0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Bucurati-va de beneficiile ciocolatei negre in siguranta: Sfaturi pentru evitarea expunerii la metale grele

Ciocolata neagra este apreciata nu doar pentru gustul sau delicios, ci si pentru beneficiile sale pentru sanatate. Totusi, in timp ce ne bucuram de gustul sau rafinat, este important sa fim constienti de posibilele contaminari cu metale grele, care pot fi prezente in unele produse de ciocolata. Iata cateva sfaturi despre cum sa va bucurati de beneficiile ciocolatei negre si sa minimizati expunerea la metalele grele.

Chiar daca unele varietati sunt incarcate cu antioxidanti importanti si polifenoli, trebuie sa retinem ca nu toata ciocolata este preparata egal. Beneficiile potentiale ale ciocolatei procesate si foarte indulcite sunt limitate, iar cele ale unei ciocolate negre de inalta calitate sunt multiple si impresionante.

In realitate, nu a fost niciodata mai important sa fim atenti la calitatea ciocolatei negre pe care o achizitionam si o consumam, mai ales avand in vedere ca o analiza din 2024 a Consumer Reports a constatat ca 23 din 28 de tablete de ciocolata neagra testate au avut niveluri alarmante de metale grele, in timp ce toate cele 28 au continut cel putin urme de plumb si cadmiu.

Asadar, este sanatos sa consumam ciocolata? Se pare ca ciocolata neagra este bogata nu doar in fibre, ci si in fier, dar poate contine si metale grele daunatoare si aditivi.

Aici sunt aspectele esentiale pe care ar trebui sa le cunoastem despre aceasta delicatesa si modalitatile de a ne bucura de ea in cadrul unei diete sanatoase.

Beneficiile ciocolatei negre pentru sanatate

-Bogata in antioxidanti:

Ciocolata neagra este bogata in antioxidanti, cum ar fi flavonoidele, care pot ajuta la combaterea radicalilor liberi si la protejarea celulelor impotriva deteriorarii oxidative.

-Imbunatateste functia cerebrala:

Consumul moderat de ciocolata neagra poate avea beneficii pentru sanatatea creierului, inclusiv imbunatatirea fluxului sanguin cerebral si a functiei cognitive. Mai mult decat atat, unele cercetari sugereaza ca ciocolata neagra cu flavonol ar putea creste fluxul de sange catre creier, ceea ce ar putea ajuta la tratamentul afectiunilor cognitive precum boala Alzheimer si Parkinson.

-Scade riscul de boli de inima:

Studiile au aratat ca un consum regulat de ciocolata neagra poate reduce riscul de boli de inima, prin scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol LDL („rau”).

De exemplu, un studiu publicat in Jurnalul International de Cardiologie a facut ca subiectii sa consume fie o doza zilnica de ciocolata neagra bogata in flavonoide, fie ciocolata alba fara flavonoide timp de doua saptamani. Rezultatele au aratat ca aportul de ciocolata cu flavonoide a imbunatatit semnificativ circulatia la adulti, in timp ce ciocolata alba nu a avut un impact pozitiv asupra sanatatii. Totodata, un alt studiu publicat in 2015 a urmarit starea de sanatate a peste 20.000 de oameni timp de 11 ani si a concluzionat ca un consum mai mare de ciocolata a fost asociat cu un risc mai scazut de boli de inima.

-Efecte antiinflamatorii:

Substantele chimice din ciocolata neagra pot avea proprietati antiinflamatorii, contribuind la reducerea inflamatiei din corp.

Prevenirea potentiala a cancerului:

Ciocolata neagra poate fi un aliat surprinzator in prevenirea cancerului. Cercetarile arata ca flavonoidele si antioxidantii din ciocolata neagra pot reduce riscul de cancer de colon. Studiile au evidentiat capacitatea acesteia de a combate stresul oxidativ, inflamatia si de a incetini cresterea celulelor canceroase. Consumul moderat poate contribui la imbunatatirea starii nutritionale si a functionalitatii in randul pacientilor cu cancer, in timp ce ciocolata alba poate avea efecte opuse, crescand stresul oxidativ.

-Reduce stresul

Un studiu efectuat in iunie 2022 si publicat in Nutritional Neuroscience a evaluat impactul consumului de ciocolata neagra pentru stres in rândul sobolanilor. Cercetatorii au descoperit ca tiparele alimentare, inclusiv ciocolata neagra, au inversat impactul nociv al stresului cronic de izolare asupra celulelor nervoase ale creierului, care influenteaza procesarea memoriei si invatarea.

Totodata, un studiu clinic controlat din 2014 a constatat ca cei care au consumat ciocolata timp de doua saptamani pare sa reduca stresul perceput la femei.

Informatii nutritionale

Poate parea surprinzator, dar nutritia oferita de ciocolata neagra este intr-adevar impresionanta, mai ales atunci cand vine vorba de aportul de fibre, fier, magneziu, mangan si cupru.

Conform USDA, o portie de o uncie de ciocolata neagra cu 70% pana la 80% substante solide de cacao (aproximativ 28,4 grame) furnizeaza aproximativ urmatoarele valori nutritionale:

  • Calorii: 170
  • Carbohidrati totali: 13 g
  • Fibre: 3,1 g
  • Zahar: 6,8 g
  • Grasimi totale: 12,1 g
  • Grasimi saturate: 7 g
  • Grasimi polinesaturate: 0,4 g
  • Grasimi mononesaturate: 0,01 g
  • Grasimi trans: 0,001 g
  • Proteine: 2,2 g
  • Sodiu: 5,7 mg (0,3% DozaZilnicaRecomandata*)
  • Cupru: 0,5 mg (56%)
  • Mangan: 0,6 mg (26%)
  • Fier: 3,4 mg (19%)
  • Magneziu: 64,6 mg (15%)
  • Zinc: 0,9 mg (8%)
  • Fosfor: 87,3 mg (7%)
  • Potasiu: 203 mg (4%)
  • Seleniu: 1,9 mcg (3%)
  • Vitamina K: 2,1 mcg (2%)
  • Calciu: 20,7 mg (2%)

*Valoare zilnica: procentele sunt calculate pentru o dietă de 2.000 de calorii pe zi.

De asemenea, ciocolata neagra contine tanini, teobromina si alti compusi benefici, asemanatori cu cei gasiti in semintele de cacao.

Cum sa evitati expunerea la metale grele in ciocolata neagra

  • Alegeti marcile fiabile: Optati pentru marci de ciocolata care sunt cunoscute pentru calitatea si siguranta produselor lor. Cercetati si verificati recenziile si teste independente, daca sunt disponibile.
  • Verificati eticheta: Cititi etichetele produselor pentru a identifica ingrediente precum cacaoa si zaharul. Evitati ciocolata care contine aditivi sau coloranti artificiali.
  • Optati pentru varietati organice: Ciocolata organica este mai putin probabil sa fie contaminata cu metale grele, deoarece sunt aplicate reguli mai stricte privind metodele de cultivare si procesare.
  • Alegeti ciocolata cu continut redus de zahar: Ciocolata cu continut redus de zahar poate avea mai putina expunere la metale grele, deoarece zaharul poate fi o sursa potentiala de contaminare.
  • Limitati consumul: Consumati ciocolata negra in cantitati moderate pentru a va bucura de beneficiile sale, dar si pentru a minimiza expunerea la eventualele contaminari cu metale grele.
  • Cumparati de la surse de incredere: Achizitionati ciocolata neagra de la surse de incredere, cum ar fi magazinele specializate in produse naturale sau de la producatori cu reputatie solida in industrie.

Riscuri si efecte secundare

Desi ciocolata neagra aduce numeroase beneficii pentru sanatate, este important sa tinem cont si de efectele secundare posibile. Printre acestea se numara:

  • Acnee
  • Crestere în greutate
  • Balonare
  • Dureri de cap
  • Gaz
  • Tulburari de somn
  • Schimbări de dispozitie
  • Carii
  • Constipatie
  • Nervozitate

De asemenea, o analiză realizata de Consumer Reports a aratat ca multe marci populare de ciocolata neagra contin metale grele. Consumul regulat poate duce la probleme de dezvoltare si poate avea efecte secundare negative asupra sanatatii, inclusiv probleme ale sistemului nervos, hipertensiune arteriala, suprimare a sistemului imunitar, leziuni renale si probleme de reproducere.

Vezi si: De ce consumul moderat de ciocolata neagra poate fi benefic pentru inima

Vezi si: Ciocolata neagra vs. ciocolata alba. Care sunt beneficiile fiecareia

Vezi si: Ciocolata din 3 ingrediente

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole