Dormitorul este locul de odihna, locul preferat al tuturor, unde lucrurile trebuie sa fie mereu la locul lor, curate si sa miroasa cat mai frumos, mai primitor. V-am pregatit cateva sfaturi pentru a va pastra un dormitor curat si proaspat.
1 – Chiar si iarna, dormitorul trebuie aerisit. Ferestrele trebuie deschise larg, zilnic, de trei-patru ori cate 5-10 minute. Cand este ger timpul se reduce. Aerisirea nu se face cu geamurile rabatate. Deoarece caloriferele usuca in exces aerul din incaperi, se cere folosirea unui vas nesmaltuit, cel mai bine un vas de lut, plin cu apa, atarnat de calorifere.
2 – Pentru un aer proaspat in dormitor dupa curatenie, puneti cateva picaturi de ulei de lavanda in ceara de parchet. In plus, insectele fug de mirosul de lavanda.
Solutii naturale pentru un dormitor curat
3 – Pentru a evita folosirea detergentilor speciali pentru covor, se presara sare peste acesta si se lasa sa actioneze o ora. Dupa aceea se aspira, este simplu si eficient. Iarna, se acopera covoarele cu un strat subtire de zapada, apoi se freaca cu o perie bine. Covorul isi va recapata culorile vii.
4 – Pentru covoare se mai foloseste cu incredere detergentul de geamuri si sticla. Petele si zonele murdare de pe covor se pulverizeaza cu detergent de geam, se lasa sa actioneze 20-30 de minute, apoi se curata bine cu perie sau carpa moale.
5 – Guma de mestecat lipita pe covor, canapea sau fotoliu se scoate usor dupa ce am tinut un cub de gheata deasupra. Parul de caine sau de pisica se ia usor de pe covor cu ajutorul unui burete umed.
6 – Pentru a da un miros placut dormitorului, presarati flori de levantica uscata pe covor inainte de a-l aspira. Cand aspirati, florile isi vor raspandi mirosul proaspat.
7 – Saltelele se intorc pe ambele parti, ca sa se uzeze in mod egal. Daca aveti posibilitatea, scoateti saltelele la soare de doua ori pe an.
8 – Cand va scoateti lenjeria de pat, salteaua se aspira bine. Pentru persoanele astmatice se foloseste husa de saltea impotriva acarienilor. Petele si mirosurile neplacute de pe saltea (precum cele de urina) ies daca sunt frecate bine cu otet in cateva randuri, pana mirosul dispare. O astfel de saltea ortopedica este un suport ideal pentru mentinerea corpului in pozitia corecta, inlaturand disconfortul si suprasolicitarea. Alt avantaj al acestui tip de saltea este faptul ca nu trebuie intoarsa pe ambele parti, deoarece aceasta nu se deformeaza in timp. Saltelele ortopedice amelioreaza durerile de spate, musculare, ale coloanei vertebrale si ale gatului.
Improspatarea dormitorului in mod natural
9 – Improspatati-va dormitorul cu arome naturale specifice fiecarui anotimp. Cu o bucata de vata si cateva picaturi de esenta de vanilie se poate face un deodorant de camera foarte placut. Vata imbibata se pune intr-un vas de portelan si se schimba atunci cand se duce mirosul.
10 – Iarna, puteti aduce mirosul de brad in casa, astfel: luati cateva conuri de brad si picurati pe ele ulei esential de brad. Apoi, puneti conurile in vase de lemn prin toata casa. Veti adormi in miros de padure.
11 – In vasul cu apa de pe calorifer sau soba, picurati un pic de ulei esential preferat. Astfel, obtineti un umidificator parfumat natural.
12 – Pentru un parchet ca nou folositi urmatoarele metode: in apa pentru spalat parchetul, puneti 2-3 cani de ceai negru, acesta va dobandi un luciu deosebit; pentru parchetul laminat care si-a pierdut stralucirea se foloseste urmatoarea solutie: apa calda, sampon si spirt.
Perdelele si lenjeriile din dormitor
13 – Perdelele se vor pastra albe imaculat daca la spalat puneti un plic de praf de copt sau de bicarbonat de sodiu. Pentru perdele ingalbenite sau care si-au pierdut din stralucire, se adauga la spalat, in compartimentul pentru detergent al masinii: 1-2 linguri de otet, o jumatate de plic de praf de copt si un jet de suc de lamaie.
14 – Pentru a avea lenjerii de pat albe mereu, profitati de zilele insorite de vara si lasati-le cat mai mult la soare. Lenjeria colorata este bine sa stea si ea afara, dar mai degraba la umbra.
15 – Draperiile din dormitor se curata usor in felul urmator: se amesteca o lingura de otet cu 2 cani de apa calda intr-un pulverizator. Se agita bine, apoi se pulverizeaza draperiile dupa ce au fost aspirate. Cand se usuca, cutele de pe draperii dispar, precum si mirosurile de fum de tigara sau mucegai.
16 – Cum se curata rapid piesele de mobilier dormitoare? Petele de apa de pe mobila din dormitor se curata daca treceti o carpa inmuiata in spirt pe deasupra, apoi frecati cu grija cu o carpa moale.
Dormitor curat – Ingrijirea mobilei
17 – Pentru o mobila lucioasa si curata folositi un amestec din parti egale de otet si ulei. Se amesteca bine, apoi se inmoaie o carpa, se stoarce bine si se trece deasupra mobilei. Se freaca bine la final cu o carpa moale. Emulsia nu se pune in strat gros.
18 – Tapetul lavabil isi recapata stralucirea astfel: se pun 2 kg de sare de bucatarie intr-un vas plin cu apa, se acopera si se lasa sa se dizolve. In acest amestec se inmoaie o carpa cu care se freaca tapetul.
19 – Tapetul lucios sau matasos se spala cu urmatorul amestec: 600 ml de apa, 100 ml de otet alb si 25 de grame de bicarbonat de sodiu.
20 – Jaluzelele se curata imediat cu bucati de paine proaspata, care se trec de-a lungul lamelelor. Cele din aluminiu lucios se lustruiesc cu o carpa inmuiata intr-un amestec din 10 gr amoniac, 50 gr borax si un litru de apa.
Vezi si:
Trucuri pentru curatenie luna in spatii mici si mari
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: