Ciulinul de lapte (Silybum marianum) este o planta considerata pe scara larga o buruiana enervanta, dar nu trebuie evitata atunci cand o intalnesti, deoarece beneficiile ei te vor uimi. Ingredientul activ din aceasta buruiana se numeste silimarina, care are proprietati antioxidante.
Numele de „ciulinul de lapte” este derivat din substanta laptoasa care iese atunci cand ii zdrobesti florile.
Ciulinul de lapte a fost folosit in practicile de medicina traditionala de mii de ani, datorita ingredientelor active puternice care se gasesc in flori si seminte si continua sa fie o alegere buna sin in zilele noastre. Totodata, trebuie sa stii ca daca il consumi sub forma de ceai, vei reusi sa ii culegi toate beneficiile. Ceaiul de ciulin de lapte este preparat prin inmuierea semintelor zdrobite sau pudrate din planta de ciulin de lapte.
Botanistul si medicul grec Dioscorides este prima persoana care s-a documentat despre planta, in legatura cu efectele de stimulare a sanatatii. Mai tarziu, in 1597, herbalistul englez John Gerard a remarcat ca planta functioneaza ca un mare remediu pentru bolile melancolice, dar in prezent medicii folosesc planta in principal pentru a trata problemele hepatice.
Datorita efectului sau hepatic, galactogog, demulcent si colagog, ciulinul de lapte este considerat unul dintre cele mai comune suplimente naturale pentru afectiunile hepatice. Dar hai sa vedem ce alte beneficii mai are acest ceai de ciulin de lapte.
Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului de ciulin de lapte
-Te apara de posibilele leziuni hepatice
Silimarina, ingredientul activ din planta actioneaza ca un antioxidant prin reducerea productiei de radicali liberi. Prin urmare, oamenii de stiina sunt de parere ca acest lucru creeaza un efect de detoxifiere, motiv pentru care ceaiul de ciulin de lapte poate fi benefic pentru problemele hepatice. In plus, potrivit mai multor studii, se pare ca planta este utilizata si in ciroza hepatica si carcinom patocelular.
Vezi si: Ciulinul de aur. Ce trebuie sa stii despre planta cu flori aurii
-Mentine ficatul sanatos datorita efectului sau detoxifiant
Ceaiul de ciulin de lapte actioneaza ca un puternic agent de curatare a ficatului, reconstruind celulele hepatice, reducand afectarea ficatului si eliminand toxinele din organism care sunt procesate prin ficat. In plus, cresterea urinarii poate ajuta la sanatatea rinichilor si a vezicii urinare si poate elimina excesul de toxine, grasimi, saruri si apa din organism.
Studiile efectuate pe animale cu aceasta planta sunt promitatoare in tratarea bolilor hepatice. Printre aceste boli se numara boala ficatului gras alcoolic, boala ficatului gras nealcoolic si ciroza.
-Poate reduce inflamatia din organism
Acest ceai are numeroase proprietati antiinflamatorii care pot ameliora durerile de artrita, guta, dureri de cap, migrene, tulburari articulare si tulburari de stomac, printre multe altele.
Vezi si: Proprietatile unei plante medicinale extraordinare – armurariul, din care se extrage silimarina
-Are grija de sanatatea inimii
Prin scaderea inflamatiei, ceaiul de ciulin de lapte va imbunatati circulatia sangelui si va minimiza posibilitatea de a dezvolta cheaguri de sange. Un alt beneficiu pe care acest ceai ti-l poate oferi este scaderea nivelului ridicat de colesterol care poate duce la boli de inima.
-Previne aparitia bolilor cronice
Flavonoidele si alti antioxidanti gasiti din acest ceai contracareze stresul oxidativ si activitatea radicalilor liberi din organism, care sunt responsabili de boli cronice. Prin urmare, nivelurile ridicate de antioxidanti imbunatatesc sanatatea intregului organism si chiar pot incetini procesul de imbatranire, dar poate fi si o modalitate usoara de a preveni cancerul de piele si deteriorarea ei, cum ar fi acneea, petele intunecate, ridurile, liniile si decolorarea. Totodata, exista si un studiu publicat in Photochemistry and Photobiology care a arata ca silimarina a protejat pielea soarecilor de stresul oxidativ indus de razele UV si a ajutat la reducerea inflamatiei.
-Tine sub control diabetul
Ceaiul de ciulin de lapte are proprietati de reglare a insulinei si poate reduce nivelul zaharului din sange la persoanele diabetice.
Potrivit Institutului National de Sanatate, exista cercetari convingatoare care arata ca administrarea de silimarina, principala substanta chimica gasita in ciulinul de lapte, impreuna cu tratamentele conventionale, poate ajuta la controlul simptomelor diabetului de tip 2 prin promovarea unui control mai bun al zaharului din sange. Totodata, un studiu din 2006 realizat de Departamentul de Farmacologie de la Institutul de Plante Medicinale a constatat ca, atunci cand pacientilor cu diabet zaharat li s-a administrat extract de silimarina pe o perioada de patru luni, nivelul zaharului din sange si al insulinei lor s-au imbunatatit semnificativ in comparatie cu pacientii carora li s-a administrat placebo.
!!!Datorita proprietatilor de scadere a zaharului din sange, acest ceai poate fi periculos pentru diabeticii care iau deja medicamente pentru scaderea glicemiei. Asadar, suprapunerea acestor doua tratamente poate duce la scaderea glicemiei la niveluri periculoase.
Ceai de ciulin de lapte – Metoda de preparare
Ceaiului de ciulin de lapte se poate prepara in mai multe moduri, fie ca ceai pur, fie in combinatie cu alte ceaiuri si ingrediente din plante. Trebuie sa stii ca gustul acestui ceai poate fi neplacut pentru unele persoane, asa ca mierea sau combinatiile de plante sunt destul de populare. Daca nu ai seminte de ciulin de lapte, poti folosi frunze de ciulin de lapte uscate. Pur si simplu inlocuiesti semintele cu 1 ½ lingurita de frunze de ciulin si lasi ceaiul sa se infuzeze pentru aceeasi perioada de timp.
-La 500 ml apa fierbinte se adauga 2 linguri de seminte de ciulin de lapte (pulbere) si se lasa la infuzat 5 minute.
In cazul ceaiului la pliculet, adauga un pliculet de ceai intr-o cana cu apa fierbinte si lasa la infuzat 5-10 minute.
Vezi si: Facelia, planta melifera care poate salva productia de miere
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: