Boala gura-mana-picior este o afectiune contagioasa care apare cu precadere la copiii sub 10 ani, cei mai afectati fiind prescolarii (2-6 ani) si se manifesta prin aparitia unei eruptii pe palme, talpi si in gura.
Aceasta afectiune este mai rar intalnita, in comparatie cu alte boli ale copilariei (varsatul de vant, rujeola), fiind cauzata de virusul Coxsackievirus A16. Odata patruns in organism, acest virus se multiplica la nivelul intestinului, iar dupa o saptamana de la incubatie apar si primele simptome: febra, durere si rosu in gat, dureri de cap, iritabilitate si bineinteles eruptii pe piele – pete rosii in jurul gurii, dar si pe limba, gingii, fata interna a obrajilor, la nivelul palmelor, talpilor si feselor.
Virusul Coxsackievirus A16 se transmite foarte usor, de regula pe cale fecal-orala (maini murdare), prin picaturi de saliva/secretii nazo-faringiene provenind de la indivizii infectati sau prin contactul direct cu leziunile de la nivelul pielii, dar si prin intermediul obiectelor contaminate sau materiilor fecale.
Spre deosebire de varicela, acestea nu produc mancarimi, dar dupa 1-2 zile de la aparitie, aceste pete se transforma in mici vezicule ce ulcereaza, producand mici rani in gurita copiilor, facand astfel dificila alimentatia.
In cazul femeilor insarcinate, daca infectia s-a produs in primul trimestru de sarcina, se poate produce avort spontan, iar infectiile din trimestrul 2 si 3 se pot solda cu retard al cresterii intrauterine a fatului.
Tratament boala Gura-Mana-Picior
Boala se vindeca complet fara tratament intr-o saptamana, fara sa lase urme. Dupa o saptamana de boala se formeaza anticorpi care elimina virusul din organism. Totusi, medicii spun ca virusul se mai elimina prin fecale timp de aproximativ 1 luna, ceea ce inseamna ca exista in continuare pericol de contaminare, de aceea este foarte importanta igiena.
Trebuie stiut faptul ca in cazul acestei afectiuni nu este indicat tratamentul cu antibiotic, acesta administrandu-se numai in situatia in care leziunile se infecteaza. Avand in vedere ca este o boala contagioasa se recomanda izolarea bolnavului la domiciliu si administrarea de siropuri cu paracetamol si ibuprofen pentru combaterea febrei, aplicarea unui spray antiinflamator sau solutii bucale cu glicerina. De asemenea, bolnavul nu trebuie obligat sa manance, insa e nevoie de o cat mai buna hidratare. Pentru inceput, se recomanda ceaiurile, laptele si iaurtul, evitandu-se alimentele si sucurile acre pentru a nu irita leziunile din gura.
Vezi:
Cum recunosti toxiinfectia alimentara la copii
Un neurolog explica de ce sunt ”prosti” parintii care isi invata copiii sa citeasca de la 2-3 ani
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: