6.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Alimentele Ultraprocesate: Ce sunt si cum afecteaza sanatatea ta

In era moderna a alimentatiei rapide si a produselor preambalate, alimentele ultraprocesate au devenit o parte din viata cotidiana a multor persoane. Cu toate acestea, popularitatea lor vine la un cost, iar cercetarile recente arata ca un consum excesiv poate avea efecte daunatoare asupra sanatatii. In acest articol, vom explora ce sunt alimentele ultraprocesate, de ce sunt considerate nocive si cum pot afecta sanatatea ta.

Potrivit unui studiu recent, publicat in revista Neurology, cresterea aportului de alimente ultraprocesate cu 10% a crescut riscul de afectare cognitiva cu 16%. Intre timp, mergand in directia opusa, consumul mai multor alimente neprocesate sau minim procesate a insemnat un risc cu 12% mai mic de tulburari cognitive.

Ce sunt alimentele ultraprocesate?

Alimentele ultraprocesate sunt produse alimentare care au fost supuse unor procese industriale complexe si care contin adesea o multime de aditivi chimici, indulcitori artificiali, conservanti si arome sintetice. Aceste produse sunt adesea bogate in calorii, dar sarace in nutrienti esentiali precum fibrele, vitaminele si mineralele.

Exemple comune de alimente ultraprocesate includ snacksurile de tip chips-uri, bauturile indulcite, fast-food-ul, produsele de patiserie ambalate, supele instant, mezelurile si multe alte produse preambalate din supermarketuri.

Care este diferenta dintre alimentele procesate si cele ultraprocesate? Consultati spectrul de mai jos:

-Alimente ultraprocesate (de evitat) — Acest grup include lucruri precum cine congelate (da, care include pizza), toate sucurile (chiar si dieta), prajiturile si prajiturile cumparate din magazin, amestecurile de prajituri la cutie etc. Acestea sunt facute cu grasimi adaugate, amidon, zaharuri adaugate , grasimi hidrogenate si alte ingrediente artificiale.

-Alimente procesate (mananca mai rar) – Acestea includ ingrediente precum sosul de paste in borcane, carnati, sosurile pentru salata cumparate din magazin si painea integrala. Acestea nu sunt groaznice cu moderatie sau cand aveti scurt timp, dar atunci cand este posibil, cel mai bine este sa va faceti propriile versiuni pentru a limita ingredientele adaugate. Cand le cumparati, cautati-le pe cele care au o cantitate limitata (doua pana la patru) ingrediente.

-Alimente procesate minim (recomandate) – Acestea includ lucruri precum uleiul de masline extravirgin, carnea (crescut in mod natural), iaurtul simplu, unturile de nuci (unde singurele ingrediente sunt nuca si sarea) si legumele si fructele congelate care au fost procesate la ei. varf pentru a pastra prospetimea si nutritia. In mod ideal, acestea ar trebui sa fie doar una sau doua ingrediente.

-Alimente neprocesate (foarte recomandate) — Fructele proaspete, pestele salbatic si legumele se incadreaza in aceasta categorie. Sunt delicioase asa cum le-a facut natura.

Alimentele Ultraprocesate – De ce sunt considerate nocive?

-Bogate in calorii si sarace in nutrienti: Alimentele ultraprocesate sunt adesea dense in calorii datorita continutului lor ridicat de grasimi, zaharuri si carbohidrati rafinati, dar au putin sau deloc continut de nutrienti esentiali.

-Contin aditivi chimici: Multe alimente ultraprocesate contin o serie de aditivi chimici, precum coloranti, conservanti si indulcitori artificiali, care pot avea efecte adverse asupra sanatatii pe termen lung.

-Legaturi cu bolile cronice: Consumul excesiv de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc crescut de obezitate, boli de inima, diabet de tip 2, hipertensiune arteriala si alte boli cronice.

-Impactul asupra sanatatii mentale: Consumul regulat de alimente ultraprocesate poate fi legat de tulburari ale dispozitiei, cum ar fi anxietatea si depresia, datorita efectelor lor negative asupra echilibrului hormonal si neurotransmitatorilor in creier.

Cum pot afecta sanatatea ta?

-Cresterea riscului de obezitate:

Consumul frecvent de alimente ultraprocesate poate duce la cresterea in greutate si obezitate din cauza aportului crescut de calorii si a continutului redus de nutrienti, care pot declansa senzatii de foame si pofta excesiva de mancare.

-Probleme digestive:

Alimentele ultraprocesate pot fi sarace in fibre si pot contine aditivi care pot irita tractul digestiv, ducand la probleme digestive, cum ar fi constipatia, balonarea si disconfortul abdominal.

-Risc crescut de boli cronice:

Consumul excesiv de alimente ultraprocesate poate creste riscul de dezvoltare a bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inima si cancerul, din cauza continutului lor de grasimi nesanatoase, zaharuri adaugate si alti compusi nocivi. De exemplu, cercetarile publicate in 2022 arata ca alimentele ultraprocesate sunt legate de cancer si de moartea timpurie.

-Impactul asupra starii de spirit si energiei:

Consumul regulat de alimente ultraprocesate poate afecta starea ta de spirit si nivelurile de energie, datorita fluctuatiilor bruste ale zaharurilor din sange si a efectelor adverse asupra sanatatii mintale si cognitive.

Iata cateva exemple de alimente ultraprocesate de evitat:

  • Chipsuri, multi biscuiti si gustari sarate si cartofi prajiti
  • Pizza congelata si alte preparate congelate
  • Multe branzeturi si carne procesata, cum ar fi hot dog, bologna, bacon etc.
  • Prajituri, fursecuri, brownies, gogosi
  • Inghetata
  • Bomboane
  • Fast food
  • Bauturi acidulate si bauturi energizante

Incearca aceste alternative mai sanatoase:

-In loc de chipsuri si cartofi prajiti — Fa-ti singur. Nici de cartofi nu trebuie sa te tii. Incearca chipsurile de varza picante, chipsurile de dovlecel sau chiar chipsurile dulci de mere la cuptor. Pastreaza-le la indemana atunci cand ai nevoie de o gustare la televizor sau de ciugulit in timp ce pregatesti cina.

-In loc de pizza congelata —Incearca unul dintre aceste aluaturi usor de facut in casa, cum ar fi aceasta pizza cu crusta de nuca de cocos sau crusta de pizza cu conopida, cu toppingurile tale preferate, cum ar fi legumele. Acestea sunt super gustoase, se aduna rapid si le poti personaliza dupa gusturile familiei tale.

-In loc de bauturi dulci — Inlocuieste sucurile si sucurile cumparate din magazin cu bauturi de casa, care au un gust grozav si sunt bune si pentru tine. Acest suc verde antiinflamator va stimula apararea naturala a corpului, in timp ce acest suc de portocale, morcovi, ghimbir, este pe placul multimii in randul copiilor.

-In loc de prajituri, briose — Dulciurile nu trebuie eliminate in intregime, dar cand exista alternative care au un gust atat de bun, nu este nevoie de versiuni ultra-procesate. Aceasta glazura de ciocolata este fantastica deasupra produselor de copt de casa, poate chiar si pe acest tort de ciocolata fara gluten.

-Alternative la fast-food — Poti evita fast-food-ul pregatind mesele si alegand optiuni de restaurant mai sanatoase. (Iata restaurantele pe care le recomand.) Ubicuitatea fast-food-ului poate fi greu de scapat, dar se poate face. Eliminarea acestor alimente si inlocuirea lor cu alternative mai sanatoase este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru sanatatea familiei tale.

Vezi si: Carnea rosie si carnea procesata cresc riscul de cancer? Iata ce spun studiile

Vezi si: Riscurile consumului de alimente procesate, pline de aditivi si hormoni

Vezi si: Top alimente care distrug colagenul si dauneaza articulatiilor si pielii + Alimente pentru intretinerea si maximizarea colagenului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole