20 C
București
sâmbătă, octombrie 26, 2024

Cele mai importante beneficii ale prunelor

Prunus domestica, cunoscut in mod obisnuit ca Prunul comun sau Prunul european este un fruct suculent si delicios care apartine genului Prunus din familia Rosaceae care include, de asemenea, piersicile, caisele si nectarinele. Planta este originara din Asia de Sud-Vest. Este o specie veche domesticita, cunoscuta doar in cultivare, care este cultivata acum in zonele temperate din intreaga lume pentru fructele sale.

Specia, care a fost inregistrata mai intai de catre sirieni si apoi de catre romani si raspandita in vestul Europei in timpul cruciadelor, este probabil derivata de la unul sau dintr-o combinatie a mai multor progenitori euroasiatici: P. salicifera, P. spinosa si P. insititia.

Un fruct antic aduce multiple beneficii pentru sanatate

Se presupune ca Prunus domestica isi are originea in zona Caucaz si Asia Mica. Au fost raportate primele descoperiri ale cultivarilor primitive in Europa Centrala in jurul anului 500 i.Hr., probabil cunoscute deja de catre triburile celtice si teutonice. Ulterior, romanii au fost dispersati in tarile din Europa centrala. Este probabil ca cultivarele de inalta calitate sa fie originare din sud-estul Europei dupa Evul Mediu si distribuite in intreaga Europa pana in secolul al XVII-lea.

Prunul este acum cultivat la nivel mondial, mai ales in Europa Centrala, de Sud si Sud-Est, mai departe in Nordul Africii, Estul Asiei, India si America de Nord, Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud si in America de Sud.

Cele mai importante beneficii ale prunelor

Sanatatea cardiovasculara. Consumul regulat de prune este destul de benefic pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare. Cercetarile au dovedit ca aportul regulat de prune uscate ajuta la promovarea fluiditatii sangelui in artere. Acest efect protector ajuta la prevenirea diferitelor afectiuni cardiace, inclusiv la dezvoltarea aterosclerozei si la reducerea sanselor de atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

Prevenirea cancerului. Mai multe cercetari au dovedit ca extractele de prune s-au dovedit benefice in tratamentul cancerului. Cercetarile au aratat ca epicchinina, prezenta in prune, ajuta la prevenirea cresterii si proliferarii celulelor canceroase maligne si incurajeaza apoptoza in carcinomul hepatocelular uman sau cancerul hepatic. Sunt bogate in antioxidanti si fitonutrienti, incluzand acidul clorogenic si acidul neclorogenic care au un efect daunator asupra celulelor canceroase ale sanului, fara a dauna celulelor sanatoase normale ale corpului.

Prevenirea osteoporozei. Consumul regulat de prune uscate exercita actiuni anabolice si anti-resorptive, care ajuta la mentinerea oaselor sanatoase. Prunele constau in flavonoide, cum ar fi acidul cafeic si rutina, care ajuta la prevenirea deteriorarii tesuturilor osoase si la prevenirea unor boli precum osteoporoza la femeile aflate in postmenopauza. Polifenolii, impreuna cu continutul de potasiu prezent in prunele uscate, incurajeaza formarea oaselor, sporesc densitatea oaselor si previn pierderea osoasa cauzata de deficienta de hormoni ovarieni. Cercetarile au dovedit ca consumul regulat de prune uscate ajuta la restabilirea densitatii osoase care s-a pierdut deja din cauza imbatranirii.

Intarirea imunitatii. Prunele contin Vitamina C, care se dovedeste benefica in consolidarea imunitatii pentru apararea organismului. Ajuta la promovarea rezistentei organismului impotriva diferitelor infectii si inflamatii. Cercetarile au aratat ca prunele orientale au constituenti imunostimulatori care incurajeaza producerea de oxid nitric in organism, obstructioneaza metastazarea celulelor tumorale si sunt valoroase in prevenirea diferitelor boli.

Ingrijirea pielii. Pruna este formata dintr-o cantitate uriasa de vitamina C, impreuna cu alti antioxidanti, care ajuta la mentinerea pielii sanatoase, radiante si tinere. Consumul regulat de prune ajuta la reducerea petelor si a ridurilor intunecate datorita prezentei nutrientilor anti-imbatranire. Extractele de pruna sunt utilizate in diferite produse de ingrijire a pielii, cum ar fi mastile de fata cu prune.

Degenerescenta maculara. Vitamina A si beta-carotenul continute in pruna sunt benefice pentru mentinerea vederii sanatoase si prevenirea degenerarii maculare legate de varsta. Luteina si zeaxantina din carotenoizi, prezenti in ele, se afla in tesuturile maculare ale retinei si ofera protectie impotriva pagubelor cauzate de radiatiile UV.

Combate semnele de imbatranire. Vitamina E si beta-carotenul, un antioxidant din prune, protejeaza acizii grasi si membranele celulare de atacul radicalilor liberi, ceea ce permite organismului sa lupte impotriva semnelor imbatranirii pielii, cum ar fi pierderea elasticitatii si a ridurilor. Pruna contine o cantitate mare de antioxidanti si proprietati antiinflamatorii ridicate, care cresc circulatia si metabolismul celular, reducand inflamatia. Aceasta, la randul sau, incurajeaza elasticitatea pielii si vindeca acneea si ridurile in timp.

Controleaza diabetul. Prunele au efecte anti-hiperglicemice si ajuta la combaterea diabetului. Cercetarile au aratat ca consumul de extracte de prune ajuta la reducerea glicemiei si a nivelurilor de trigliceride din organism. Flavonoidele prezente in prune exercita efecte de protectie impotriva rezistentei la insulina si ajuta la cresterea sensibilitatii la insulina in organism.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole