Afinele sunt fructe mici si delicioase, cunoscute pentru gustul lor dulce-acrisor si pentru beneficiile lor pentru sanatate. Aceste superfructe sunt bogate in nutrienti si antioxidanti, care pot aduce numeroase beneficii pentru organism. In acest articol, vom explora cele mai importante beneficii studiate ale afinei si cum pot aceste fructe sa contribuie la sanatatea noastra.
Afinele sunt adevarate superfructe datorita continutului de substante chimice, printre care si antocianozide, niste pigmenti vegetali care au proprietati antioxidante puternice. De exemplu, un studiu a aratat ca afinul a avut efecte pozitive asupra vederii in medii cu lumina scazuta. In plus, acesti antioxidanti curata organismul de radicalii liberi, cu intentia de a ajuta la prevenirea sau inversarea celulelor deteriorate.
De asemenea, afinele contin multi compusi fenolici, inclusiv flavonoli, quercetina si catechine, taninuri, elagitanini si acizi fenolici; totusi, antocianinele sunt, de departe, cea mai mare contributie la densitatea sa de fitonutrienti.
Afinele – Beneficii pentru sanatate
-Antioxidanti puternici:
Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale afinelor este continutul lor ridicat de antioxidanti. Acesti compusi pot proteja celulele de stresul oxidativ, cauzat de radicalii liberi, si pot reduce riscul dezvoltarii bolilor cronice. Afinelor li se atribuie un nivel ridicat de antioxidanti flavonoizi, cum ar fi antocianinele, care confera fructelor culoarea lor caracteristica.
-Imbunatatirea vederii
Antocianinele prezente in afine pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii ochilor. Acestea pot proteja retina de stresul oxidativ si pot imbunatati vederea nocturna. De asemenea, afinele pot juca un rol in prevenirea dezvoltarii degenerescentei maculare legate de varsta si a altor afectiuni oculare.
S-a raportat ca in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pilotii de lupta britanici si-au imbunatatit vederea pe timp de noapte dupa ce au mancat dulceata de afine.
-Antiinflamator si imunitate crescuta:
Consumul de afine poate contribui la reducerea inflamatiei in organism si la sustinerea sistemului imunitar. Antioxidantii din afine pot reduce nivelurile de markeri inflamatori si pot sprijini raspunsul imunitar. Aceste beneficii pot ajuta la mentinerea sanatatii generale si la protectia impotriva bolilor.
-Prevenirea cancerului
Mai multe studii au demonstrat ca antocianinele din acest fruct au calitati de prevenire a cancerului si activitate supresoare datorita antioxidantilor; fructele de padure au si efecte antiinflamatorii. De asemenea, s-a demonstrat ca un extract din afine bogat in antociani din comert inhiba cresterea celulelor canceroase de colon.
Totodata, intr-un studiu ADN, un profil antiinflamator a fost observat la macrofagele tratate cu un extract de afine si, deoarece inflamatia este un factor de risc important pentru cancer, poate fi foarte utila in prevenirea acestuia.
-Sanatate cerebrala:
Studiile au aratat ca afinele pot avea beneficii semnificative asupra sanatatii creierului. Consumul regulat de afine poate imbunatati memoria, atentia si functia cognitiva in general. Antocianinele si alte substante bioactive gasite in afine au fost asociate cu protejarea celulelor creierului impotriva deteriorarii si imbunatatirea fluxului de sange si a comunicarii neuronale.
Totodata, dovezile sugereaza ca sucurile de fructe si legume care contin diferiti compusi fenolici pot reduce riscul bolii Alzheimer. In unele cazuri, simptomele bolii Alzheimer au fost semnificativ scazute in urma tratamentului cu miricetina, quercetina sau extracte bogate in antociani gasite in afin si au aratat ca anomaliile comportamentale pot fi atenuate.
-Sanatatea inimii:
Afinele pot contribui la mentinerea unei inimi sanatoase. Acestea contin compusi care pot reduce inflamatia si tensiunea arteriala, imbunatati fluxul sanguin si reduce nivelurile de colesterol. Consumul regulat de afine a fost asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi boala coronariana si accidentul vascular cerebral.
-Imbunatatirea colesterolului rau
In urma unui studiu s-a observat ca afinele, in comparatie cu coacazele negre, au redus nivelurile de colesterol total si LDL. De fapt, continutul total de antociani a fost de patru ori mai mare in afine decat in coacaze negre, facandu-l probabil o alegere mai buna pentru reducerea nivelului de colesterol LDL.
-Tratarea diareei
Afinele au fost folosita in medicina europeana pentru a trata diareea de multi ani. Aceste fructe contin taninuri, substante care actioneaza atat ca un antiinflamator, cat si ca un astringent care ajuta la constrangerea si strangerea tesuturilor. Astfel, prin reducerea inflamatiei intestinale, se crede ca ajuta la reducerea simptomelor diareei.
-Imbunatatirea glicemiei la diabetici
Dupa cum se vede, fructele au numeroase beneficii pentru sanatate, dar nu trebuie sa ignoram nici frunzele care sunt fost folosite pentru a controla nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet. De exemplu, cercetarile arata ca majoritatea fructelor de padure ajuta la reducerea raspunsului la glucoza al organismului dupa consumul unei mese bogate in zahar, iar studiile sugereaza ca poate fi eficienta pentru gestionarea nivelului de zahar din sange, in special atunci cand sunt combinate cu fulgi de ovaz.
Vezi si: Tinctura de afine. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata
Vezi si: Crema pentru vanatai cu arnica si afine. Reteta si beneficii
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: