4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Coada calului. 4 moduri de preparare si administrare corecta

Pare o planta banala, insa de-a lungul secolelor, coada-calului i-a surprins pe cercetatori prin efectele sale terapeutice, laudand eficienta sa in tratamentul plagilor si ulceratiilor.

Marele medic german dr. Bohn, adept al lui Kneipp, lauda si el aceasta planta afirmand ca: ”Pe de o parte, coada-calului este un mijloc impotriva hemoragiilor, pe de alta – si aceasta in masura cea mai mare – un leac pentru rinichi. Dupa consumul infuziei de coada-calului se elimina cu usurinta si din abundenta o urina inchisa la culoare. In caz de hidropizie este un remediu rapid si eficace.” Cand un alt mijloc diuretic nu-si mai face efectul, se dau deoparte toate ceaiurile de plante si se beau 4-5 zile in sir cate 5-6 cesti cu ceai de coada-calului, dar numai in inghitituri mici, repartizate pe parcursul intregii zile. Practica arata ca in cele mai multe cazuri urina se va elimina.

In acest articol iti vom arata mai multe metode de preparare a plantei medicinale coada calului, o planta care te va ajuta in numeroase afectiuni:

Pulberea de coada calului

Pulberea se obtine prin macinarea fina, cu rasnita, a partilor aeriene uscate. Pulberea astfel obtinuta se depoziteaza in borcanele inchise ermetic, in locuri intunecate, asa incat principiile sale active sa nu se degradeze.

Se administreaza cate o jumatate de lingurita de 3-4 ori pe zi, in cure cu o durata de pana la 3 luni. Pentru tratarea unor afectiuni acute, cum ar fi gastrita hiperacida sau hemoragiile, se pot lua pana la 6 lingurite pe zi.

De asemenea, pulberea de coada calului este eficienta in: tratarea hemoragiilor, anemiilor posthemoragice, consolidarea oaselor si dintilor, prevenirea si tratarea bolilor cardio-vasculare si pentru combaterea starilor asociate depresiei.

Infuzia combinata de coada calului

Infuzia se foloseste mai ales extern. Se prepara folosind extractia la rece, combinata cu cea la cald: 4-6 lingurite de pulbere de tulpini maruntite de coada calului se macereaza timp de 8 ore, intr-un sfert de litru de apa, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se lasa deoparte. Planta ramasa se opareste cu inca un sfert de litru de apa, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se combina maceratul cu infuzia. Preparatul rezultat se foloseste foarte des pentru spalaturi si comprese.

Acest remediu este un puternic diuretic, antiseptic, cicatrizand totodata si tonifiind tesuturile, inhiband dezvoltarea unor bacterii.

Tinctura de coada calului

Se pun intr-un borcan 20 linguri de pulbere de coada calului, peste care se adauga 2 cani (in total 500 ml) de alcool alimentar de 50 de gr. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat 2 saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza. Tinctura obtinuta se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza, de 4-6 ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.

Tinctura de coada calului este foarte eficienta pentru reglarea excesului de sebum, pentru intarirea firului de par; este un excelent remediu in transpiratia picioarelor; s-a dovedit foarte eficient in prevenirea starilor de anxietate; este un bun detoxifiant si poate fi indicata in tratamentul multor boli, precum guta, boli de piele, reumatism si alergii cutanate.

Cataplasma cu coada calului

Se iau 2-3 tulpini uscate de Coada-calului si se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie, intr-un vas cu apa calda (40-50 gr Celsius). Se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de 1 ora.

Cataplasmele sunt eficiente in abcese si furuncule – activitatea antimicrobiana si antiinflamatorie a acestei plante poate ajuta la reducerea inflamatiei si vindecarea infectiei, mai este eficienta si pentru sangerarile persistente ale nasului (epistaxis) si echimoze.

Vezi si

Cele mai importante beneficii terapeutice ale consumului de coada calului

Coada calului. Beneficii si remedii cu „relicva” universului vegetal

Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina

noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole