Borsul este un ingredient foarte des folosit in ciorbele romanesti, insa putini stiu ca acesta are numeroase virtuti terapeutice. Borsul reprezinta un produs natural, care are la baza procesul de fermentatie a taratei de grau. Iata, asadar, care sunt beneficiile borsului pentru sanatate.
Taratele de grau contin vitamine din complexul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati. Un alt ingredient minune al borsului este drojdia de bere, care ajuta fermentatia si care contine vitaminele din complexul B, vitaminele D si H (biotina), enzime, minerale in forme usor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sanatate, seleniu, dar, mai ales, crom.
Beneficiile borsului
-Borsul este indicat in oboseala cronica, ajutand la revigorarea intregului organism. Se bea cate o cana cu bors, cu 15 minute inaintea fiecarei mese principale, timp de 3 saptamani, cu o pauza de 1 saptamana, dupa care se poate relua.
-Borsul este un adevarat leac pentru bila, ficat, fiere, rinichi si colon. Se bea cate o cana cu bors, pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa, timp de 2 saptamani. Pentru un efect mai puternic, se poate adauga in bors si o lingurita cu pulbere de pelin.
-Borsul previne infarctul si reda sanatatea inimii, scazand tensiunea si reduce nivelul colesterolului si glicemiei din organism.
-Borsul este recomandat in cazul afectiunilor respiratorii cronice (bronsita, astm, sinuzita). Se recomanda cate 2 cani de bors, baute zilnic. Se fac cure de cate 3 saptamani cu bors, care se bea cu 15 minute inainte de masa. Acest remediu ajuta la vindecarea acestor boli si, mai ales, preintampina agravarile si recidivele.
-Toata lumea stie ca borsul te scapa de mahmureala. Acesta reuseste sa inlature toate simptomele, fiind un remediu fara egal in aceasta directie. Pentru trezirea din betie se beau 1-2 litri de bors dintr-odata. De asemenea, se bea minimum 1 litru din aceasta licoare a doua zi, pentru a combate simptomele mahmurelii (ameteala, durere de cap, tremuraturi ale membrelor, senzatia de voma).
-Borsul este recomandat in caz de indigestie si voma. Se bea zilnic, pe stomacul gol, un pahar de bors. Atentie! Acest tratament este contraindicat in dispepsia acida.
Reteta bors de casa
Am gasit o reteta veche si sanatoasa pentru a prepara borsul. Iata ce trebuie sa faci.
Un ingredient important al acestei retete sunt hustele, adica drojdia de bors, care trebuie preparata cu 2 zile inainte. Iata cum se fac ustele:
Ai nevoie de 1 kg tarate de grau (recomandat este sa cumperi dintr-o sursa sigura, de la o moara, nu cumparat din magazin pentru ca acela este tratat cu chimicale, si omoara bacteria de drojdie). Apoi, iti trebuie un vas de marime apropiata si se oparaste graul. Se pune apa calduta (45 grade celsius aproximativ) in vas. Apa trebuie sa fie curata, de la fantana si nu de la robinet, pentru ca cea de la robinet contine clor, si clorul omoara bacteria de drojdie si lactobacilul. Se pun taratele de grau, cam o douazecime 1/20 volum in vas, dupa care se acopera si se tine la racoare, 3-5 zile.
Daca dupa 3 zile nu miroase a nimic, inseamna ca apa din vas nu sustine bacteriile respective in viata, contine prea multe chimicale, iar daca miroase a altceva, dar nu a bors, atunci inseamna s-a contaminat cu o alta bacterie si trebuie aruncat tot si incercat din nou, insa un sfat bun este acela de a opari vasul cum trebuie. Daca miroase a bors, mai lasa-l 2 zile, sau pana cand devine foarte acru. Ustile, nu sunt altceva decat taratele de grau de la fundul vasului. Vezi si: Cele mai sanatoase surse de carbohidrati. 6 alimente care iti energizeaza organismului
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: