3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Baby morcovii. 10 proprietati si beneficii pentru sanatate

Baby morcovii sunt de fapt acei morcovi mai mici care nu au ajuns inca la maturitate. Acestia sunt gustosi, crocanti si foarte hranitori, deoarece sunt bogati in fibre, beta caroten, potasiu, vitamina K1 si antioxidanti. Dozele mari de beta-caroten, alaturi de toate celelalte vitamine si minerale, pot ajuta in cazul multor afectiuni.

Baby morcovii – Proprietati  si beneficii

1-Sursa bogata de beta-caroten si vitamina A

La fel ca morcovii normali, cei de dimensiuni obisnuite, baby morcovii capata nuanta portocalie din beta-caroten, un antioxidant care apara celulele de moleculele daunatoare cunoscute sub numele de radicali liberi. Totodata, conform cercetarilor publicate de Scoala de Medicina Icahn din Muntele Sinai, morcovii sunt una dintre cele mai bogate surse alimentare de beta-caroten disponibile. Ajuns in organism, beta-carotenul se transforma in vitamina A, oferindu-ne o vedere buna si sanatoasa, un sistem imunitar puternic si o piele sanatoasa.” Vezi si articolul: Ce beneficii ofera morcovii pielii tale

2-Sursa buna de luteina si zeaxantina

Fundatia Americana pentru Degenerescenta Maculara recomanda acest soi de morcovi fiind o sursa buna de carotenoizi luteina si zeaxantina, care ajuta la scaderea riscului de a dezvolta degenerescenta maculara avansata legata de varsta si chiar cataracta.

3-Sursa buna de fibre dietetice

La fel ca si morcovii obisnuiti, baby morcovii au si ei un continut ridicat de fibre si, potrivit Clinicii Mayo, fibrele alimentare sunt esentiale pentru o dieta sanatoasa, deoarece nu numai ca previn constipatia, ci ajuta si la mentinerea unei greutati sanatoase si la scaderea riscului de diabet, boli de inima si unele tipuri de cancer.

4-Contin vitamina K

Aceasta vitamina este esentiala pentru producerea proteinelor osoase si coagularea sangelui. O cana de baby morcovi ofera 17 mcg de vitamina K, iar femeile au nevoie de 90 mcg de vitamina K pe zi. Pe langa morcovi, sursele de vitamina K includ si verdeturile, cum ar fi spanacul, varza kale, dar si uleiul de soia si broccoli.

5-Sursa buna de vitamina C

Se pare ca o singura cana de baby morcovi ofera 7,6 miligrame de vitamina C, adica 10% din necesarul zilnic. Aceasta vitamina ajuta la repararea celulelor, sustinerea imunitatii si vindecarea ranilor. In plus, vitamina c ajuta si la absorbtia fierului din alimentele care este esential pentru femeile care aflate la menstruatie.

6-Ajuta la prevenirea problemelor cardiace

Studiile arata ca o dieta bogata in carotenoizi este legata de reducerea sanselor de aparitie a bolilor cardiace. Totodata, aportul zilnic de morcovi scade nivelul de colesterol, deoarece fibrele solubile se leaga de acizii biliari.

7-Detoxifica organismul

Baby morcovii ajuta la curatarea corpului. Vitamina A din compozitia lor sprijina ficatul in eliminarea toxinelor din organism. Scade bila si grasimea din ficat. In plus, fibrele din ei curata colonul si accelereaza miscarea deseurilor.

Vezi si: Sucul de morcov, de sfecla si de castraveti, un bun remediu pentru rinichi si bila

8-Te ajuta sa ai dinti si gingii mai sanatoase

Morcovii sunt crocanti si, precum periutele de dinti, acestia reusesc sa curete particulele alimentare si placa bacteriana. In plus, stimuleaza gingiile si declanseaza saliva, deoarece este alcalin, echilibreaza bacteriile care formeaza acizi sau carii. Totodata, mineralele din ei ajuta la prevenirea deteriorarii dintilor.

9-Ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral

Specialistii din domeniul sanatatii sunt de parere ca cei care consuma cinci morcovi pe saptamana au mai putine sanse de a suferi un accident vascular cerebral in comparatie cu cei care consuma mai putini morcovi.

10-Te ajuta sa ai o memorie mai buna

In urma unui studiu din Tarile de Jos s-a ajuns la concluzia ca cei care consuma regulat radacinoase, inclusiv morcovi, au un nivel mult mai ridicat de au indicat de cognitie. Asadar, inca o data, beta-carotenul si-a demonstrat prevalenta prin protejarea sistemului nervos central impotriva imbatranirii.

Vezi si: Morcovul violet. O leguma pe cat de ciudata, pe atat de sanatoasa

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole