1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Crizele copilului mic. Modalitati de a controla crizele copilului

Nu de multe ori vedem pe strada, in familii cu copii (incepand cu varsta de 2 ani, in mare parte) sau propriul tau copil sa aiba anumite reactii (sa tipe, sa planga, sa se tavaleasca pe jos) atunci cand vor sa-ti spuna ceva sau cand isi doresc anumite lucruri. De cele mai multe ori, contextul in care apar crizele copilului este dat de refuzul parintelui, atunci cand este folosit cuvantul “NU”.

E bine de stiut ca aceste manifestari coreleaza cu anumite etape din viata copilului si ca nu esti singura care trece prin aceste momente.

Multi parinti considera ca ei nu ar trebui sa aiba nervi, ci o fac doar din rea-vointa, incapatanare sau rasfat.

Ce se intampla de fapt cu copilul?

Primele astfel de manifestari de furie apar atunci cand copilul constata ca indeplinirea imediata a dorintelor lui nu se realizeaza. In interiorul lui apare un conflict pe care nu-l poate gestiona. Pe de o parte, este o dorinta care apare la suprafata printr-o cerere“Vreau!” si pe de alta parte apare o imposibilitate de satisfacere a ei. Copilul nu ajunge la lucrul dorit, parintele se opune, alt copil nu-i da jucaria pe care o vrea, etc. Ca parinte trebuie sa stii ca acest conflict este puternic resimtit de copil, care percepe situatia ca pe un esec cu care se lupta pentru a-l transforma in succes. Plansul, tipatul, tavalitul pe jos, lovitul apar atat ca exprimare a suferintei interioare, cat si ca modalitate de a-i indupleca pe cei din jur sa faca ceea ce doreste.

Cum putem evita crizele copilului?

In privinta frustrarii pe care copilul o traieste, ea este aproape imposibil de evitat pentru ca va trebui sa existe un moment in care copilul sa afle ca nu orice dorinta poate fi indeplinita imediat. De asemenea, copilul va trebui sa invete sa amane anumite actiuni si sa suporte ca altele ii sunt interzise.

In acest articol veti afla ce trebuie sa faca sau sa stie un parinte atunci cand copilul este pe punctul de a avea un acces de furie.

Psihologul Ian Wallace ne ajuta sa intelegem si sa trecem cu mai multa usurinta peste aceste momente dandu-ne cateva sfaturi:

  • Ce faci cand copilul refuza sa faca ceea ce ii spui

Trebuie sa-ti mentii calmul, sa fii stapan pe situatie si coerent. O buna abordare este sa-i oferi un stimulent pentru respecatarea dorintei tale si sa-si dea seama ce pierde daca te sfideaza. Incearca sa nu te enervezi, sa nu tipi, dar nici sa nu cedezi la insistentele lui. El vrea sa ajunga prin diferite manifestari de furie la lucrul dorit de el chiar daca stie ca nu are voie. Evitati, atunci cand intrati in panica, comentariile de genul: “Nu, nu acum! O sa intarziem!”, sau amenintari ca “Fa-o acum, cand iti spun sau…”Daca esti increzator si coerent in ceea ce spui ii vei arata copilului tau sa invete care ii sunt limitele. Recompensele sunt o alternativa mult mai motivanta decat amenintarile cu pedeapsa.

  • Ce faci atunci cand copilul iti cere ceva ce stie ca nu poate avea

Vremurile sunt grele pentru majoritatea dintre noi, iar ofertele de pe piata sunt foarte tentante si cu siguranta il veti auzi pe copilul dumneavoastra zicand “vreau asta, si asta..” si stiind ca nu va permiteti apare iarasi furia, dar in loc de a va enerva si a spune “M-am saturat sa fii un copil asa rasfatat!”, incearca ceva de genul “Stiu ca ai vrea acest lucru, dar trebuie sa stii ca nu am luat suficienti bani la noi, poate data viitoare”. Prezentati-i o alta alternativa sau incercati sa schimbati subiectul pentru a-i distrage atentia de la ce voia.

  • Ce faci cand copilul incepe sa te loveasca

Un copil nu loveste din ura, doar din frustrare pentru ca nu e capabil sa se exprime verbal sau doar pentru ca a vazut in jurul sau astfel de practici.
Nu spune “Mai bine ai spune ca-ti pare rau!”sau “Nu-mi place cand ma lovesti, cere-ti scuze”. Mai bine spui “Poti sa-mi spui ca esti suparat, dar nu ma mai lovi niciodata”. Invatati-l ce cuvinte sa foloseasca pentru a-si exprima mai bine sentimentele.

  • Ce faci cand iti spune ca nu te mai iubeste…

Cand copilul iti spune astfel de vorbe el traieste pe pielea lui teama de respingere. E ca un test, dar trebuie sa-l asiguri mereu ca-l iubesti, indiferent de ceea ce spune el si intr-un mod calm. Rezista si arata-i ca esti ranit sau o va face din nou si din nou.

“Oh, ce pacat, pentru ca eu te iubesc indiferent de ce..”sau “Ei bine, eu te iubesc, dar nu-mi place comportamentul tau” acestea sunt raspunsuri mult mai bune decat : “Ei bine, nici eu nu te mai iubesc”sau “Asta e rau, mami este foarte suparata pe tine”.

  • Ce faci cand copilul nu vrea sa-si imparta jucariile lui…

Refuzul de a-si imparti lucrurile proprii este de fapt un lucru normal, este un stadiu de dezvoltare, nu un comportament urat. Trebuie sa va vada pe voi, ca parinti, cum impartiti diverse lucruri intre voi pentru ca si el la randul sau sa va imite. Copilul trebuie laudat atunci cand in sfarsit imparte o jucarie cu cineva si evitata pedeapsa. Evitati sa-i spuneti “Asta nu e frumos, nimeni nu se va mai juca cu tine daca te comporti asa”. Etichetandu-l nu-l veti invata sa fie mai darnic, invata-l care sunt beneficiile daca imparte cu ceilalti si cat de bine se va simti dupa.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Cititi si:

Depresia. Problema “mamelor perfecte”

Crizele copilului nu sunt asa rele precum par

De ce nu am voie? Evita sa-i spui copilului “NU”

Sursa: eva.ro, lifestyle.yahoo.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole