Biofilic poate suna complicat, dar este de fapt ceva destul de simplu. Acesta porneste de la conceptul de „biofilie”, ce se traduce prin iubire fata de tot ce este viu. Astfel, designul biofilic este o modalitate inovativa de a amenaja locuinta cu diferite plante si elemente din natura, totul pentru bunastarea noastra fizica si psihica.
Daca locuiesti la oras si petreci tot mai mult timp in interiorul locuintei, interactiunea cu natura se diminueaza. Prin urmare, design-ul biofilic te poate ajuta sa fii mai relaxat, mai sociabil, mai creativ si, de ce nu, mai uman. Asadar, provocarea este sa ne dam seama cum putem incorpora natura in viata noastra, mai ales in propria locuinta. Aici intervine designul biofil.
Iata cateva sugestii simple de a integra designul biofilic in locuinta ta:
-Alege un mobilier din materiale naturale (lemnul, bambusul, piatra sau ratanul) si adauga texturi si nuante ce le pot imita pe cele pe care le observi in natura (verde, galben, maro si albastru)
Designul biofil se poate manifesta si in moduri mai putin literale. Astfel, pe langa decorarea cu plante vii, poti obtine un efect similar umplandu-ti casa cu texturi, culori si forme care le reproduc pe cele pe care le gasesti in natura. Alege, asadar, materiale precum lemnul si piatra care deriva din exterior si opteaza pentru tonuri naturale si slabe.
–Decoreaza locuinta cu elemente verzi: plante in ghiveci, pereti verzi etc.
Poate ca una dintre cele mai usoare modalitati de a te distra cu designul biofilic este prin intermediul plantelor. Pentru a beneficia cu adevarat de beneficiile designului biofilic, poti dedica un perete intreg plantelor sau umple fiecare colt al camerei cu plantele tale preferate.
-Fa ca zona ta de relaxare sa dea spre gradina exterioara.
Asaza o canapea langa fereastra mare, pentru a evidentia privelistea de afara.
Daca ai norocul sa locuiesti intr-o zona inconjurata de natura, asigura-te ca arhitectura casei tale profita din plin de ea. Pentru vederi ale cerului (si un plus de lumina naturala), ia in considerare instalarea unui luminator intr-o baie, hol sau bucatarie.
-Fa in asa fel incat sa existe o conexiune intre interior si exterior.
Conecteaza zonele de locuit interioare si exterioare pentru a crea un flux usor intre casa si natura. De exemplu, un balcon langa dormitorul tau sau o punte care se conecteaza la bucatarie sunt alte luxuri care pot face natura sa se simta ca o parte importanta a designului casei tale.
Toate aceste schimbari in casa ta a fost demonstrat prin cercetari ca reduce stresul, nivelul tensiunii arteriale si ritmul cardiac, crescand in acelasi timp productivitatea, creativitatea si stima de sine.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Ce este designul biofilic si cum iti poti decora casa in acest an […]