Bradul coreean este o alegere excelenta atat pentru impodobirea unui brad special de Craciun, cat si pentru infrumusetarea gradinii cu un brad absolut deosebit. Daca nu ai reusit anul acesta sa impodobesti un astfel de brad, iata cateva sfaturi pentru a se prinde si a se dezvolta asa cum trebuie bradul coreean pentru anul viitor.
Bradul coreean – peste 50 de specii
Aceasta specie, Abies Koreana Wils, poate fi o idee de afacere cu brazi de Craciun foarte buna. Dar chiar daca nu cautati asa ceva, ci va doriti pur si simplu un brad impresionant in gradina, acest brad este ideal, deoarece este folosit mai mult pentru designul peisagistic.
Desi creste destul de greu, are nevoie de aproximativ 10 ani ca sa ajunga la 3-5 metri, chiar si atunci cand este pui, bradul este foarte frumos decorat, cu conurile sale violet-albastre de pana la 7 cm. Chiar daca se poate dezvolta destul de bine si in ghiveci, este de preferat sa fie plantat direct in gradina, deoarece oricum el creste lent, iar spatiul limitat din ghiveci ii va incetini si mai mult dezvoltarea.
Conurile apar cand brazii ating dimensiunea de 60 de cm, ei avand o crestere de circa 15 cm pe an, deci destul de lenta. Chiar daca in unele zone se aproximeaza ca pot creste si pana la 10 metri, la noi in tara bradul nu va creste mai mult de 3-4 metri.
Bradul coreean – sfaturi pentru a se prinde bradul coreean
1 – La plantare, radacina sa fie umeda. Inainte de a il baga efectiv in pamant, radacina bradului se tine peste noapte in apa calduta. Un loc bine dreant si cu multa lumina va face ca bradul coreean sa creasca minunat.
2 – Ii place solul umed, acid sau neutru, de preferat nisipos. Mare grija, bradul coreean nu tolereaza bine poluarea, deci in mediul urban nu se descurca cel mai bine. Bradul are nevoie de un sfert de litru de apa pe zi pentru fiecare centimetru din diametrul trunchiului, pentru o dezvoltare armonioasa.
3 – Nu necesita taiere prea multa. Coniferele, de obicei, nu necesita taiere, mai ales pentru bradul coreean cu crestere lenta. Pot fi indepartate ramurile bolnave sau moarte si doar ramurile care considerati ca nu cresc estetic. Totusi, bradul coreean creste perfect piramidal si nu are nevoie de mari retusari.
4 – Creste bine si in tufe sau intr-o gradina de piatra. Bradul coreean va arata perfect in orice gradina, el poate fi plantat si intr-o bordura, gradina de piatra sau tufe. Ca orice conifer, bradul coreean nu este pretentios asupra solului.
5 – Arata superb alaturi de alte soiuri cu crestere lenta, precum chiparosul sau tuia. Intr-o zona deluroasa, bradul coreean arata superb alaturi de mesteacan. Cat este puiut este foarte frumos, caci face conuri superbe, dar pe masura ce imbatraneste tinde sa fie scrupulosi.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: