Donarea de sange este un gest minunat care poate salva alte vieti, dar si pe cea proprie. Un studiu a aratat ca persoanele care doneaza sange in mod regulat prezinta un risc mai scazut de a suferi de cancer si de a face infarct.
In Romania exista un numar mic de donatori raportat la cei din celelalte tari ale U.E. numai 1,7% dintre romani doneaza sange, sub jumatate din cat este necesar.
Iata mai jos care sunt avantajele donatorilor de sange:
- Donarea de sange are efectul de a reduce nivelul de fier din organism, care, in concentratii ridicate, poate ingrosa sangele.
- Donatorii de sange pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumatate de litru donata. Cercetatorii insista ca aceste efecte tin de donarea regulata de sange. Dupa donarea de sange, corpul isi reface cantitatea necesara in 48 de ore, iar cantitatea de celule rosii, in opt saptamani.
- Donarea de sange este benefica pentru sanatatea donatorului intrucat sangele este improspatat, imunitatea organismului creste, iar riscul de paralizie si accident vascular se reduc cu 30%.
- In urma donarii de sange, rezistenta organismului la socuri creste. De exemplu, daca vei suferi un accident, reactia organismului ii va ajuta pe medici, acesta fiind deja obisnuit cu pierderea de sange si inlocuirea lui.
- Donatorii de sange ce doneaza periodic au dreptul sa efectueze un examen radiologic si unul biologic gratuit, in fiecare an. In unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afectiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donari de sange.
- Donatorii de sange ce doneaza periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, daca se depisteaza un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donarilor repetate. Acest lucru se recomanda de catre medicul de colectare.
Iata mai jos ce se intampla cu sangele donat:
Sangele recoltat de la donatori este supus unui set de analize (pentru depistarea unor infectii) si procesat (pentru obtinerea de plasma, concentrat eritrocitar sau trombocitar, crioprecipitat), dupa care este repartizat centrelor de transfuzie. Ulterior, sangele este folosit in timpul operatiilor (atunci cand sunt pierderi mari de sange), la pacientii cu anemii severe, arsuri, trombocitopenie, tulburari de coagulare sau tratament cu citostatice.
Sangele s1 derivatele de sange pot fi conservate pentru o perioada limitata de timp, motiv pentru care este nevoie continua de donatori pentru a asigura rezerva de sange.
Iata care sunt regulile pentru acceptarea unui donator:
-fara piercinguri,
-fara tatuaje
-sa nu aiba relatii sexuale neprotejate cu mai mult de doi parteneri
-sa nu fi intretinut relatii sexuale cu parteneri de acelasi sex
-sangele va fi testat pentru a afla grupa sanguina si pentru a face screening pentru infectii. Daca testele reveleaza o problema de sanatate, donatorul va fi informat si indrumat spre consult de specialitate.
Atentie! Nu este recomandat sa donezi sange in mod frecvent deoarece organismul se invata sa produca prea multe globule rosii si devine dependent de acea extractie de sange periodica si pot aparea probleme majore.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: