Marii gastronomi ai lumii au recunoscut faptul ca a manca este si o placere, una care nu se regaseste si la animale, care au doar instinctul foamei. Asadar, cata vreme placerea de a sta la masa este particulara neamului omenesc, ea presupune pregatiri antecedente pentru gatirea bucatelor, alegerea locului si mesenilor. Masa de Craciun este, cu siguranta, o ocazie excelenta pentru toata lumea pentru a prepara cele mai interesante preparate. Va venim in ajutor cu 6 tipuri de sosuri delicioase pentru mancarurile de sarbatoare.
Sosuri pentru carne, peste, legume
1 – Sos Meunière
Ingrediente:
- 500 de grame de unt
- 75 de grame de patrunjel
- zeama de la 1 lamaie
- 50 de grame de capere
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se toaca marunt patrunjelul, apoi se caleste in untul incins. Se adauga zeama de lamaie, sare, piper proaspat macinat si capere. Se serveste cald la diferite produse de carne, peste, legume.
2 – Sos de ceapa verde
Ingrediente:
- 120 de grame de maioneza
- 100 de grame de ceapa verde
- 120 ml de smanatana
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se amesteca bine smantana cu maioneza si ceapa verde taiata fin. Se adauga sare si piper dupa gust. Sosul se recomanda la paste, carne de pasare, oua, preparate din carne de vitel.
3 – Sos unguresc
Ingrediente:
- 150 de grame de ceapa
- 100 de grame de faina
- 350 ml zeama de carne
- 100 de grame de smantana
- 100 de grame de untura
- 80 ml de vin alb
- 30 de grame de unt
- sare
- piper
- boia de ardei
Mod de preparare:
Se rumeneste ceapa taiata marunt in untura incinsa bine. Se adauga faina, se lasa la prajit putin, apoi se stinge cu zeama de carne si smantana. Se adauga in cntinuare: sare, piper, boia de ardei. Pentru cei care doresc sosul picant, se pune boia de ardei iute. Se lasa la fiert timp de 30 de minute, timp in care se amesteca in sos cat sa nu se prinda. La sfarsit se adauga untul si se amesteca bine. Se recomanda la fripurile de carne si pasare.
Sosuri pentru fripturile preferate
4 – Sos Remulad (Tzatziki)
Ingrediente:
- 400 de grame de maioneza
- 2 oua
- 65 de grame de tarhon
- 200 de grame de castraveti murati
- 100 de grame de patrunjel frunze
- 60 de grame de mustar
- 15 ml otet
- piper
Mod de preparare:
Se curata castravetii murati de coaja si samburi, apoi se toaca marunt. Se fierb ouale tari, se curata si se maruntesc bine. Se spala verdeata, patrunjelul si tarhonul, se aleg frunzele cu grija si se toaca marunt. Se amesteca usor maioneza cu castravetii, se adauga verdeata tocata, piperul macinat proaspat, ouale tocate, mustarul, otetul. Se recomanda la produse din peste, oua, legume.
5 – Sos Robert (de mustar)
Ingrediente:
- 375 ml sos demi-gras
- 15 ml otet
- 50 de grame de mustar
- 50 de grame de ceapa
- 50 ml vin alb
- sare
Mod de preparare:
Ceapa se toaca marunt si se pune la fiert in otet si vin timp de 15 minute. La final se strecoara, se adauga sosul demi-gras, mustarul, sarea si se da in clocot 5 minute. Se recomanda la produsele de carne.
6 – Sos Morney (Sos Alb)
Ingrediente:
- 500 ml de sos alb (Bechamel)
- 20 de grame de unt
- 2 oua
- 75 de grame de smantana
- 75 de grame de cascaval
- sare
Mod de preparare:
Se tapeteaza o cratita cu unt in care se fierbe sosul alb, impreuna cu smantana, timp de 10 minute. Se adauga galbenusurile si sarea, amestecandu-se mereu cu lingura de lemn. Se presara cascaval ras deasupra, apoi se baga la cuptor 10 minute. Se recomanda la produse din peste, oua, legume.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: