13.2 C
București
marți, octombrie 15, 2024

Cum sa-ti imbunatatesti performanta mentala? Top 8 suplimentele esentiale pentru creativitate si invatare (nootropice)

Intr-o lume in continua schimbare si cu o competitie tot mai acerba, mentinerea sanatatii cognitive si stimularea functiilor cerebrale devin esentiale. Suplimentele pentru creier, cunoscute si sub denumirea de nootropice, sunt din ce in ce mai populare pentru a ajuta la imbunatatirea memoriei, a creativitatii si a altor functii cognitive.

Se pare ca in prezent, a avut loc o crestere tot mai mare a „suplimentelor pentru creier”, in special in randul studentilor si chiar a directorilor de corporatii. Nootropicele, aceste „pastile inteligente”, sunt amplificatoare cognitive care imbunatatesc capacitatea de invatare, motivatia, concentrarea si creativitatea.

Top cele mai bune suplimente care pot contribui la stimularea invatarii si a creativitatii:

1. Ulei de peste si Omega-3 – Esential pentru sanatatea creierului, imbunatateste functia cognitiva, memorie si concentrare

Potrivit numeroaselor studii de specialitate, acizii grasi omega-3, in special DHA (acid docosahexaenoic), sunt esentiali pentru sanatatea creierului. Acestia contribuie la formarea membranelor celulare si au un rol important in functionarea neurotransmitatorilor. Dupa cum se stie, uleiul de peste este cea mai buna sursa de omega-3, asadar, consumul lui regulat poate sprijini si sanatatea mentala, ajutand la combaterea depresiei si a anxietatii.

2. Curcumina – Puternic antiinflamator si antioxidant, sustine sanatatea creierului si poate imbunatati memoria si concentrarea

Curcumina, principalul ingredient activ din turmericul, are proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Aceasta poate ajuta la protejarea celulelor cerebrale si la stimularea sanatatii cognitive. De asemenea, curcumina poate imbunatati memoria si starea de spirit, avand potentialul de a combate depresia.

3. Ginkgo Biloba – Stimuleaza circulatia cerebrala si este cunoscut pentru imbunatatirea memoriei si a atentiei

Ginkgo biloba este un supliment popular care poate ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine catre creier. Totodata, o revizuire sistematica din 2022 afirma: „Ginkgo biloba este cel mai relevant nootrop în ceea ce privește funcțiile perceptive si motorii.”

Acesta este adesea folosit pentru a sprijini memoria si concentrarea, avand in acelasi timp un efect antioxidant. Ginkgo biloba poate fi util in gestionarea simptomelor de anxietate si depresie, contribuind astfel la o stare mentala mai buna.

4. L-teanina – Contribuie la relaxare si reducerea stresului, imbunatatind astfel capacitatea de concentrare si creativitatea

L-teanina este un aminoacid gasit in ceaiul verde, cunoscut pentru efectele sale relaxante, fara a provoca somnolenta. Aceasta poate ajuta la cresterea concentratiei si a atentiei, stimuland in acelasi timp starea de bine mentala. Combinarea L-teaninei cu cafeaua poate spori efectele pozitive asupra performantei cognitive.

Vezi si: Top 6 ceaiuri care pun creierul in functiune – Beneficii pentru concentrare si claritate mentala

5. Plante medicinale adaptogene – Ajuta organismul sa gestioneze stresul si sa-si pastreze energia, sustinand invatarea si creativitatea

  • Rhodiola Rosea: Rhodiola rosea este o planta adaptogena care ajuta organismul sa faca fata stresului si sa imbunatateasca energia mentala. Aceasta poate reduce oboseala mentala si poate sprijini functia cognitiva, ajutand la cresterea concentratiei si a performantei in conditii stresante. Rhodiola rosea este o planta adaptogena care ajuta la reducerea stresului si a oboselii mentale. Aceasta poate imbunatati performanta cognitiva in conditii de stres si poate sprijini starea de alerta mentala. Prin reducerea oboselii, Rhodiola poate contribui indirect la o mai buna creativitate si capacitate de invatare.
  • Ashwagandha: Ashwagandha este o alta planta adaptogena cunoscuta pentru capacitatea sa de a reduce anxietatea si de a imbunatati starea de spirit. Prin reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, Ashwagandha poate contribui la o functionare mai buna a creierului si la o capacitate crescuta de invatare, potrivit studiilor.
  • Busuiocul sfant: Este un adaptogen care poate fi eficient in imbunatatirea raspunsului la stres, scaderea nivelului de corticosteron din sange si crearea de modificari pozitive in sistemul neurotransmitator al creierului.

6. Creatina – Sustine productia de energie la nivelul creierului, imbunatatind memoria pe termen scurt si functiile cognitive

Creatina nu este doar un supliment pentru sportivi; aceasta poate, de asemenea, sa imbunatateasca functia cognitiva. Creatina ajuta la furnizarea de energie creierului si poate contribui la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de invatare. Studiile au aratat ca suplimentele cu creatina pot fi benefice in special pentru persoanele care se confrunta cu oboseala mentala.

7. Ginseng – Creste nivelul de energie si sustine functia cognitiva, dar efectele sale pot varia de la persoana la persoana

Ginsengul, in special ginsengul asiatic (Panax ginseng), este un alt supliment popular pentru imbunatatirea functiei cognitive si a starii de spirit. Aceasta are efecte adaptogene, ajutand organismul sa faca fata stresului si sa imbunatateasca energia mentala. Studiile sugereaza ca ginsengul poate sprijini memoria, atentia si rapiditatea de reactie, avand un efect pozitiv asupra performantei cognitive.

8. Ciuperci Medicinale – Au proprietati neuroprotective si pot stimula creativitatea si invatarea

Ciupercile medicinale descriu specii precum reishicordyceps, coama leului, coada curcanului si chaga. In studii s-a demonstrat ca acestea ajuta la sustinerea functiei cognitive in unele dintre urmatoarele moduri: combaterea deficientelor cognitive, avand proprietati antioxidante care protejeaza creierul, actionand ca  adaptogeni care cresc rezistenta in perioadele de stres, ajuta la reglarea nivelului de cortizol, combaterea oboselii si a functiei imunitare scazute, avand proprietati antitumorale si de imbunatatire a sistemului imunitar.

De exemplu:

  • Reishi (Ganoderma lucidum): Ciuperca Reishi este cunoscuta pentru proprietatile sale adaptogene si imunomodulatoare. Studiile sugereaza ca poate ajuta la reducerea stresului, imbunatatind astfel sanatatea mentala si capacitatea de concentrare. De asemenea, Reishi contine antioxidanti care protejeaza celulele cerebrale.
  • Coama leului (Hericium erinaceus): Lion’s Mane este recunoscuta pentru capacitatea sa de a stimula productia factorului de crestere nervoasa (NGF), care este esential pentru sanatatea neuronilor. Aceasta ciuperca poate ajuta la imbunatatirea memoriei, a capacitatii de invatare si a concentrarii. De asemenea, are efecte neuroprotectoare, contribuind la prevenirea declinului cognitiv.

!!! Nu uita ca adoptarea unui stil de viata sanatos, care include o alimentatie echilibrata, exercitii fizice regulate si somn suficient, va completa efectele pozitive ale suplimentelor pentru creier.

Vezi si: Un studiu evidentiaza beneficiile merisoarelor pentru sanatatea creierului

Vezi si: Beneficiile orezului brun pentru sanatatea mentala

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole