Roinita este una dintre cele mai folosite plante medicinale din lume, iar studiile efectuate arata minunata ei valoare terapeutica, cu efecte multiple.
Planta are un miros placut de lamaie, datorita unui ulei volatil bogat in citral, citronelal, geraniol, linalol, care se gaseste localizat in frunze. Pe langa ulei, frunzele mai contin tanin si o rezina amara.
Crema de roinita – Beneficii
Crema de roinita are actiune antiseptica si cicatrizanta, bacteriostatica si antivirala, fiind folosita ca adjuvant asupra epidermei afectate: arsuri si plagi, intepaturi de insecte, herpes, zona zoster, echimoze, in cazul durerilor provocate de guta, in reumatism si nevralgii (sciatica, lumbago).
Crema de roinita – Reteta 1
Ingrediente
- 10 ml ulei macerat de roinita
- 3 g tegomuls (se gaseste in magazinele naturiste)
- 2 g alcool cetilic
- 50 ml apa minerala sau distilata
- 10 ml tinctura de roinita
- eventual conservant
- 20 picaturi ulei esential de roinita
Este o crema usoara care seamana mai mult cu un gel.
Preparare
Se amesteca uleiurile intr-un vas, iar apa si tinctura se amesteca in alt vas, dupa care se pun ambele vase pe baie de apa. Se lasa pana se dizolva grasimile, apoi se adauga apa cu tinctura incet peste uleiuiri si se amesteca in continuu, pana devine ca o budinca cremoasa. Se poate amesteca atat manual, cat si cu mixerul.
Crema trebuie lasata sa se raceasca si abia apoi se adauga conservantul si uleiul esential. Se amesteca bine, dupa care se adauga in cutiute de creme si se depoziteaza la rece pentru a rezista mai mult timp.
Crema de roinita – Reteta 2
Ingrediente:
- 30 ml ulei macerat de roinita
- 5 g lanolin anhydrid (se gaseste in magazinele naturiste)
- 1 g ceara
- 10 ml tinctura de roinita
- 20 ml apa minerala sau distilata
- eventual conservant
- 20-30 picaturi ulei esential de roinita
Mod de preparare
Ca si in reteta de mai sus, se amesteca uleiurile intr-un vas, iar apa si tinctura in alt vas, dupa care se pun ambele vase in baie de apa. Se lasa la incalzit pana se topesc grasimile, dupa care se adauga tinctura peste uleiuri incet, amestecand in continuu. Se amesteca pana se raceste, dupa care se adauga conservantul si uleiul esential, care se amesteca bine si se pune in cutiuta. Se pastreaza la frigider pentru a tine mai mult timp.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: