Meseria de bucatar este una foarte apreciata, iar salariul este de cele mai multe ori proportional cu experienta si calitatile profesionale. Pentru a ajunge la un anumit nivel si a castiga un salariu important, ai nevoie de anumite cursuri de formare, dar si de talent.
Chiar daca oricine poate sa gateasca, nu oricine poate ajunge chef in restaurante de top. Exista o multime de atestate si certificari ce te pot ajuta sa progresezi in aceasta meserie, insa legislatia in vigoare prevede si cateva cerinte minime de angajare pe un asemenea post.
Conform definitiei din COR 2018, care se ocupa cu Clasificarea Ocupatiilor din Romania, bucatarii sunt persoane ce planifica si organizeaza meniurile, dar si prepara mancarea in restaurate, hoteluri sau alte tipuri de bucatarii industriale.
Legislatia in vigoare prevede ca pentru a te angaja ca bucatar ai nevoie de studii medii, indiferent daca ai terminat o scoala postliceala sau liceul, cu diploma de bacalaureat.
Cu toate astea, multi angajatori solicita doar 10 clase absolvite sau chiar si doar gimnaziul. Totul depinde si de talentul persoanei si pricepere. Desigur, orice curs, scoala vocationala suplimentara, sau traininguri si workshopuri de profil trebuie trecute la CV pentru ca sunt de folos si impresioneaza orice angajator.
Partea buna este ca daca esti priceput, poti evolua in aceasta meserie si fara sa ai vreo instruire specifica. Exista o multime de academii, scoli si alte tipuri de invatamant care te pot ajuta sa evoluezi si sa castigi multi bani din gatit.
Cat castiga un bucatar
Sunt multe variabile care conteaza la salariul unui bucatar profesionist, insa desi cei mai multi au impresia ca in aceasta meserie banii se fac usor, nu este deloc asa.
Conform romanianchefs.ro, un bucatar incepator era platit in urma cu trei ani chiar si cu doar 1000 de lei intr-un hotel de patru stele din Bucuresti. Desigur, acum salariul minim din Romania a trecut de acest prag, dar exista inca multi bucatari in restaurante importante platiti foarte prost.
Asta nu inseamna ca nu exista si cazuri in extrema cealalta, cu bucatari platiti in Romania cu mii de euro pe luna. Un bucatar cu experienta ajunge sa castige in jur de 3.500 de lei pe luna, in timp ce unul bun poate castiga usor peste 5.000 de ron. La aceste sume se mai adauga si tipsuri care in unele cazuri pot fi consistente.
Ce iti trebuie la angajare
Daca vrei sa te angajezi bucatari, incepe prin a-ti scrie un CV personalizat, dar care sa reliefeze cele mai importante informatii despre tine, experienta ta in arta culinara si datele de contact.
Tot in CV e bine sa incluzi un profil personal, un text de cel mult 100 de cuvinte in care poti descrie experienta ta si postul pe care ai vrea sa-l ocupi in viitor.
Adauga si o scrisoare de intentie, chiar daca multi dintre angajatori o considera in ziua de azi o metoda demodata de prezentare. In scrisoare poti spune putin mai pe larg despre experientele tale anterioare in domeniu, motivul pentru care candidezi la job si avantajele pe care le-ar avea angajator daca ti-ar oferi postul.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: