6.1 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Ce alimente si bauturi sa eviti pentru a nu avea ficat gras si marit. Iata cum sa scazi sansele de ciroza

Ficatul marit si gras poate fi o afectiune foarte grava si poate afecta persoane de orice varste. In zilele noastre mancarurile mult prea grase, lipsa de miscare si viata extrem de comoda a dus la dezvoltarea bolilor de ficat inclusiv la persoanele tinere. Dieta si stilul de viata sanatos sunt doua lucruri foarte importante pentru a ne feri de boli grave, precum ciroza.

Se stie ca ficatul are mult mai mult de lucru atunci cand este incarcat cu grasimi, dulciuri in exces sau alcool in exces. Pe langa pauze necesare de toate acestea este nevoie de reglarea dietei. Mai jos va prezentam alimentele care trebuie evitate pentru scaderea sanselor de ciroza.

Carnea rosie

Consumul de carne rosie a fost legat de incidentele crescute ale bolilor de inima, cancerului colorectal si diabetului de tip 2. Legatura s-a dovedit a fi mai mare pentru carnea rosie procesata.

In 2011, un studiu al Universitatii Harvard a facut furori dupa ce a publicat un studiu care sugera ca un consum mare de carne neprocesata era asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2.

Riscul de diabet a fost cu 20% mai mare la cei care au mancat peste 110 g de carne rosie neprocesata pe zi. Cu toate acestea, cercetarea a atras unele critici pentru includerea hamburgerilor in lista de produse neprocesate. Dintre cei care au mancat o portie de carne procesata, riscul de diabet de tip 2 a crescut cu 50% mai mare.

Carnea rosie prelucrata include produse din carne care au fost, pre-gatite, amestecate sau le-au fost adaugate conservanti si ingrediente de legare.

Exemple de carne procesata includ: hotdogs, carnati, burgeri, carne de vita tocata, salam, mici, etc.

Lactate grase: unt, smantana, iaurt gras

Smantana are un continut foarte mare de grasimi intre 18 si 40% grasimi de unt, comparativ cu aproximativ 3,25% in laptele integral. Culoarea bogata, galbena asociata cu smantana provine din carotenul din grasime. Tipul de smantana este determinat de continutul sau de grasime.

Untul este obtinut din smantana dulce sau suflata din laptele de vaca, prin agitatie sau „zdruncinare”. Dupa topit, masa de unt este spalata si sarata. Este lucrat pentru a distribui sarea si a elimina apa in plus. Pentru a fi vandut in magazine, untul trebuie sa contina cel putin 80 la suta grasime de lapte. Celelalte 20 de procente reprezinta apa si solide din lapte. Se poate adauga sare si colorare, daca se doreste.

Zaharul natural din lapte este transformat in acid lactic printr-o cultura bacteriana care produce iaurtul cremos, placut. Iaurtul este pasteurizat pentru a distruge microorganismele cauzatoare de boli. Continutul de grasimi si calorii va diferi daca se va folosi lapte integral cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi si daca se adauga fructe sau indulcitori. Eticheta va oferi informatiile specifice pentru fiecare iaurt.

Produse de patiserie

Produsele de patiserie contin margarina, un aliment foarte rgeu de procesat de ficat. Evitati pe cat posibil aceste produse sau incercati sa va preparati propriile produse de patiserie acasa, eliminand ingredientele grase si nesanatoase.

Prajelile

Produsele prajite mai ales in ulei de cocos, de masline sau de palmier sunt printre cele mai grele pentru ficat. Ideal este sa se prajeasca in uleiuri care suporta temperaturi mari si sa nu se refoloseasca uleiul sub nicio forma.

Bomboanele

Bomboanele, alaturi de multe alte dulciuri ce contin foarte mult zahar sunt un mix periculos de zaharuri, glucide rafinate, grasimi animale si uleiuri vegetale, ce dau senzatia de placere si energie la inceput, insa consuma energia ficatului foarte mult. Incercati sa evitati bomboanele cu zahar, incercati in schimb bomboanele cu miere, cu curmale si alte ingrediente mai sanatoase.

Bauturi racoritoare

Daca vreti sa va mentineti ficatul si organismul sanatoase, trebuie sa renuntati la aceste racoritoare, care nu contin niciun ingredient natural. Sunt pline de zahar rafinat, aromatizanti si coloranti artificiali, ce nu pot fi metabolizate de ficat, ingreunandu-l cu fiecare inghititura.

Bauturi alcoolice

Ficatul detoxifica si elimina alcoolul din sange printr-un proces cunoscut sub denumirea de oxidare. Odata ce ficatul termina procesul, alcoolul devine apa si dioxid de carbon. Daca alcoolul se acumuleaza in sistem, acesta poate distruge celulele si, in cele din urma, organele. Metabolizarea oxidativa previne acest lucru.

Alte alimente si bauturi bomba de care sa va feriti: cafea cu lapte sau frisca si mult zahar, dulciuri cu sirop cu adaos de fructoza, paine alba si paste, covrigei, chipsuri si alte gustari de rontait extrem de sarate, inghetate, orez alb, mezeluri procesate. Alternativele sanatoase le gasiti in produse naturiste sau produse preparate cu atentie. Puteti evita supraincarcarea ficatului preparand acasa toate mancarurile si evitand excesul de orice fel.

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole