Principii active – vitamina C, tanini, tanoizi, rezine, convolvulina, acid convolvulinic, calciu.
Volbura este folosita pentru proprietatile ei purgative. Aceasta mareste secretia biliara, influentand favorabil ficatul.
Se administreaza sub forma de tinctura, cate 2-4 linguri pe zi, amestecate cu aceeasi cantitate de sirop sau miere. Intreaga cantitate se ia dimineata, pe stomacul gol.
Tinctura se prepara prin macerarea a 20 g planta uscata in 100 g alcool de 70 grade, timp de 10 zile.
De asemenea, planta este utilizata, impreuna cu alte plante precum papadia, in curele de slabire.
In traditia populara, frunzele de volbura se puneau pe taieturi, pentru a opri sangerarea, dar si pe furuncule sau rani provocate de arsuri.
Ceaiul din planta uscata se folosea impotriva tusei convulsive. Ceaiul din parti aeriene, amestecat cu zeama de cartofi, se folosea in caz de ulcer la stomac.
Contraindicatii:
Volbura trebuie utilizata in cantitati mici din cauza efectelor sale puternic laxative. Cantitatile mari pot provoca dureri de stomac. Nu consuma daca esti insarcinata sau daca alaptezi.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: