pe care picaturile pentru ochi il contin.
Picaturile pentru ochi sunt recomandate pentru persoanele care lucreaza la calculator, astfel incat ochii lor nu vor deveni nici obositi, nici uscati, iar viziunea lor sporeste. Prin urmare, picaturile pentru ochi sunt recomandate in special pentru designeri, programatori, contabili, persoane care folosesc computerul in viata de zi cu zi si mai ales la munca.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: