Cunoscuta mai ales ca planta ornamentala, Condurul Doamnei, sau Condurasul, asa cum i se mai spune, este o floare frumoasa ce ne incanta privirea, insa putini stiu ce proprietati medicinale poate ascunde.
Originara din America de Sud, fiind intalnita mai ales in Chile si Peru, aceasta planta este intrebuintata in scop terapeutic pentru proprietatile sale expectorante si antitusive, dezinfectante si cicatrizante, antiseptice si antibiotice, antimicrobiene, antioxidante si antiscorbutice.
De la planta se folosesc atat partile aeriene, cat si radacina, care contin tropeolinozida ce libereaza izotiocianat de alil, vitamina C. De asemenea, cele mai puternice preparate se fac din radacina de conduras, care contine uleiuri esentiale cu efect stimulator asupra circulatiei sangelui si a muschiului cardiac, precum si sulf si caroten, substante la fel de benefice pentru vasele de sange.
Condurul doamnei, planta antimicrobiana care te apara de infectii
Studiile au demonstrat ca antibioticele naturale din condurul doamnei sunt eficiente in cazul infectiilor bacteriene respiratorii, la fel ca si medicamentele sintetice si au, dar semnificativ mai putine efecte secundare.
Preparatele din radacina plantei au efect benefic asupra vaselor de sange. Datorita continutului bogat in uleiuri esentiale, radacina plantei imbunatateste circulatia si alimentarea cu sange a muschiului inimii.
Studiile au demonstrat ca extractul din radacina de condurul doamnei are proprietati antibiotice remarcabile si cu actiune rapida, fiind foarte eficienta in tratamentele pentru infectia bacteriana, in special ingectia care afecteaza pielea, tractul urinar, respirator si digestiv. Totodata, este un bun remediu si in cazul infectiilor fungice (Candida).
Condurul doamnei, o planta indicata in caz de raceala si gripa
Atunci cand esti racit, specialistii recomanda tinctura din condurul doamnei. Bronsita, gripa si racelile sunt doar cateva dintre afectiunile ce pot fi tratate cu acest preparat. De asemenea, ceaiul este eficient si in cazul febrei.
Condurul doamnei intareste sistemul imunitar
Uleiurile din planta contin carotenoide si flavonoide, niste compusi care au rolul de a stimula sistemul imunitar si de a proteja impotriva carcinogenilor. Totul se datoreaza continutului mare de vitamina C. De asemenea, datorita proprietatilor sale diuretice, poate ajuta si impotriva problemelor tractului urinar.
Sub forma de tinctura are efect cardio-tonic si efect diuretic, ajuta la scaderea nivelului colesterolului si in tratamentul diabetului zaharat. Tinctura este eficienta si in tratarea tulburarilor hepatice si a pietrelor la rinichi.
Condurul doamnei – Utilizari externe
-Condurul doamnei este eficient in tratarea bolilor de piele si nu numai. Utilizarile externe includ tratarea petelor faciale si folosirea sub forma de cataplasma aplicata pe piept in congestie bronsica si tuse si ca un excelent antiseptic in tratarea ranilor si a eruptii cutanate. La nivelul pielii, planta actioneaza cu succes in caz de acnee si impotriva excesul de sebum.
-Asupra scalpului, condurul doamnei are efect tonic si actioneaza impotriva caderii parului. Se maseaza radacina parului cu cateva picaturi de tinctura. La fel de bun este si infuzia preparata din conduras si urzica (in cantitati egale), care poate ajuta la intarirea firului de par.
-Folosita sub forma de gargara, tinctura de conduras este eficienta in tratarea afectiunilor cavitatii bucale (afte, ect). Se pun 2-3 picaturi de tinctura intr-un pahar cu apa. Se clateste gura de cateva ori, apoi se scuipa.
Iata cum se prepara tinctura de conduras:
Intr-un borcan, se adauga 1 lingurita cu frunze de conduras si maruntite si 1 lingurita de boboci. Peste plante se toarna 150 ml de alcool si se lasa la macerat 2 saptamani, agitand zilnic. La final, tinctura se strecoara si se poate folosi in caz de raceli, gripa, bronsita, dureri in gat si afectiuni uro-genitale. Se iau cate 20 de picaturi de tinctura de conduras, de 3 ori pe zi.
Contraindicatii condurul doamnei
Condurul-doamnei si preparatele din aceasta planta nu sunt indicate persoanelor care sufera de ulcer, gastrita acida sau iritatii intestinale. In orice caz, planta nu trebuie utilizata in doze mari, deoarece poate duce la albuminurie. De asemenea, chiar daca este un remediu natural minunat, nu se recomanda copiilor.
3 flori de gradina usor de plantat si intretinut pe timp de vara
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: