2 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Acidul folic. Primul pas pentru un start reusit in viata

Acidul folic este o vitamina din complexul B, cunoscut sub numele de: folacina, folat, vitamina B9, Bc sau vitamina M. Numeroase cercetari arata ca acidul folic este foarte important pentru viata omului, reducand, printre altele, riscul de nastere prematura.

Acidul folic se poate gasi in urmatoarele alimente: spanac, broccoli, salata verde, sfecla, fasole, mazare, linte, morcovi, sparanghel, anghinare, conopida, varza de Bruxelles, porumb, dovleac, cartofi, avocado, drojdie de Torula, catina, papadie, seminte de floarea soarelui, alune, fragi, capsuni, mure, visine, portocale, banane, pepene galben, caise, ficat, galbenus de ou, cereale integrale.

Acidul folic – Cele mai importante beneficii:

  • Acidul folic este esential pentru buna inchidere a tubului neural la fat. In deficitul sau lipsa acestei vitamine se constata o crestere a frecventei spinei bifida (coloana rupta sau deschisa) si/sau a anencefaliei (o boala fatala cauzata de subdezvoltarea creierului si a craniului). Pentru a preveni spina bifida la nou nascuti, acidul folic este necesar atat femeilor in primul trimestru de sarcina, cat si celor care doresc sa ramana insarcinate in urmatoarea perioada;
  • Previne aparitia bolilor cardiovasculare, dar si a accidentului cerebral vascular. Reduce frecventa atacurilor de cord si scade necesarul de oxigen al inimii ischemice;
  • Acidul folic este benefic atunci cand ai o stare depresiva;
  • Stimuleaza functiile stomacale, avand un rol important in protejarea mucoasei cavitatilor corpului;
  • Diminueaza efectele unor boli grave: cancer, Alzheimer, preeclampsieetc ( aceasta se manifesta prin cresterea tensiunii, umflaturi la nivelul mainilor, picioarelor, fetei, pierderea de proteine pe cale renala. Aceasta complicatie poate duce la moartea mamei si fatului, fiind una din primele cauze de deces in cazul nou-nascutilor si gravidelor);
  • Acidul folic este esential pentru formarea si maturarea celulelor rosii in sange, pentru prevenirea anemiei si pentru producerea de acizi nucleici (ADN si ARN);
  • Creste capacitatea de memorizare;
  • Stimuleaza imunitatea anti-infectioasa;
  • Ajuta la absorbtia fierului din intestin.

De retinut!

!!! Acidul folic este o vitamina solubila in apa, corpul nostru eliminand automat orice cantitati in exces, excluzand astfel riscul unei supradoze.

Unul dintre pericolele mai putin cunoscute ale administrarii zilnice a acidului folic este potentialul de a masca un deficit de vitamina B, adesea prezent la vegetarieni, mai ales daca nu mancati sau beti lactate.

Conform normelor alimentare recomandate, dozele zilnice ale vitaminei pentru maturi sunt de 200 mcg pentru barbati si 180 mcg pentru femei; pentru copii, in functie de greutate, sunt necesare de la 25 pana la 75 mcg. Regula de calculare a dozelor, conform normelor alimentare recomandate, este 3 mcg de vitamina pentru fiecare kg al masei corpului. Sarcina, contraceptivele orale si consumul de vitamina C pot determina cresterea necesarului de acid folic pana la 400 mcg zilnic.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Sursa foto: privatehealth.co.uk

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole