6 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Ce alimente putem pastra in frigider?

Una dintre cele mai importante inventii ale zilelor noastre este frigiderul, care a permis omului sa poata avea o dieta mai diversificata, sa poata pastra pentru perioade mai mari de timp alimentele si ingredientele proaspete si deloc de neglijat, sa poata face economii in ceea ce priveste cheltuielile necesare pentru hrana. Cu toate acestea, nu este necesar ca absolut toate alimentele sa fie pastrate in frigider. Asadar, care sunt insa ingredientele care au nevoie de spatiu frigorific pentru a ramane proaspete? Randurile de mai jos pot lamuri acest aspect.

Carnea

Motivul pentru care carnea trebuie pastrata la frigider este ca aceasta constituie un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor care favorizează instalarea toxiinfecției alimentare – bacteriile incep sa se dezvolte accelerat incepand cu 50C si, cu cat temperatura este mai mare, cu atat raspandirea bacteriilor este mai accelerata. Mai mult decat atat, carnea pastrata la temperatura ridicata contamineaza celelalte alimente, inclusiv fructele sau legumele, facandu-le improprii consumului.

Depozitarea alimentelor in frigider este esentiala pentru a le putea pastra proaspete si sigure pentru consum. In special carnea nepregatita are nevoie absoluta de pastrare la temperaturi scazute. Un amanunt important legat de pastrarea carnurilor este legat de pregatirea acestora dupa dezghetare: daca a fost congelata si ulterior dezghetata, este obligatorie pregatirea si consumarea acesteia, pentru ca recongelarea si chiar pastrarea in frigider nu mai reprezinta o optiune viabila.

Lactatele si produsele derivate

Laptele din comert este pasteurizat, proces tehnologic prin care sunt distruse bacteriile care au tendinta de a se dezvolta in laptele proaspat. In plus, este extinsa durata de viata a acestuia. De retinut este faptul ca laptele se poate pastra in conditii excelente cu cat temperatura din frigider este mai scazuta (desigur, fara a depasi pragul de inghet). Acesta este motivul pentru care nu este recomandata pastrarea laptelui intr-unul din compartimentele aflate pe usa frigiderului, aceasta fiind zona cea mai „calduroasa” din acest aparat.

Dupa ce au fost desfacute din ambalaj, este recomandat ca branzeturile sa fie pastrate in folie de plastic, atat pentru o durata de viata extinsa, cat si pentru evitarea contaminarii si generarea de mirosuri nedorite in interiorul frigiderului. Smantana si iaurtul pot fi pastrate pentru o perioada lunga de timp la o temperatura cuprinsa intre 20 si 60 C.

Ouale

Unul dintre cele mai apreciate alimente in orice colt al planetei sunt ouale, atat pentru usurinta cu care pot fi pregatite si combinate cu alte ingrediente si alimente, cat si pentru continutul nutritional valoros. Un amanunt important este legat de pastrarea acestora: pentru a preveni deteriorarea lor rapida, ouale trebuie sa fie pastrate la o temperatura scazuta. Este absolut de evitat scoaterea lor din frigider si reintroducerea dupa o perioada extinsa de timp la temperatura camerei.

Fructele si legumele

In general, asemenea alimente nu pun probleme deosebite in ceea ce priveste pastrarea lor: pentru o perioada de timp de cateva zile, acestea pot fi tinute inclusiv la temperatura camerei, singurul risc putand fi cel mult o usoara deshidratare. Desigur, daca dorim pastrarea acestora pentru un timp mai lung, este bine sa utilizam compartimentul special conceput in frigiderele moderne pentru pastrarea legumelor, deoarece temperatura controlata este optima.

Mancarea gatita

Unul dintre cele mai mari beneficii pe care il ofera frigiderul in viata gospodariilor moderne este pastrarea, pentru o perioada mai mare de timp, a mancarurilor gatite. Diferitele amestecuri de legume si carne nu trebuie sa fie pregatite in fiecare zi – asa ar fi ideal, dar este un efort pe care multe familii moderne nu si-l permit. O cantitate mai mare poate fi servita fara probleme si dupa mai multe zile de pastrare la rece. De remarcat este si posibilitatea de a pastra mancare pregatita in stare congelata, in acest caz durata de pastrare putand fi extinsa semnificativ.

Frigiderul conserva cam orice aliment, dar spatiul frigorific este, in general, limitat si, in mod evident, trebuie sa fie pastrate la rece prioritar acele alimente predispuse la deteriorare rapida prin expunerea la temperaturi inalte.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole