Se apropie sezonul rece si e perioada in care multi iau decizia de a trece la incalzirea cu ajutorul unei centrale termice pe gaz. Este intr-adevar o solutie foarte buna, iar specialistii ne sfatuiesc ce trebuie sa facem inainte de a decide ce model sa cumparam.
Centrala termica trebuie aleasa in functie de mai multe criterii tehnice foarte importante. Specialistii Ariston din Romania chiar au oferit cateva sfaturi in acest sens.
Aveti in vedere in primul rand necesarul de energie al locuintei: de la suprafata si volumul spatiului ce trebuie incalzit, la numarul de consumatori de apa calda menajera, numarul de bai si de bucatarii si gradul de izolare al locuintei.
Criteriul 1: Capacitatea centralei de a furniza apa calda
Cu cat puterea centralei este mai mare, cu atat debitul acesteia va fi mai mare si numarul de consumatori simultani poate fi mai mare. De exemplu, pe timp de iarna, pentru 2 consumatori simultani, adica un dus si un robinet, puterea centralei trebuie sa fie de cel putin 28-30kw. Tocmai din acest motiv, printre cele mai vandute modele de centrale de la Viessmann sunt cele cu putere de 35w, ideale pentru o locuinta obisnuita.
Criteriul 2: Randamentul si eficienta energetica
Daca vreti o centrala cu un randament si o eficienta ridicate, puteti opta pentru o centrala termica in condensare. Principala diferenta intre cele doua tipuri o constituie eficienta energetica.
De exemplu, centralele clasice au o eficienta de pana la 92-94%, in timp ce cele in condensare ajung la o eficienta de 107-109% datorita componentelor speciale ce permit recuperarea caldurii in condens.
Criteriul 3: Sistemul de informare si diagnoza
Centralele moderne dispun de sisteme de informare si autodiagnoza care ajuta la verificarea permanenta a starii de functionare a centralei. Informarea si autodiagnoza se face prin coduri sau combinatie de leduri.
Aceasta tehnologie e foarte folositoare utilizatorului cat si instalatorului care monteaza centrala sau executa lucrari de revizie si intretinere pentru ca micsoreaza substantial timpul de interventie.
Criteriul 4: Siguranta si protectie
Tehnic acest criteriu se numeste siguranta in exploatare si este cea mai importanta masura luata de producatorii de centrale termice. Exista siguranta la lipsa de gaz prin protectie asigurata prin electrod de ionizare, protectie la lipsa de apa in instalatie prin senzor de presiune, siguranta la evacuarea gazelor arse, realizata prin ventilator si presostat de aer, dar si protectie dubla anti inghet.
Criteriul 5 – Garantia si servicii
Un ultim criteriu important in alegerea unei centrale este si garantia pe care o primiti dar si serviciile post garantie. Ciclul de viata al echipamentului incepe din momentul vanzarii si cuprinde punere in functiune, autorizarea functionarii ISCIR, verificare tehnica periodica la fiecare 2 ani.
Durata medie de viata a unei centrale depaseste 10 ani de zile, deci e foarte important ca aceste servicii sa fie asigurate de firme specializate.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Centrale termice pe gaz – 5 lucruri la care sa te uiti inainte sa cumperi […]