Hipertiroidia se caracterizeaza prin producerea excesiva a hormonilor tiroidieni care intensifica activitatea majoritatii organelor si tesuturilor organismului.
Simptome hipertiroidie:
- tahicardie
- aritmii
- palpitatii cardiace
- nervozitate
- transpiratie abundenta
- pierderea in greutate
- unghii fragile
- scaderea masei musculare
- exoftalmie etc.
Tratament hipertiroidie:
Se face in functie de fiecare simptom in parte, deci tratamentul va trebui foarte atent dozat in functie de acestea, ca de exemplu:
-pentru echilibrarea nervoasa , se vor folosi urmatoarele plante medicinale: ciubotica cucului, paducel, roinita, salvie, talpa gastei, valeriana. Medicina naturista poate doar rezolva problemele care apar si poate lua diferite masuri in functie de dereglarile care apar, fara sa poata rezolva definitiv problema aceasta foarte delicata, care se poate rezolva doar cu ajutorul medicamentelor sintetice, administrandu-se hormoni sau antihormoni in functie de caz. Poate insa diminua substantial manifestarile nedorite si in functie de simptomele neplacute ivite sa intervina tratand simptomele.
Iata mai jos ce plante se pot folosi in cazul hipertiroidiei:
-Nuc: ajuta la diminuarea secretiilor si contine mult iod care este asimilat de organism si poate ajuta la reglarea glandei. Se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se beau cate 2-3 cani pe zi. Se poate face si gargara de 2-3 ori pe zi sau se pun comprese cu rol astringent.
-Sanziene: Este planta care se foloseste cel mai des impreuna cu nuc sau chiar singura. Se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se beau cate 2-3 cani pe zi. Se face si gargara de 3-4 ori pe zi si compresa externa pentru vindecarea afectiunii.
-Nufar alb: se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se indica si gargara de mai multe ori pe zi pentru disparitia senzatiei de sufocare.
-Schinduf: semintele de schinduf sunt foarte utile pentru reglarea glandelor tiroidei si pancreasului. Este o planta foarte folosita pentru tonifierea organismului si diferite afectiuni nervoase sau metabolice. Se ia cate un varf de cutit din praf obtinut din seminte de 3 ori pe zi si se pune sub limba pentru 5 minute, apoi se inghite cu apa. Se face acest lucru cu 30 minute inainte de mesele principale. De asemenea, se mai poate face si in felul urmator: se pune 1 lingurita de seminte macinate la 250 ml apa si se lasa pentru 12 ore la temperatura camerei la macerat. Se pun apoi la fiert si cand dau in clocot se iau de pe foc, se acopere si se lasa sa se raceasca. Se strecoara si daca se doreste se consuma indulcit cu miere. Se beau 2 cani pe zi.
-Sunatoare: este o planta care contribuie la buna functionare a glandei si totodata contribuie la calmarea nervoasa, fiind si dezinfectanta si chiar antibiotica. Se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Se poate face si gargara.
-Sparanghel: se poate consuma in orice aliment pentru ca ajuta foarte mult la vindecarea afectiunii.
-Alge marine: se pot folosi la orice mancare in orice cantitate ajutand sa se asimileze mai mult iod. De asemenea, se pot pune extern sub forma de cataplasme in fiecare seara.
-Cimbru: se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se consuma 2-3 cani pe zi. Este util atunci cand apar si infectii la diferite nivele fiind util in distrugerea germenilor patogeni. De asemenea, extern se pun comprese cu acest ceai pentru a reface circulatia sangelui la nivelul gatului cand este perturbata.
-Drobita: se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se poate face si compresa sau chiar cataplasma cu aceasta planta. De asemenea se va putea face gargara de 2-3 ori pe zi.
-Fragi: este o planta cu actiune astringenta. Se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.
-Scorus: 2 linguri de fructe se pun la 250 ml apa clocotita. Se lasa apoi acoperit pentru 12 ore. Se strecoara si se bea in cursul zilei. Acest ceai ajuta la reglarea activitatii glandei. Se va folosi in cura de 1 luna, apoi o pauza de 1 saptamana si se poate relua.
-Hamei: este recomandat atunci cand este asociata si nervozitatea. Se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.
-Maghiran: se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se indica pentru efectul antibiotic facandu-se si gargara.
-Marar: este indicat mai ales ca un mijloc ajutator in special pentru femeile care sufere si de anumite dereglari ginecologice, deoarece contine estrogen natural. Se consuma cate o jumatate de lingurita de seminte macinate, de 3 ori pe zi.
-Paducel: este indicat datorita rolului de intarire al inimii in special la cei care sufere si de afectiuni ale inimii. Se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se beau cate 2-3 cani pe zi. Se pot face si gargare de mai multe ori pe zi sau se pun comprese pe partea din fata a gatului.
-Roinita: este recomandata in caz de durere si nervozitate. Se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.
-Rostopasca: se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 1 cana pe zi. Se poate folosi in special pentru rolul care-l are in formele mai grave si mai ales in combinatie cu alte plante.
-Varza: se strivesc foi de varza si se pun in mai multe straturi pe gat apoi se infasoara cu un fular. Se face acest lucru in fiecare seara. Se poate consuma si suc de varza, in special cu suc de morcovi. Se consuma zilnic, perioade mai lungi de timp, cate 200 ml suc din acesta, de 3 ori pe zi. Contine si acesta suficient iod si poate ajuta la reglarea glandei iar extern contribuie la diminuarea gusei
In functie de gravitatea afectiunii se va opta pentru 1-3 ceaiuri sau se vor administra chiar tincturi cu diferite doze in functie de manifestarile care sunt prezente.
De asemenea, se administreaza si tinctura de iod extern prin tamponarea pielii din jurul gatului cu 2-3 picaturi de tinctura de 2 ori pe zi. Se mai poate lua si cate 2 picaturi de tinctura de iod diluate la 250 ml lichid (ceai, lapte, etc) de 3 ori pe zi in cazurile mai grave.
Atentie!
In toate cazurile se va aplica aceste tratamente impreuna cu tratamentul instituit de medicul specialist, pentru ca tratamentul naturist vine doar sa ajute acest tratament nu sa-l inlocuiasca.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: