Pare incredibil, dar lumina joaca un rol important in vietile noastre, caci lumina naturala si artificiala pot influenta starea de spirit si chiar starea de sanatate a oamenilor. Unele studii au aratat ca expunerea la unele tipuri de lumini artificiale poate creste riscul aparitiei hipertensiunii arteriale, diabetului de tip 2 sau a cancerului. Iata ce efecte poate avea lumina asupra sanatatii organismului.
Lumina naturala si efectele sale benefice
Inainte vreme, ceasul oamenilor era lumina naturala. In functie de cantitatea de lumina primita, corpul avea repere pentru fiecare moment al zilei, dimineata, pranz, dupa-amiaza, seara. In timp ce lumina puternica de dimineata ne ajuta sa ne trezim plini de energie, lumina din timpul serii indica faptul ca vine vremea de odihna. Astfel, lumina devina esentiala pentru bunastarea si sanatatea oamenilor. Primele ore ale zilei sunt orele in care organismul are cea mai mare productivitate, vigilenta si capacitate de concentrare, si asta si datorita luminii puternice din timpul zilei. Pe masura ce se lasa seara, creierul primeste semnale pentru a se pregati de relaxare si odihna, tot de la lumina.
De aceea, folosirea ecranelor cu lumina artificiala (tv, telefon, tableta, etc.) in intervalul de ore 9 p.m. – 8 a.m. scade nivelul de melatonina, hormonul care asigura un somn bun si o stare de bine, eliberat de glanda pineala, localizata in creier. Nivelul scazut de melatonina este asociat cu incapacitatea de a gandi clar, insomnii, dereglari ale ceasului biologic si productiei de hormoni. Toate acestea pot duce, in timp, la diverse afectiuni, precum diabet sau depresie.
Lumina artificiala si efectele sale
Totusi, lumina artificiala este foarte utila si foarte importanta, in special pe timpul iernii si in toate domeniile de munca. Mai mult, fototerapia se foloseste cu incredere pentru a trata starea de oboseala, depresia sezoniera din cauza intunericului din timpul iernii. La celalalt pol, insa, lumina artificiala de diverse culori poate da o senzatie de agitatie sau relaxare.
In spitale, de exemplu, lumina artificiala este vitala. Iar pacientii internati au nevoie de un ciclu sanatos somn-trezire. Pentru aceasta, este nevoie de sisteme de iluminat speciale, care sa reflecte conditiile luminii naturale, schimband automat luminozitatea si nuantele luminii pe tot parcursul zilei. Noua tehnologie de iluminat ii ajuta pe pacienti sa se odihneasca mai bine, creandu-si propriul ambient. De asemenea, anagajatii pot beneficia de luminare artificiala puternica pentru a-si desfasura activitatea mult mai eficient, iar pentru odihna pot schimba luminozitatea oricand.
Trebuie sa se tina cont, insa, de functionarea normala a corpului uman, care presupune alternanta regulata zi-noapte, respectiv lumina-intuneric. Atunci cand dormim, adica la intunieric, glanda pineala sintetizeaza melatonina, dar influenta luminii in orele de noapte opreste aceasta sinteza. De aceea, este foarte important ca omul sa doarma in intuneric perfect inca din primele zile de viata, ajutand la sintetizarea melatoninei si deci la odihna si refacere sanatoase.
De ce este importanta melatonina? Aceasta este un blocant biologic al tumorilor maligne. Cu cat este mai intensa lumina in intervalul orelor de noapte, cu atat este suprimata mai tare sinteza melatoniei. Unele persoane sunt mai sensibile la iluminarea nocturna decat altele, iar femeile sunt mai sensibile decat barbatii. Studiile efectuate pe soareci au aratat ca poluarea luminoasa poate determina imbatranirea prematura a sistemului reproductiv, poate creste riscul aparitiei cancerului de san si de intestin gros la femei. Mai mult, persoanele care lucreaza pe timpul noptii prezinta un risc mai crescut de a dezvolta cancer colorectal. Lumina neregulata poate duce in timp la aparitia unor boli cardiovasculare, gastrointestinale, poate cauza tulburari de somn, tulburari metabolice si diabet zaharat.
Cauta pe acest site solutii pentru o iluminare artificiala cat mai benefica pentru organism. Este bine sa se tina cont de faptul ca expunerea continua la lumini artificiale poate fi daunatoare. Cercetari recente ale Marii Britanii au aratat ca lumina artificiala poate distruge legatura omului cu ritmul sezonier al naturii. Cei care lucreaza in ture de noapte, mai ales in spitale, sunt printre cei mai afectati, deoarece trebuie sa doarma cu lumina aprinsa.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: