1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Napii – radacinoasele care vin de hac tumorilor

Napul este o planta medicinala cunoscuta si utilizata inca din cele mai vechi timpuri. Napii sunt legume crucifere, din familia verzei, continand compusi chimici, cum ar fi sulforafanul, care s-a dovedit ca opreste dezvoltarea tumorilor. Napul galben este si o sursa importanta de vitamina A, ceea ce ne ofera o dubla protectie impotriva cancerului.

Cum alegem si cum se prepara napii:

Pentru ca napii sunt o recolta de vreme rece, cei mai proaspeti apar pe piata toamna, pana la mijlocul iernii. Cand cumparati napi, alegeti-i pe cei mai mici. Cu cat sunt mai mici napii, cu atat vor fi mai dulci.

Este bine ca napii albi sa fie cam cat o minge de tenis, iar cei galbeni sa aiba diametrul de 12 cm. Varfurile rosii nu trebuie sa fie zbarcite, ceea ce indica lipsa umiditatii. Napii galbeni trebuie sa fie grei pentru marimea lor.

Frunzele de napi sunt si ele deosebit de bogate in vitamina A si C; trebuie sa fie fragede si nevestejite; pot inlocui spanacul in multe retete.

Napii contin multa apa, care se evapora repede la temperatura camerei. Este in special cazul napilor albi cu varful rosu. Trebuie sa ii pastrati intr-un loc umed al frigiderului. Impachetandu-i intre frunze de salata verde, in sertarul pentru legume, le veti crea un climat care ii va mentine proaspeti timp de o saptamana. Napii galbeni vor tine chiar si o luna in frigider sau intr-o pivnita.

Napii trebuie sa fie curatati de coaja inainte de a fi gatiti, deoarece coaja are un gust amarui.

Aproximativ o treime din compusii anticancerigeni ai napilor se pierd prin gatire, dar nu si vitamina A. Din fericire, napii mici, albi sunt deliciosi atat cruzi, cat si gatiti. Incercati-i ca parte a unui aperitiv cu legume sau rasi, in salate.

Napii sunt un remediu natural, care pot fi folosit atat intern, cat si extern, pentru tratarea diverselor afectiuni. Iata cateva beneficii ale napilor:

  • Napii sunt un adevarat leac contra tumorilor datorita continutului bogat in vitamina C, un antioxidant foarte puternic ce previne aparitia diverselor forme de cancer, (cancer de stomac, de pancreas sau de vezica urinara), dar si a astmului sau a tulburarilor oculare;
  • Napii sunt buni in tratamentul bolilor de inima, a anginei pectorale, cat si in scaderea tensiunii arteriale. In caz de angina se pot folosi doi napi taiati rondele si fierti timp de 20 de minute intr-o cratita cu apa. Dupa ce lichidul a fost strecurat si racit, se face gargara de cateva ori pe zi;
  • Consumul de napi scade riscul aparitiei obezitatii sau a diabetului zaharat;
  • Napii ajuta la stabilizarea sistemului nervos si intareste imunitatea organismului;
  • Au rolul de a purifica sangele;
  • Consumat in stare cruda, napul contribuie si la tratarea acneei si a eczemelor; Vezi si 5 beneficii ale napului suedez
  • Siropul din napi ajuta impotriva guturaiului si a durerilor in gat, avand actiune expectoranta. Se scobesc in mijloc cativa napi si se umplu cu zahar. Din siropul care se colecteaza dupa cateva ore se iau in jur de 4 lingurite zilnic;
  • Proprietatile diuretice din napi sunt un excelent remediu pentru tratarea litiazei urinare urice, a cistitei, dar si a gutei. In medicina traditionala, frunzele de nap se intrebuinteaza ca remediu impotriva gutei si artritei, pentru ca elimina acidul uric din organism;

CONTRAINDICAŢII

Sucul de nap nu este recomandat celor cu ulcer gastric sau duodenal, gastrite acute, afectiuni ale ficatului (hepatita acuta sau cronica), afectiuni ale rinichilor sau intestinelor sau persoanele care au probleme cu glanda tiroida.

Vezi si

Afacere cu topinambur. Cum il cultivi, cum il ingrijesti si unde il vinzi

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole