1.6 C
București
marți, noiembrie 26, 2024

Bolile la care sunt expusi copiii in sezonul toamna-iarna. Principalele simptome

A venit sezonul rece si sunt o multime de boli care profita de sistemul imunitar ceva mai slabit, in special la cei mici. Putem sa fim prevazatori sau putem sa fim atenti inca de la primele simptome pentru a trata corespunzator fiecare afectiune in parte.

Schimbarea mai mult sau mai putin brusca a temperaturii face ca presiunea pe sistemul imunitar sa fie suplimentara in aceasta perioada a anului chiar si pentru un adult si cu atat mai mult pentru un copil.

Scarlatina

Scarlatina la copii prezinta unc aracter sezonier de toamna-iarna si eventual primavara, cu incidenta maxima in luna noiembrie. E o boala frecvent intalnita la copiii de scoala si de gradinita, insa diagnosticata si tratata corespunzator evolueaza fara complicatii.

Boala incepe cu febra mare, cu varsaturi si frisoane. Urmeaza rosu in gat, durere, amigdalele se maresc si se inrosesc. Copiii pot fi internati in spital 7-10 zile pentru a nu transmite boala. Antibioticul este cel mai eficace, in acest caz, penicilina.

Amigdalita

Este una dintre cele mai intalnite boli in randul copiilor. Poate avea cauze virale sau bacteriene si se manifesta prin durere in gat la inghitire, febra si dureri de cap.

Amigdalita nu e o boala grava, insa nu trebuie ignorata. Netratata poate duce la riscul de extindere si obstructionare a cailor respiratorii. Se pot face complicatii precum otita sau nefrita.

Viroza

Exista un numar impresionant de virusi care dau viroze: rinovirusuri, adenovirusuri, rheovirusuri, mixovirusuri, virusul Epstein-Barr si altele.

Viroza se manifesta prin febra moderata, durere in gat, cefalee, secretii nazale, tuse, frisoane. Se pot administra antiinflamatoare si antipiretice, paracetamol sau ibuprofen. Se recomanda odihna si alimentatie bogata in vitamine.

Pneumonia

Pneumonia e inflamarea tesutului pulmonar in urma unei infectii bacteriene sau virale. Este o boala deosebit de periculoasa pentru copiii mici.

Pneumonia bacteriana se trateaza obligatoriu cu antibiotic si e posibil sa fie necesara oxigenoterapia. Diagnosticul se pune in urma mai multor investigatii, cum ar fi ascultatia pulmonara, hemocultura, examen al sputei, radiografii si altele.

Otita

Sugarii si copiii mici sunt cei mai predispusi la aparitia infectiilor urechii. Disconfortul cauzat celui mic este important, copilul sufera de dureri mari ale urechii, febra ridicata, e agitat si nu poate dormi bine.

Otita acuta se vindeca in circa o saptamana, iar cea seroasa, ceva mai greu, in jur de 3-6 saptamani. Otita medie instalata pe fondul unei racei e mai usor de suportat, cel mai deranjant fiind afectarea auzului impreuna cu perturbarea echilibrului. Aceste simptome pot persista chiar si o luna de zile sau mai mult.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole