In scopuri medicinale se folosesc doua specii de cimbrisor: cimbrisorul de camp (denumit si cimbrisor, sapunel, schinduf, timian, timisor) si cimbrul de cultura (denumit si lamaioara).
Cimbrisorul de camp creste in fanete, formand mici tufe. Planta se foloseste intreaga, fara radacina. Cimbrul de cultura – lamaioara, nu creste in flora spontana, ci este cultivat. Planta aceasta este originara de pe tarmurile Mediteranei si se intrebuinteaza planta culeasa in timpul infloririi.
Atat cimbrisorul de camp, cat si cel de cultura contin principii active asemanatoare (ulei volatil, tanin si substante amare), utilizandu-se in aceleasi scopuri.
Datorita uleiului volatil pe care il contine, din cimbrisor se prepara un ceai cu proprietati expectorante, care calmeaza spasmele cailor respiratorii, fapt pentru care este indicat a fi intrebuintat in tratarea tusei convulsive, bronsitei, raguselii si tusei astmatice. Pentru a se mari efectul calmant in tuse si bronsite, in compozitia ceaiului de cimbrisor se vor pune frunze de patlagina, de potbal, flori de nalba si radacina de ciubotica-cucului, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea sa “Plante medicinale in apararea sanatatii”.
Avand si o actiune antiseptica puternica , ceaiul de cimbrisor actioneaza asupra ficatului si rinichilor, ameliorand starea lor de functionare. De asemenea, ceaiul de cimbrisor, datorita uleiului volatil bogat in timol, poate fi folosit la eliminarea viermilor intestinali.
Principiul amar in asociatie cu ceilalti componenti chimici din drog dau dau ceaiului de cimbrisor proprietati stomahice si stimulente, care il fac sa fie un bun tonic in cazul anemiilor.
Ceaiul de cimbrisor se prepara din 1-2 lingurite de planta maruntita, oparita cu o ceasca de apa clocotita. Lichidul de bea caldut, de preferinta indulcit cu miere de albine. Se poate folosi si un ceai mai concentrat, preparat din 2-3 linguri de cimbrisor la o ceasca de apa clocotita, din care se vor lua 2-3 linguri pe zi.
Extern, cimbrisorul poate fi intrebuintat in bai aromatice care linistesc sistemul nervos, durerile provocate de reumatism si guta. Datorita proprietatilor sale antiseptice poate fi folosit in plagi purulente si alte infectii ale pielii.
Pentru tenurile grase, se prepara o infuzie din 20 g planta la 500 g apa, cu care se fac comprese de 15-20 minute. Cimbrisorul intra in compozitia ceaiurilor antidiareic, antiasmatic, pectoral, contra colicilor si in formula ceaiului pentru gargara.
Cimbrisorul poate avea efect benefic pentru salvarea de alcoolism. Se amesteca 4 linguri de cimbrisor, cate o lingura de pelin si tintaura tocate marunt. O lingura de amestec se infuzeaza 2 ore, in 250 ml apa fierbinte si se beau cate 2 linguri de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa.
Sirop de cimbru. Remediul natural care te scapa de tuse
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: