4.8 C
București
joi, noiembrie 28, 2024

Ciuma bubonica a revenit in China. Care sunt simptomele bolii

In regiunea chineza din Mongolia Interioara, un oras este in alerta ridicata. Duminica au identificat cazul suspectat al unei boli care a persistat secole dupa ce a provocat cea mai mortala pandemie din istoria umana – ciuma bubonica.

Alerta ridicata intr-un oras din Mongolia Interioara

Cazul suspectat a fost descoperit in orasul Bayannur, situat in nord-vestul Beijingului, potrivit agentiei de stiri Xinhua, condusa de stat. Un spital a alertat autoritatile municipale despre cazul pacientului sambata. Pana duminica, autoritatile locale au emis un avertisment de nivel 3 la nivelul intregului oras pentru prevenirea ciumei, al doilea cel mai scazut dintr-un sistem cu patru niveluri, informeaza CNN.

Avertismentul va ramane pe loc pana la sfarsitul anului, potrivit Xinhua. Ciuma, cauzata de bacterii si transmisa prin muscaturi de purici si animale infectate, a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni in Europa in timpul pandemiei „Moartea Neagra” in Evul Mediu. Antibioticele moderne pot preveni complicatiile si moartea daca sunt administrate suficient de rapid.

Ciuma bubonica, care este una dintre cele trei forme ale ciumei, determina ganglioni limfatici durerosi, umflati, precum si febra, frisoane si tuse.
Autoritatile medicale din Bayannur cer acum oamenilor sa ia masuri de precautie suplimentare pentru a reduce riscul de transmitere de la om la om si pentru a evita vanarea sau consumul de animale care ar putea provoca infectii.

„In prezent, exista riscul ca o epidemie de ciuma umana sa se raspandeasca in acest oras. Publicul ar trebui sa-si imbunatateasca constientizarea si abilitatea de autoprotectie si sa raporteze prompt conditiile de sanatate anormale”, a declarat autoritatea locala de sanatate, potrivit ziarului de stat China Daily.

Autoritatile Bayannur au avertizat publicul sa raporteze descoperirile de marmote moarte sau bolnave – un tip de veverita mare care se mananca in unele parti din China si din tara vecina Mongolia si care au provocat istoric focare de ciuma in regiune.

Se crede ca marmota a provocat epidemia pneumatica din 1911, care a ucis aproximativ 63.000 de oameni in nord-estul Chinei. A fost vanat pentru blana sa, care a crescut in popularitate in randul comerciantilor internationali. Produsele de blana bolnave au fost comercializate si transportate in toata tara – infectand mii de oameni de-a lungul drumului.

Cazuri de ciuma bubonica la doi frati care au mancat carne de marmota

Desi aceasta epidemie a fost cuprinsa intr-un an, infectiile de ciuma legate de marmota au persistat zeci de ani mai tarziu. Saptamana trecuta, in Mongolia au fost confirmate doua cazuri de ciuma bubonica – cazul unor frati, care au mancat amandoi carne de marmota, potrivit Xinhua.

In luna mai a anului trecut, un cuplu din Mongolia a murit din cauza ciumei bubonice dupa ce a mancat rinichi crud de la o marmota, acesta fiind considerat un remediu popular pentru o sanatate buna. Alte doua persoane au fost infectati cu ciuma pneumonica – o alta forma a bolii, care infecteaza plamanii – luni mai tarziu peste granita din Mongolia Interioara.

Aparitia antibioticelor, care pot trata cele mai multe infectii daca sunt tratate suficient de devreme, a ajutat la stingerea focarelor de ciuma, prevenind tipul de raspandire rapida din Europa in Evul Mediu.

„In timp ce ciuma provoaca boli severe, daca este recunoscuta prompt, atunci poate fi tratata cu usurinta cu antibiotice, iar pacientii vor avea o recuperare completa”, a declarat Jimmy Whitworth, profesor de sanatate publica la London School of Hygiene and Tropical Medicine. „Rapoartele de presa indica faptul ca acesta este cazul in Mongolia Interioara acum, ceea ce sugereaza ca nu exista niciun risc pentru sanatatea publica.”

Dr. Michael Head, coleg principal de cercetare in domeniul sanatatii globale la Universitatea din Southampton, a declarat ca este cazul „ de ingrijorare la nivel local in Mongolia Interioara”. „Cu toate acestea, nu va deveni o amenintare globala asa cum am vazut cu Covid-19”, a adaugat el.

OMS a declarat ciuma o boala re-emergenta

Dar, in timp ce medicina moderna poate trata ciuma, aceasta nu a eliminat-o in intregime – si a facut o recidiva recenta, conducand Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa o catalogheze drept o boala re-emergenta.
Peste tot in lume, intre 1.000 la 2.000 de oameni se imbolnavesc de ciuma in fiecare an, potrivit OMS. Dar acest total este probabil o estimare prea modesta, deoarece nu tine cont de cazuri nereportate.

Conform datelor din 2016, exista posibilitatea ca ciuma sa fie inca prezenta pe aproape toate continentele, in special in vestul SUA, parti din Brazilia, zone imprastiate din sud-estul Africii si zone mari mari din China, India si Orientul Mijlociu. Vezi si: Cum sa previi cancerul ovarian, boala grava ce prezinta simptome abia in stadii avansate

Cele trei tari cele mai periculoase – in sensul ca ciuma exista acolo permanent – sunt Republica Democrata Congo, Madagascar si Peru. In Statele Unite, au existat cateva zeci de cazuri de ciuma in fiecare an, potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. In 2015, doua persoane din Colorado au murit din cauza ciumei, iar cu un an inainte au fost raportate opt cazuri in stat.

Ciuma bubonica netratata se poate transforma in ciuma pneumonica mai fatala, ceea ce determina o pneumonie in dezvoltare rapida dupa ce bacteriile s-au raspandit in plamani.

Sursa poza: en.wikipedia.org

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole