1.3 C
București
miercuri, ianuarie 15, 2025

Case pentru tineri casatoriti. 2 variante: locuinta ANL sau teren de la stat

Case pentru tineri casatoriti. Tinerii proaspat casatoriti sunt incurajati sa isi intemeieze familii strasnice prin obtinerea unei case prin varianta ANL sau prin construirea casei pe teren acordat de catre stat. Iata informatii complete despre aceste variante de a iti incepe o noua viata.

Locuinta ANL este un program special creat pentru tinerii intre 18 si 35 de ani, la data depunerii cererii pentru o locuinta. Aceste case se inchiriaza tinerilor ce nu isi permit sa cumpere sau sa inchirieze apartamente de pe piata libera.

Case pentru tineri casatoriti – apartamente cu una sau doua camere

Cum poti obtine o casa de inchiriat de la ANL? Pe langa criteriul varstei, mai exista urmatoarele conditii: sa nu existe proprietati pe numele celui care doreste sa inchirieze sau pe numele sotului/sotiei; sa nu fi inchiriat o alta locuinta prin ANL, iar locul de munca ar trebui sa fie in localitatea in care se doreste achizitionarea unei case de inchiriat.

Asadar, cine doreste sa obtina o astfel de locuinta, trebuie sa se adreseze primariei de care apartine si sa depuna cererea. Daca cererea nu a fost solutionata, tinerii care au implinit 35 de ani si nu au primit repartitii, pot primi pana in 36 de luni de la implinirea varstei.

Locuintele sunt construite in cladiri cu regim redus si au una sau doua camere. Ele sunt construite prin ANL, apoi sunt predate autoritatilor locale pentru a fi repartizate tinerilor care indeplinesc criteriile. Dupa minimum un an de la inchiriere, chiriasii au dreptul de a cumpara locuinta, fie achitand integral, fie prin credite ipotecare sau cu programul Prima Casa. Sumele achizitionate prin cumpararea caselor ANL se folosesc pentru construirea altor locuinte de inchiriat catre tineri.

Cererea pentru o astfel de casa se efectueaza individual si doar in nume propriu. Titularul cererii, dar si membrii familiei acestuia, sot/sotie si copii in intretinere trebuie sa nu detina si sa nu fi detinut proprietati sau sa nu fie beneficiarul unei locuinte cu chirie, proprietate de stat in localitatea unde a solicitat locuinta. Asadar, tinerii vor avea nevoie sa depuna declaratii autentificate, dupa caz declaratii ale membrilor majori ai familiei. Bineinteles, aceasta conditie nu se aplica daca unul din membrii familiei detin, impreuna cu alte persoane, cote-parti dintr-o locuinta.

Repartizarea se face in functie de limita disponibila a fondului, prioritate avand, in unele cazuri, solicitantii care au situatie locativa grava, cei care au depus cererea cu mai mult timp in urma sau cei care au protectie sociala, precum stare civila sau stare de sanatate la acel moment.

Daca dupa un an se doreste cumpararea locuintei, aceasta are o valoare de inlocuire de 1.600,20 lei/ mp inclusiv TVA. Este bine de stiut ca aceasta valoare se schimba anual. Baza legala care reglementeaza criteriile pentru obtinerea locuintelor si care stabilesc prioritatea listelor este HG nr. 962/ 27 septembrie 2001 pentru aprobarea normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998.

Case pentru tineri casatoriti – case pe teren la inceput de viata

In ceea ce priveste posibilitatea obtinerii unui teren de la stat, acest program se adreseaza tinerilor intre 18 si 35 de ani. Legea nr. 15 / 2003 este baza legala care prevede acordarea unui teren gratuit pentru construirea unei case. Mai clar, terenul este acordat pentru a putea fi folosit gratuit daca exista casa pe el, iar ulterior poate fi cumparat de la stat.

Ca si in cazul apartamentelor de inchiriat, si terenurile se acorda pe diferite criterii. Suprafetele terenurilor se acorda din domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale si se tine cont de localitatea in care se dau. De exemplu, in ceea ce priveste municipiile si sectoarele din Bucuresti, suprafetele acordate sunt intre 150-300 de mp. Daca vorbim de orase, suprafetele sunt intre 250-400 de mp, iar in comune si sate, suprafetele pot fi intre 250-1.000 de mp.

Criteriile pentru acordarea terenului sunt: titularul nu trebuie sa detina o locuinta sau un teren pe care se poate construi. Asadar, este nevoie de o declaratie similara celei pentru acordarea locuintei de inchiriat, din care sa reiasa ca nu exista proprietati sau terenuri construibile pe numele titularului. Copii dupa buletin si certificat de nastere, impreuna cu cererea se depun la consiliul local al comunei, orasului sau municipiului.

O alta declaratie care trebuie depusa este declaratia data de parintii solicitantului, care trebuie sa declara pe propria raspundere ca nu au avut in ultimii 10 ani teren construibil in oras de peste 500 mp sau in mediul rural de peste 5.000 mp.

Un alt lucru important se refera si la obligatiile tinerilor dupa ce li s-a acordat terenul. Daca pe o perioada de 1 an nu se incep lucrarile la casa, acestia pot pierde dreptul de a folosi terenul. Construirea unei case trebuie sa urmeze etapele corespunzatoare, de la obtinerea certificatului de urbanism, pana la finalizarea constructiei si intabularea casei. Legea nr. 15/ 2003 mai prevede si posibilitatea vanzarii terenului dupa ce lucrarile la casa s-au finalizat. Aceasta hotarare se face doar de catre consiliul local, iar pretul se stabileste in urma unei expertize tehnice.

Case traditionale din Dobrogea. Ieftine si ridicate din materiale naturale

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole