0.7 C
București
marți, noiembrie 26, 2024

Ce probleme de sanatate pot aparea in timpul sarcinii?

Vizitele prenatale regulate il ajuta pe furnizorul de servicii medicale sa identifice din timp posibilele probleme de sanatate si sa ia masuri pentru a le gestiona, pentru a proteja sanatatea mamei si a fatului in curs de dezvoltare. A fi constient de simptomele acestor afectiuni si a primi ingrijire prenatala regulata poate preveni problemele de sanatate si va poate ajuta sa obtineti tratament cat mai devreme posibil.

Deficienta de fier, depresie sau diabet, printre cele mai comune conditii de sanatate in timpul sarcinii

Deficienta de fier apare atunci cand numarul de celule rosii din sange (hemoglobina sau hematocrit) este scazut. Anemia cu deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie. Fierul face parte din hemoglobina care permite sangelui sa transporte oxigen. Femeile insarcinate au nevoie de mai mult fier decat in ​​mod normal pentru cantitatea crescuta de sange din corpul lor si pentru copilul in curs de dezvoltare. Simptomele deficitului de fier includ senzatia de oboseala sau slabiciune, aspect palid, senzatie de lesin sau dificultati de respiratie. De aceea este recomandat, la unele femei, sa ia pe tot parcursul sarcinii fier sub forma de suplimente.

Femeile experimenteaza depresie si anxietate, precum si alte afectiuni de sanatate mintala, in timpul sarcinii si dupa nasterea copilului. Aceste conditii pot avea efecte semnificative asupra sanatatii mamei si a copilului ei.

Nu exista o singura cauza de depresie sau anxietate in timpul si dupa sarcina, dar schimbarile hormonale, stresul, istoricul familial si modificarile chimiei sau structurii creierului pot juca un rol. Femeile care au complicatii in timpul sarcinii prezinta un risc mai mare de depresie postpartum decat sunt femeile care nu au complicatii.

Depresia poate dauna fatului in curs de dezvoltare daca nu va ingrijiti in timpul sarcinii, inclusiv participarea la vizite prenatale regulate si evitarea alcoolului si a fumului de tutun. Discutati cu medicul daca va simtiti coplesite, triste sau anxioase. Chiar daca sunt conditii grave, depresia si anxietatea sunt tratabile. Este foarte important pentru mamici si copii sa depaseasca aceasta perioada.

Problemele posibile la fat includ scaderea miscarii dupa 28 de saptamani de sarcina si masurarea mai mica in kilograme decat in ​​mod normal. Aceste sarcini necesita adesea o monitorizare mai atenta, inclusiv mai multe teste, cum ar fi examenele cu ultrasunete, testarea fara stres si profilurile biofizice, precum si posibilele nasteri timpurii.

Femeile gravide care dezvolta tensiune arteriala crescuta vor trebui monitorizate indeaproape pentru preeclampsie.

Infectiile, inclusiv unele infectii cu transmitere sexuala (ITS), pot aparea in timpul sarcinii si / sau al nasterii si pot duce la complicatii pentru femeia insarcinata, sarcina si copil dupa nastere.

Diabetul gestational apare atunci cand nivelul zaharului din sange este prea mare in timpul sarcinii. Este unul dintre tipurile de diabet zaharat si apare doar pe timpul sarcinii. Numarul exact al femeilor afectate de diabet gestational este necunoscut din cauza diferitelor criterii de diagnostic si profiluri de risc. Cel mai adesea afectiunea este descoperita folosind o procedura in doi pasi: screening cu testul de screening provocat de glucoza in jurul a 24-28 saptamani de sarcina, urmat printr-un test de diagnostic numit testul oral de toleranta la glucoza.

Diabetul gestational creste riscul unui copil prea mare (macrosomia), preeclampsie ( afectiune marcata de o crestere brusca a tensiunii arteriale a unei femei insarcinate, impreuna cu prezenta proteinelor in urina dupa saptamana a 20-a de sarcina) si nastere prin cezariana. Tratamentul include controlul nivelului de zahar din sange printr-o dieta sanatoasa si exercitii fizice si prin medicatie daca valorile glicemiei raman ridicate.

Unele femei se confrunta cu greata si varsaturi severe, persistente in timpul sarcinii dincolo de „boala tipica de dimineata”. Medicamentul poate fi prescris pentru a ajuta la greata. Femeile cu hiperemeza gravidara pot avea nevoie de spitalizare pentru a obtine fluidele si substantele nutritive de care au nevoie prin perfuzie. Adesea, afectiunea scade pana la a 20-a saptamana de sarcina.

Pierderea sarcinii din cauze naturale inainte de a 20-a saptamana este considerata un avort spontan. Este greu de estimat exact cate sarcini se incheie cu avortul spontan, deoarece acestea pot aparea inainte ca o femeie sa stie chiar ca este insarcinata. Simptomele pot include crampe sau sangerari. Petele de sange devreme in sarcina sunt frecvente si acest lucru nu inseamna ca va avea loc un avort spontan.

Placenta previa sau preeclampsie, conditii mai putin comune si mai grave in timpul ssarcinii sau nasterii

Placenta previa. Aceasta afectiune apare atunci cand placenta acopera o parte a deschiderii colului uterin in interiorul uterului. Poate provoca sangerari nedureroase in al doilea si al treilea trimestru. Furnizorul de servicii medicale poate recomanda odihna la pat. Spitalizarea poate fi necesara daca sangerarile sunt abundente sau daca continua. Problemele placentare pot afecta modul in care este nascut copilul.

La unele femei, placenta se separa de peretele uterin interior. Aceasta separare sau abruptie poate fi usoara, moderata sau severa. Daca este sever, fatul nu poate obtine oxigenul si nutrientii necesari pentru a supravietui. Abruptul placentar poate provoca sangerari, crampe sau sensibilitate uterina. Tratamentul depinde de severitatea abruptului si de cat de departe este sarcina. Cazurile severe pot necesita livrarea timpurie.

Preeclampsia este un debut rapid sau brusc al hipertensiunii arteriale dupa saptamana a 20-a de sarcina. Aceasta afectiune determina tensiune arteriala crescuta, umflarea mainilor si a fetei, dureri abdominale, vedere incetosata, ameteli si dureri de cap. In unele cazuri, pot aparea convulsii – aceasta se numeste eclampsie. Singurul tratament clar pentru preeclampsie si eclampsie este de a da nastere copilului. Daca acest lucru ar duce la o nastere prematura, atunci riscurile si beneficiile materne si fetale ale nasterii trebuie sa fie echilibrate cu riscurile asociate cu nasterea prematura a sugarului.

Sugarii se descurca cel mai bine daca se nasc dupa 39 sau 40 de saptamani de sarcina (termen complet). Plamanii, ficatul si creierul fatului trec printr-o perioada cruciala de crestere intre 37 de saptamani si 39 de saptamani de sarcina.

A intra in travaliu inainte de 37 de saptamani de sarcina este un factor de risc major pentru complicatii la sugar si pentru viitoarele nasteri premature pentru mama. Uneori, atunci cand exista un risc pentru sanatate pentru mama sau copil, sunt necesare livrari planificate inainte de 39 de saptamani. Cu toate acestea, intr-o sarcina sanatoasa, cel mai bine este sa asteptati cel putin 39 de saptamani.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole