Bolile cardiovasculare au o incidenta ridicata la nivel mondial: raman pe primul loc in topul afectiunilor care produc cele mai multe decese, in fiecare an. Iata ce trebuie sa stii despre bolile cardiovasculare, in special despre modul in care pot fi prevenite si tratate, cu ajutorul unei diete echilibrate si prin intermediul unor plante medicinale.
Boli cardiovasculare – cauze, simptome si metode de diagnostic
Cauzele bolilor cardiovasculare sunt numeroase, iar printre cele mai frecvente se numără:
- Ereditatea – persoanele care au in familie rude apropiate care au suferit de boli cardiovasculare au un risc mai mare de-a dezvolta la randul lor aceste boli.
- Sedentarismul
- Fumatul
- Hipercolesterolemia – dietele bogate in colesterol, in grasimi saturate (de origine animala) si grasimi de tip trans (in general prajeli) determina acumularea lipidelor pe peretii vaselor de sange care alimenteaza inima. Astfel, acestea se ingusteaza, ingreuneaza circulatia si afecteaza miocardul.
- Consumul excesiv de alcool
- Consumul excesiv de sare
- Consumul de substante interzise
- Diabetul zaharat
- Obezitatea
- Varsta – persoanele peste 60 de ani prezinta risc mai ridicat pentru bolile cardiovasculare
Simptomele difera de la o afectiune la alta, insa exista si manifestari comune, pe care le intalnim in toate bolile cardiovasculare:
- Durere sau intepaturi la nivelul pieptului, mai ales la efort sau stres si care iradiaza spre stomac, brate, spate, gat si maxilar
- Stare generala de oboseala, extenuare
- Rezistenta scazuta la efort
- Insomnie
- Transpiratie excesiva
- Modificari de ritm cardiac
- Stari de confuzie
- Lesin
- Ameteli.
Exista mai multe investigatii care se pot efectua pentru a diagnostica bolile cardiovasculare. Cea mai utilizata metoda este EKG-ul sau electrocardiograma. Cu ajutorul unui aparat special, medicul inregistreaza semnalele electrice de la nivelul inimii, pe care le va interpreta ulterior. Procedura se poate efectua in multe clinici, insa ar fi bine sa alegi o clinica specializata in cardiologie. De exemplu, poti face un EKG la centrele de excelenta Ares. Alte investigatii care se pot realiza sunt pentru a verifica starea de sanatate a inimii sunt: ecografia doppler, coronarografia, ecografia cardiaca, radiografia toracica, holter EKG, test de efort EKG.
Dieta recomandata pentru protejarea sistemului cardiovascular
Cele mai multe boli cardiovasculare sunt provocate de stilul de viata nesanatos, de aceea dieta este foarte importanta pentru prevenire si tratare. Placile de aterom care ingreuneaza circulatia se formeaza din cauza consumului excesiv de grasimi nesanatoase. Printre acestea se numara grasimile trans – prajelile, produsele de patiserie, margarina, produsele fast-food, chipsuri, produsele semipreparate – dar si grasimile de origine animala – carne rosie, unt, untura, oua, slanina, lactate grase. O dieta sanatoasa trebuie sa limiteze consumul acestor alimente si sa le excluda complet pe cele ce contin grasimi trans.
Alimentatia trebuie sa includa grasimi nesaturate (mono- si polinesaturate), care au rolul de a forma HDL-colesterolul (colesterolul bun). Acesta metabolizeaza LDL-colesterolul (colesterolul rau) responsabil de ateroscleroza si nu il lasa sa se depuna pe vasele de sange.
Grasimile nesaturate se gasesc in pestele gras (sardine, ton, somon, hering, macrou), seminte de in, de floarea soarelui, de rapita, de dovleac, masline, avocado, ulei de seminte de in, ulei de masline, ulei de canola, nuci, migdale, caju, ulei de soia, ulei de floarea-soarelui, unt de arahide. Este important ca uleiurile vegetale sa fie consumate in stare cruda. Daca sunt prajite, ele isi pierd beneficiile si devin toxice pentru organism.
Ca regula generala pentru o dieta sanatoasa, toate alimentele ar trebui consumate fierte, preparate la gratar sau coapte, nu prajite in ulei. De asemenea, consumul de sare trebuie redus cat mai mult.
Dieta recomandata pentru prevenirea bolilor de inima trebuie sa includa si alimente care contin fibre. Acestea se regasesc in legume, fructe, seminte, tarate si fulgi de cereale si absorb colesterolul, apoi il elimina din organism.
La randul lor, gutuile, telina, mustarul negru, nautul, usturoiul, morcovul si citricile scad tensiunea arteriala, combat aritmiile si imbunatatesc activitatea cardiaca.
Plante medicinale cu efect benefic in bolile cardiovasculare
In urma studiilor efectuate de cercetatori, o serie de plante medicinale s-au dovedit a fi benefice pentru sistemul circulator. Insa ele trebuie folosite doar la recomandarea unui medic cardiolog si in niciun caz nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul medicamentos, daca acesta este necesar.
Iata care sunt plantele care pot ajuta la ameliorarea afectiunilor cardiovasculare:
- Aloe vera – reduce nivelul de colesterol LDL si de trigliceride din sange. De asemenea, creste nivelul colesterolului HDL. Pacientii asupra carora s-a realizat studiul au observat o ameliorare a simptomelor anginei pectorale (durere la nivelul pieptului aparuta la efort).
- Tinctura de ruscuta de primavara (Adonis vernalis), turita mare (Agrimonia eupatoria), nalba de gradina (Athaea rosea), marar salbatic (Ammi visnaga), capere (Capparis spinosa), sofran, chimion, coriandru, cicoare, musetel roman – toate aceste plante combat hipertensiunea arteriala.
- Tinctura de cocosei de camp (Adonisa Aestivalis) – amelioreaza aritmiile si fibrilatia ventriculara.
- Nalba de gradina (Athaea rosea) – scade tensiunea arteriala si are actiune antitrombotica.
- Galbenele – imbunatatesc circulatia si stimuleaza inima, prevenind infarctul de miocard.
- Sofranelul (Carthamus tinctorius) – combate hipertensiunea arteriala, stimuleaza contractia si relaxarea muschiului cardiac, imbunatateste circulatia de la nivelul arterelor coronare. Astfel, ajuta la prevenirea infarctului de miocard.
- Frunze de lemn de trandafir – refac tesutul cardiac, scad LDL-colesterolul si trigliceridele.
- Degetel lanos si degetel rosu – extractele au efecte benefice pentru ameliorarea insuficientei cardiace.
- Extract organic de pliscul cocorului – regleaza circulatia si functia miocardului
- Fasolea fluturilor – scade nivelul trigliceridelor, LDL-colesterolului, normalizeaza raportul HDL/LDL colesterol.
In concluzie, bolile cardiovasculare pot fi prevenite si ameliorate prin adoptarea unei diete echilibrate si prin folosirea unor remedii naturiste, pe baza de plante medicinale. Tine cont insa ca doar medicul cardiolog este in masura sa-ti recomande tratamentul, iar acesta trebuie respectat cu strictete.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: