Coacazul negru (Ribes nigrum) este un arbust fructifer, cu frunze de cinci lobi, cu flori galbene si cu fructe comestibile. Coacazul creste spontan prin padurile montane si subalpine, dar este si mult cultivat.
In scop terapeutic, de la coacaz se utilizeaza frunzele (se culeg in mai-iunie si se usuca in strat subtire la umbra) si fructele mature.
Coacaz negru – Proprietati
-Fructele de coacaz contin: zaharuri, acizi organici, tanin, acid citric, acid malic, emulsine, proteine, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, zinc, cupru, fluor, caroten, pigmenti antocianozide, flavonoide, pectine, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, P. Totodata, coacazele negre sunt de 3 ori mai bogate in vitamina C decat portocalele si lamaile, se poate spune ca sunt cele mai bogate in vitamina C dintre toate fructele, care este stabila termic si la oxigenare. Intre 80% si 100% din vitamina C se pastreaza in produsele obtinute din Coacaze (suc, sirop, vin).
-Frunzele de coacaz contin: taninuri, rutozid, vitamina C, saruri de potasiu si ulei volatil.
Coacaz negru – Ce efecte terapeutice au frunzele si fructele
Frunzele de coacaz:
Frunzele acestui arbust au efect diuretic si sunt antireumatismale renumite. Frunzele au importante proprietati medicinale, printre care stimuleaza si actiunile sistemului nervos simpatic, ajutand la eliminarea stresului si anxietatii.
Fructele de coacaz:
Fructele au efect digestiv, tonic general, creste rezistenta la infectii, laxativ, diuretic, antisclerogen, astringent, depurativ, creste acuitatea vizuala, hemostatic, reumatism cronic degenerativ, guta (creste eliminarea acidului uric), aterioscleoza.
De asemenea, fructele de coacaz, prin continutul bogat in tanin, antociani si vitamine, au actiuni tonifiante, sudorifice in afectiuni febrile si expectorante in tuse, angine, laringite, afectiuni gastrointestinale (ulcer gastro intestinal, gastrite, colite) afectiuni hepatobiliare, nefrite, pielonefrite, etc.
Datorita continutului mare de vitamina C, fructele de coacaz negru sunt antioxidante puternice ce protejeaza organismul impotriva afectiunilor cardiovasculare si circulatorii si impotriva tuturor tipurilor de infectii. Totodata, datorita continutului mare de potasiu si foarte putin sodiu, fructele ajuta impotriva retinerii apei in tesuturi si chiar la tratarea hipertensiunii arteriale.
Antocianozidele aduc si ele beneficii sanatatii, avand proprietati bactericide si actiune antiinflamatoare. Intaresc sistemul imunitar al organismului, previn cancerul, revitalizeaza rapid organismul, reechilibreaza metabolismului, te scapa de anemie, sunt antireumatice, antiartritice, ajuta la combaterea infectiilor respiratorii, intestinale sau renale, favorizeaza vindecarea aftelor, a gingivitei sau a parodontozei, etc.
Coacazele negre folosite ca aliment-medicament, au efect detoxifiant, regleaza activitatea hormonala, elimina anemia, stimuleaza cresterea si consolidarea scheletului in cazul copiilor.
Coacazul negru – In ce afectiuni este indicat:
Coacazul negru se poate folosi la urmatoarele afectiuni: accident vascular, acrocianoza, afectiuni bucale (gingivita etc.), afectiuni inflamatorii ale tubului digestiv si urinar, afectiuni oculare cu diminuarea vederii, conjunctivita, amigdalita, tuse, ameteala, angine, laringite, antisclerogen, artroze, astenie, ateroscleroza, avitaminoza, anemie, boli ale gingiei, bolile coloanei, boli pulmonare, boli renale, bronsita, calculi renali sau urinari, cancer, circulatie periferica deficitara, colesterol, constipatie, convalescenta, dureri de gat, guta si reumatism, dureri de urechi, edeme cardio-renale, episclerita, faringita, gripe, guturai, hepatite virale, hipertensiune arteriala, hiposurarenalism, icter, impotenta, imunitate scazuta, incapacitate de concentrare, infectii in general, infectie urinara, inflamatiile aparatului digestiv si urinar, insuficienta urinara, menopauza, meteorism, migrene, nefrite cronice, nevroze, obezitate, oboseala cronica, osteoporoza, parodontoza, paraziti intestinali, pneumonii, prostatita, prurigo, raceli, raguseala, splina, somnolenta, stomatita, suprasolicitare intelectuala, surmenaj, tuberculoza pulmonara, tulburari de circulatie, tulburari glandulare la pubertate, ulcer cronic, urticarie, varice, crapaturi ale pielii furuncule, panaritiu, psoriazis , taieturi, intepaturi de insecte.
Preparare si administrare frunze:
-Ceai de frunze: 2 lingurite de frunze maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se pot bea cate 4-5 cani pe zi. Extern, se va putea folosi si o infuzie mai concentrata cu cantitate dubla de planta.
-Pulbere frunze: praf din planta uscata obtinut cu rasnita de cafea. Se administreaza care un varf de cutit care se va tine sub limba pentru 10 minute, apoi se inghite cu putina apa. De asemenea, pulberea se poate folosi si extern, puse pe ranile care zemuiesc.
-Tinctura: se pune 50 g de pulbere impreuna cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Se lasa 2 saptamani la macerat, apoi se filtreaza. Se administreaza zilnic, cate o lingurita de tinctura diluata in apa. Extern, se va folosi tinctura diluata cu apa in proportii diferite in functie de sensibilitatea fiecaruia.
–Unguent: se amesteca o parte de pulbere planta uscata cu unt care a fost in prealabil fiert si i sa inlaturat spuma si depunerile de la fund. Se va folosi in strat subtire, aplicat 1-2 ori pe zi pe locurile afectate.
Preparare si administrare fructe:
-Fructe proaspete: se consuma de 3 ori pe zi, inainte de mese, cate 300 g, o perioada mai lunga. Consumate ca atare, fructele se utilizeaza spre a preveni accidentele vasculare.
-Fructe sub forma de extract preparate cu apa fierbinte (din fructe proaspete sau uscate) se recomanda in starile de convalescenta dupa boli infectioase.
-Suc de fructe: se obtin cu ajutorul storcatorului de fructe. Se vor consuma de 3 ori pe zi, cate 100 ml, timp indelungat. Acesta ajuta la circulatia sangelui, asupra ficatului (insuficienta si congestie hepatica) si inflamatiilor cailor urinare. Este un bun diuretic, digestiv, depurativ si antireumatic. Totodata, e bine de stiut ca si frunzele proaspete sau uscate se pot folosi la sucuri cu efect extrem de puternic. Cele proaspete se introduc doar in storcator. Cele uscate se lasa 12 ore in apa cat sa le acopera, apoi se introduc in storcator cu lichidul.
-Fructe uscate – se macina cu rasnita de cafea. Se va lua o lingurita de praf si se pune la 250 ml apa. Se fierbe apoi timp de 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot folosi 3-4 cani pe zi, perioade mai lungi de timp. De asemenea, se poate pune un varf de cutit sub limba pentru 10 minute, dupa care se va inghiti.
-Sirop: se poate face din suc sau din decoct de coacaze mai concentrat la care se va adauga apoi zahar. Se strecoara si se fierbe apoi la consistenta unui sirop. Se va pune si putin suc de lamaie. Se poate pune apoi in sticle inchise. Se va putea folosi cate o lingurita diluata de 3-4 ori pe zi cu 250 ml apa. Se poate si din fructe obtine ca orice sirop din fructe.
-Sirop pectoral: se pun 250 g fructe la 1 litru de apa, se fierbe pana scade la jumatate, se adauga o cantitate egala de zahar, se fierbe din nou pana scade la jumatate. Se ia o lingura la 2 ore.
-Lichior de coacaze negre: ai nevoie de 3 litri tuica, 750 g zahar, 1 kg de fructe bine coapte, 2 g de scortisoara si 12 g de cuisoare. Se pun toate intr-un borcan/sticla si se lasa la macerat 1 luna, agatand zilnic. La final, se zdrobesc fructele si se strecoara printr-o panza, storcand-o.
-Vin din coacaze: se lasa fructele la macerat timp de 3 zile in vin rosu, apoi se strecoara printr-o sita si se amesteca cu un sirop de zahar preparat la cald.
-Tinctura – 50 g de praf de fructe se vor pune la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se lasa la macerat 2 saptamani, apoi se strecoara. Se va lua cate o lingurita, de 3 ori pe zi, diluat cu putina apa.
Precautii si contraindicatii:
Nu se recomanda in combinatie cu gheara-diavolului in ulcer gastric sau duodenal.
Vezi si: Sirop de coacaze. Cum se prepara si ce beneficii are
Vezi si: Coacazele rosii, bobitele mici pline de vitamine si minerale
Vezi si: Ce beneficii minunate are sucul de coacaze
Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: