Prin anii `50, oamenii de stiinta au demonstrat ca grasimile din alimentatie duc la aparitia bolilor de inima. Apoi, cercetatorii au inceput sa se intrebe de ce eschimosii nord-americani, a caror hrana este probabil mai bogata in grasimi decat a oricarui alt popor din lume, au totusi o rata atat de mica a bolilor de inima, a artritei si a bolilor sistemului imunitar. In cele din urma s-a descoperit ca nu conteaza cantitatea de grasime din dieta eschimosilor, deoarece tipul grasimii confera o protectie unica. Hrana obisnuita a acestei populatii se bazeaza pe peste bogat in acizi grasi omega-3, benefici; grasimea animala mancata de alte grupuri contine acizi grasi omega-6, si in aceasta consta diferenta.
Acizii grasi omega-3 determina reducerea colesterolului LDL, care ingroasa arterele, cresc colesterolul benefic HDL, micsoreaza presiunea sangelui si previn accidentele vasculare cerebrale ajutand sangele sa nu se coaguleze. Cercetarile care au urmat au demonstrat ca acizii grasi, omega-3 se comporta ca aspirina si ca alti agenti antiinflamatori in mentinerea, la un nivel normal, a formarii anumitor acizi grasi, cunoscuti drept prostaglandine. Producerea excesiva a acestora contribuie la aparitia unor boli ca: astm, psoriazis, lupus eritematos sistemic si scleroza multipla. Chiar daca acizii grasi omega-3 nu sunt un tratament pentru aceste boli odata declansate, o dieta bogata in untura de peste le poate preveni.
O mancare cu peste proaspat ofera mai mult decat acizii grasi omega-3. Un studiu realizat in Olanda a indicat faptul ca si consumul de peste slab sau de fructe de mare este legat de o incidenta redusa a bolilor de inima. Evident, acel surprinzator factor X din alimente (cuprinzand toate beneficiile nutritionale) a aparut si aici! Chiar si numai doua mese cu peste pe saptamana ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase.
Alte studii au aratat efectele benefice ale unturii de peste in tratamentul migrenelor si al unor boli de rinichi aflate in stadii incipiente.
Primii pe lista pestilor bogati in acizi grasi omega-3 sunt:
- macroul
- ansoa
- somonul
- hernigul
- pestele-sabie
- pastravul
- tonul
Alti pesti, cum ar fi codul si bibanul, contin doar o parte din aceste substante active, nutritive.
S-a dovedit faptul ca stridiile, racii si scoicile de rau se numara printre cei mai eficienti „luptatori” impotriva colesterolului.
Proprietatile curative oferite de acizii grasi omega-3 pot fi obtinute de la moluste si crustacee, ca si de la peste. Midiile, stridiile si crevetele contin cei mai multi acizi grasi omega-3 – nu la fel de multi ca macroul, dar mai multi decat pestele alb.
Stridiile, heringii si scoicile se numara printre sursele cele mai bogate de zinc mineral, care contribuie la producerea spermei si a hormonilor masculini.
Pestele sabie, tonul, homarul si somonul sunt in capul listei alimentelor bogate in seleniu. Studiile ai aratat ca dietele bogate in seleniu opresc instalarea si dezvoltarea aterosclerozei.
Pestele este cu adevarat o hrana buna pentru creierul nostru. Acesta este usor de digerat si este bogat in proteine, va va umple sangele cu aminoacizi, inclusiv tirozina. Tirozina trece dincolo de un filtru protector numit „bariera hemato-encefalina”, unde este transformata in substante chimice care stimuleaza atentia si agerimea. De asemenea, pestele mai ofera o substanta care influenteaza activitatea creierului – colina – care imbunatateste memoria si este un reflexant muscular (colina este esentiala si pentru buna functionare a ficatului).
Cum alegeti pestele si cum il preparati
Pestele bun, proaspat, nu miroase a „peste”! Daca il apasati, carnea va reveni la loc. Pestele trebuie sa aiba ochii limpezi si branhii rosii. Ca sa fiti siguri ca gasiti peste proaspat, este bine sa cumparati peste din magazinele specializate, unde tin pestii pe gheata si nu ambalati in pungi de plastic.
Inainte de a gati orice fel de peste, clatiti-l in apa rece si uscati-l cu un prosop de hartie. Pestele este un aliment care se gateste rapid. Aproape orice peste poate fi copt in 20 de minute la 200 grade C, sau fiert in si mai putin timp, ceea ce este un avantaj pentru gospodine. Fierberea la abur a molustelor mici se face in mai putin de 5 minute. De fapt, una din regulile de baza ale gatitului este: nu gatiti niciodata pestele mai mult decat timpul cuvenit! Gustul pestelui trebuie sa ramana intact.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: